Artikel top billede

Tidligere Nokia-folk vil gøre op med Android-dominans: Her er Jolla Tablet

Tidligere Nokia-folk var ikke tilfredse med mobilindustriens rejse mod et mere og mere kontrolleret miljø, hvor gigantiske Google ejer næsten alt. Derfor byggede de Sailfish. Vi har nu prøvet deres kommende tablet, Jolla Tablet.

Mobile World Congres, Barcelona. "Hvis du har tid, kan vi sætte os ind på mit kontor?" siger Marc Dillon, medstifter af finske Jolla, og peger på tre hvide puder midt på standen på Mobile World Congres.

Området er oversået af mennesker, der danner en kødrand af interessen foran Jollas lille stand.

Jolla er et firma opstået fra en række tidligere Nokia-ansatte fra Finland, som ikke var tilfredse med Nokias plan om at gå over til Microsoft, men som samtidig så et stort problem i mobilmarkedets struktur - og specielt Google.

"Det kan ikke være rigtigt, at 80 procent af alle smartphones på markedet bøjer sig under Googles mål for reklameindtægter."

"Det giver nogle gigantiske begrænsninger for OEM's og operatører, og det giver ikke nødvendigvis den bedste oplevelse til forbrugerne, der jo nærmest sælger deres sjæl ved at videregive så megen data til Google, " forklarer Marc Dillon, COO og medstifter af Jolla til Computerworld.

Marc Dillon var hos Nokia i over ni år, og den nye Jolla Tablet er hans 14. produkt, som han er med til at bygge.

Jolla er et softwarefirma - Sailfish er produktet
Jolla udviklede sit eget styresystem, som skal være frit og uden brugernes frygt for, at data bliver videresolgt.

Jollas selvudviklede styresystem er meget inspireret af MeeGo, der var et system bygget i samarbejde mellem Intel og Nokia. Systemet er meget "gesture"-baseret, og ligner slet ikke andre systemer på markedet.

"Da Google ligesom fjernede "Don't be evil" fra deres virksomhedsstruktur, ville vi lave noget helt anderledes. Så vi har lavet et system, som er helt "frit". Vi videresender ingen data om dit forbrug og tjener penge via samarbejder med producenter i stedet," siger Marc Dillon.

For selvom Jolla har udviklet både en telefon og nu en tablet, så er Jolla et software-selskab. Jolla Phone og Jolla Tablet kan sammenlignes - selvom Jolla ikke er glad for det - med Googles Nexus-modeller. Produkter som skal vise, hvor godt systemet kan køre.

Finpudset og funktionelt
For et par måneder siden kom Jolla med en indiegogo-kampagne: En kampagne for at lave en tablet, hvilket blev en stor succes. Allerede efter en dag havde Jolla samlet over en million dollars - og firmaet efterspurgte kun et par hundrede tusind.

Computerworld har haft mulighed for at prøve Jolla-tablet, som stadig kan bestilles via Indiegogo, og systemet fungerer godt. Det er en meget anderledes måde at arbejde på end på både Android og iOS.

Der er ingen startknap. I stedet swiper du fra neden for at åbne dine apps. Åbner du en app, åbnes den i første omgang som et lille vindue på "skrivebordet". Det er også her, at alle apps er samlet, så du nemt har overblik over, hvilke apps du har åbne. Er du inde i en app, skal du bare swipe ind fra højre side.

Swiper du fra venstre side kommer du til notifikationssiden, og fra oven kommer du til indstillinger i den pågældende app.

Sailfish-systemet har egne apps, men da det er linux-baseret, kan du downloade over 85.000 Android-apps uden for Googles butik og installere disse. Derfor kan du sagtens køre for eksempel Spotify på tabletten.

"Der findes et hav af Android-butikker - specielt i Asien - hvor du kan hente og købe apps uden om Googles platform, og som ikke lever under Googles restriktioner. Derfor tror vi også, at et system som Sailfish nok skal få en stor succes, " siger Marc Dillon.

Nye systemer springer frem
Jolla har til MWC offentliggjort et stort samarbejde med indiske Snapdeal, men Jolla er langt fra det eneste firma, som forsøger at bryde igennem med et anderledes styresystem.

Også Ubuntu-telefoner forsøger at bryde overfladen som et alternativ til iOS, Google's Android og Microsofts Windows Phone.

Også Firefox har været til stede med Firefox OS, som også kan køre Android APK'er. Begge disse er dog rettet i første omgang mod udviklingslande. Jolla sigter mod hele verden.

"Vi kan se en stor interesse ikke bare hos lande som Indien, men også hos vestlige lande som Finland og USA. Så selvom vi har lanceret et samarbejde i Indien, så begrænser vi os ikke," siger Marc Dillon.

Mødet på de tre hvide puder midt på MWC er hævet. Bag os står et utålmodigt filmhold fra Engadget og skal snakke med Jolla-medstifteren.

Læs også: Førstehåndsindtryk: Samsung Galaxy S6 og S6 edge er den helt rigtige vej for Samsung




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Consultant - Finance, Insurance, Pension

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

SAP Project Manager

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Systemejere/Application Managers til SAP-installationer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere