Artikel top billede

Illu: Volvo.

Volvo bygger sin egen cloud-tjeneste: Realtidsdata skal udrydde bilulykker

Realtidsinformationer hentet fra en cloud-tjeneste skal forsyne din bil med massevis af informationer og skifte trafiklysene, så du kan komme hurtigt frem. Det ambitiøse mål er nul uheld efter 2020.

Bilindustrien står på spring for at forsyne produkterne med smart teknologi.

Man er dog knap så langt fremme i skoene, når det handler om it-sikkerheden.

Det kan du læse mere om her: Advarsel fra amerikanerne: Nye biler kan hackes så let som ingenting

I Tyskand har man ligefrem gjort klar til at indlemme en del af landets motorveje som test-bane for selvkørende biler.

Læs: Nu får de selvkørende biler deres helt egen motorvej

Nu er det så svenske Volvo, der fortæller om et ambitiøst it-projekt i form af en cloud-tjeneste, der kan forsyne bilen med massevis af informationer.

Ved at forsyne bilen med information, kan trafiksikkerheden gøres bedre. Det langsigtede mål er nul uheld i løbet af fem år.

Volvos sikkerhedskoncept er en såkaldt connected car-løsning, der kobler bilens computer sammen med andre biler, så der kan deles oplysninger.

Det, der deles, er eksempelvis realtidsdata om vejforhold, trafik og lignende faktorer, som i første omgang byttes via skyen, kaldet Volvo Cloud.

På den måde kan data bringes rundt til alle biler, der er koblet sammen via skyen. Bilens computer kan så udregne løsningsforslag til forudsete problemer i form af eksempelvis en trafikkø eller et isslag.

Teknologien testes i øjeblikket i både Sverige og Norge i et pilotprojekt med 1.000 biler, der deler data om med hinanden og med vejmyndighederne.

Skifter lyset fra rødt til grønt

I et lidt længere perspektiv forsøger Volvo at tage den digitale førertrøje på i kampen om at blive det firma, der kan levere løsningerne til fremtidens smarte by.

I det begreb ligger eksempelvis muligheden for, at teknologien kan skifte et lyssignal fra rødt til grønt, hvis der ikke er andre trafikanten i krydset.

Ligeledes kan gadebelysningen være styret efter trafikforholdene, skriver Volvo.

"Du skal forestille dig en verden, hvor data bliver indsamlet af bilerne og deles med andre brugere og myndigheder gennem skyen. Anonym deling af information, der kan betyde bedre komfort for bilisten og større sikkerhed i trafikken," skriver Klas Bendrik, der er vicedirektør i bilkoncernen.

Volvo har en vision om, at ingen skal komme til skade i trafikken i en Volvo, der er produceret efter 2020.

Kampen om at vinde kodeherredømmet over de digitale løsninger bliver hård, og i øjeblikket ser det ud til, at tyskerne er kommet foran vores svenske brødre.

Læs også:

2015 i bil-teknologiernes navn: It-firmaerne flokkes om at gøre din bil til en smartbil

Ny Tesla får digital autopilot

Et hæsblæsende ræs: Her er it-kampen om fremtidens biler

Apple og Tesla i hård kamp: Er Apple på vej med en iCar?

Advarsel fra amerikanerne: Nye biler kan hackes så let som ingenting




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere