Artikel top billede

Foto: Craigh Jewell. (Foto: Copyright (2007) Craig Jewell / Craig Jewell)

Derfor kan en tele-fusion føre til højere mobilpriser for kunderne

Fusioner af teleselskaber er langt fra altid en god idé, hvis man skal fremtidssikre priskonkurrencen og innovationen på markedet.

EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager frygter, at de mange fusioner af teleselskaber, der i øjeblikket finder sted i flere lande, kan reducere incitamenterne til innovation.

Kommissæren har i en tale i Paris ifølge nyhedsmediet Total Telecom udtalt, at hun ikke er enig i teleselskabernes argumenter om, at de er nødt til at fusionere med deres rivaler for at kunne øge investeringerne.

"Jeg har hørt denne påstand ganske ofte, men jeg har ikke set beviser på, at det er tilfældet," udtaler hun.

"Faktisk kan investeringer i teleinfrastruktur stimuleres af konkurrencen," lyder det videre i talen, som man kan læse i fuld længde her.

Margrethe Vestager forklarer i talen, at EU ikke udelukkende kigger på den ventede pris-udvikling, når ønskede fusioner skal gennemgås.

"Vi vurderer også, hvad der vil ske med innovationen. Vil virksomhederne efter fusionen bevare deres evne for og incitament til innovation?"

"At beskytte det konkurrencemæssige pres, der driver investeringer og innovation, er derfor kernen i vores analyse," lyder det fra den danske EU-kommissær.

Kan føre til højere priser

Vestager udtaler specifikt om de mulige negative konsekvenser af en fusion: 

"... der er masser af dokumentationen for, at overdreven konsolidering ikke alene kan føre til mindre konkurrence og dyrere regninger for kunderne, men at det også reducerer incitamenterne for innovation på nationale markeder."

Selvom Margrethe Vestager i talen udelukkende forholder sig til tele-konsolidering som en generel problemstilling, er det interessant, at udmeldingen kommer, mens fusionen af danske Telia og Telenor også mangler at blive godkendt af myndighederne.

Direktøren for teleselskabet 3, Morten Christiansen, har tidligere udtalt til Computerworld, at han er skræmt over den danske tele-fusion, der vil føre til "to store overarme, som kommer til at dominere markedet" - nemlig TDC og den nye telegigant.

Så sent som i sidste uge udtalte Morten Christiansen, at han venter højere priser på markedet med den nye konkurrencesituation:

"Markedet bliver reduceret fra fire til tre spillere. Det vil i alle andre sammenhænge betyde, at priserne begynder at stige, fordi der er færre steder for kunderne at gå hen. Jeg er sikker på, at priserne vil stige markant," udtalte han til Ritzau Finans.

Læs også:

3-direktør efter Telia-Telenor-fusion: Vi er skræmt af situationen

Nu begynder det næste slag i den danske telekrig: Fri data i udlandet

Telia og Telenor smelter sammen til ét selskab i Danmark




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere