Artikel top billede

Smart software og nye robotter stjæler vores jobs: Derfor er det godt

Studier tyder på, at millionvis af jobs forsvinder i løbet af de næste årtier som direkte konsekvens af smart software og robotter, der kan overtage arbejdet. Men er det nu også det fulde billede?

To forskere fra det anerkendte Oxford Universitet i Storbritannien har forudset, at op imod 47 procent af de amerikanske jobs i de næste to årtier vil overgå til robotter.

Samme forskere har for nyligt kigget på det britiske arbejdsmarked og her vurderet, mere end hvert tredje job vil blive klaret af robotter, inden kalenderen runder 2035.

Det gælder hovedsageligt jobs inden for administrativ support, i transportbranchen, salg, service, byggebranchen og produktion, der vil blive outsourcet til maskinerne, lyder vurderingen fra de to forskere, Carl Frey og Michael Osborne.

Derimod vil arbejdspladser indenfor finansielle services, jura, videnskab, ledelse, uddannelse, kunst og mediefag stadig være besat af mennesker en rum tid endnu ifølge netmediet Motherboard.

Sammenkædet med tendensen om verdens rigdomme klumper sammen på færre og færre hænder, der i stigende grad vil benytte automatiseringer og robotteknologi for at spare på arbejdskraften, tegner der sig altså et billede af, der kommer færre jobs i fremtiden.

Der kommer jo nye jobs til

Men sådan kan man ikke helt gøre billedet op, forklarer professor emeritus Flemming Ibsen fra Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet.

"Automatiseringsprocessen er godt i gang og har været det længe, det er således ikke en ny problemstilling. Historisk set arbejder vi jo mindre nu end nogensinde, men automatiseringen er jo også med til at øge produktiviteten og konkurrencen, hvilket gør, at priserne falder," siger han og fortsætter:

"Når priserne falder, stiger vores købekraft, og det øger efterspørgslen, så der eksempelvis kan produceres mere forbrugerelektronik. Og der skal jo også være folk, der udtænker og producerer denne teknologi, så der opstår hele tiden nye brancher og dermed også jobs," påpeger Flemming Ibsen.

Han vurderer, at der om et årti eller to vil være opstået brancher inden for eksempelvis velfærdsteknologi, og disse nye brancher på mange måder er med til at 'redde' den samlede arbejdsstyrke.

"Obama-administrationen har formået at skabe 200.000 nye jobs hver måned over en længere periode. Selvfølgelig er der jobs at få - også i fremtiden - så vi skal passe på ikke at sætte verden i stå af den grund. Spørgsmålet er nok snarere, om teknologien kører så hurtigt, at jobskabelsen kan følge med," funderer han.

Omskoling er nødvendig

Ifølge Flemming Ibsen står Danmark godt rustet mod den udvikling, fordi vi herhjemme har investeret i forskning og uddannelse.

Og vi har i øjeblikket flere flagskibe at trække på i form af selskaber som eksempelvis Novo og Lego, der er blandt de verdensledende virksomheder, forklarer han.

Derudover fremhæver Flemming Ibsen, at et andet væsentligt punkt at kigge på i jobafskaffelsen og frembringelsen af de nye arbejdspladser på grund af automatiseringen, er allokeringen af jobs.

Altså, hvor opstår de nye arbejdspladser, når gamle jobs forsvinder.

"Den gamle industri ligger i høj grad i det, vi kalder Udkantsdanmark, men også her er man godt i gang med at automatisere. Omskoling er her nødvendig, for der er jo også nogen, der skal betjene de computerstyrede maskiner," siger han.

"Når det er sagt, så skal vi naturligvis være bekymrede, for automatiseringen lægger konstant et pres på os og vores arbejdsmarked, så vi skal hele tiden blive dygtigere, klogere og smartere end de andre lande," lyder vurderingen fra professor emeritus Flemming Ibsen.

Læs også:

På job-jagt? Her har du 10 virkelig spændende it-job lige til at nuppe

Bill Gates: Derfor bør du være bekymret for kunstig intelligens




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere