Artikel top billede

Kæmpe-usikkerhed om regning for it-oprydning i Skat

Det kan komme til at tage op til fire år, før Skat får ryddet i det skandaleramte it-system EFI. Og regningen kan løbe op i et trecifret millionbeløb.

20, 30, 40....90 millioner kroner.

Så stor kan regningen blive, når de dyre drenge og piger fra konsulentfirmaet Accenture har gravet sig igennem de omfattende problemer med Skats elektroniske inddrivelsessystem, EFI.

De første versioner af EFI skulle oprindelig være taget i brug tilbage i 2007. Men systemet er aldrig kommet fuldt op og køre.

I december i fjor rettede Rigsrevisionen en sønderlemmende kritik af Skat og det forsinkede system. Det fik skatteminister Benny Engelbrecht til at bestille en kulegravning af problemerne. Efter nytår blev opgaven sendt i udbud, og i februar valgt ministeriet at indgå kontrakt med konsulentfirmaet Accenture.

Men der er tilsyneladende så stor usikkerhed om omfanget af den oprydning, som Accenture nu er gået i gang med.

I hvert fald har Skat i sit udbudsmateriale svært ved at sætte en præcis pris på den endelige kontrakt. Ministeriet anslår, at prisen kommer til at ligge et sted mellem 20 og 90 millioner kroner for de to år, som kontrakten løber.

Uanset prisen skinner de alvorlige problemer med det efterhånden knap så nye it-system også stærkt igennem i udbudsmaterialet. Her tales der om "alvorlige udfordringer forbundet med idriftsættelsen af EFI, som skal håndteres meget hurtigt for at undgå, at staten lider retstab".

Det fremgår også, at "særlige forretningskritisk funktionalitet" i EFI-systemet endnu ikke er klar til at blive taget i brug.

Det giver ifølge udbudsmaterialet problemer med at opkræve penge hos borgere og virksomheder, "fordi et antal funktioner i EFI af særlig forretningskritisk karakter ikke fungerer".,

Skat skriver også, hvordan man skal have hjælp til "en markant styrket ledelses- og styringskapacitet af den resterende udviklings- og idriftsættelsesopgave".

Men selv om det altså ifølge Skat haster med at få EFI op og køre efter hensigten, strækker kontrakten med Accenture sig over to år med mulighed for forlængelse af kontrakten i yderligere to år.

Det kan drive prisen op på den forkerte side af 100 millioner kroner.

Accenture ønsker ikke at udtale sig om indholdet af kontrakten med Skat, eller hvor stor en regning, man regner med at skulle udskrive, når opgaven er løst.

Skatteministeriet oplyser i en mail til Computerworld, at Accenture i første omgang stiller med et hold på 10 konsulenter til at gennemføre den grundige gennemgang af EFI.

"Som følge af kompleksiteten og størrelse af EFI-systemet har Accenture derover stillet yderligere 12 konsulenter til rådighed, som løbende vil kunne inddrages, hvis behovet opstår," lyder det fra ministeriet.

Læs også:

Minister vil rydde op i Skats største it-skandale

Skat har store problemer med gigantisk KMD-system

Minister skal stå skoleret efter et hav af it-svipsere i Skat




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere