Artikel top billede

(Foto: S.Jastrzebski)

Flere unge søger ind som dataloger og ingeniører - men det er langt fra nok

Tallene for hvor de unge og friske studerende har søgt ind, er netop kommet ud. Selvom søgetallene for hele det IT-faglige område er faldende, er der flere, som viser interesse for datalogi og ingeniøruddannelserne. Men det er slet ikke nok, mener ITEK.

At Danmark mangler programmører og andre IT-kyndige hoveder er næppe nogen nyhed, men i år har flere unge fundet de IT-faglige uddannelser mere interessante, end de gjorde sidste år.

I hvert fald nogle af de IT-faglige uddannelser. For selvom der er et overordnet fald på én procent på IT-området, så er der stadig en stigning på de mere klassiske IT-uddannelser som datalogi, datamatiker og ingeniør, som ser en stigning. Alene datalogi-studiet har oplevet en stigning på fire procent siden sidste år.

Det viser de nyeste tal fra den Koordinerede ansøgning, KOT, som alle unge kloge hoveder skal søge igennem for at komme på en videregående uddannelse.

De fleste vælger stadig humaniora
92.447 personer har i år søgt igennem KOT, men selvom datalogi og ingeniøruddannelsen har set en stigning, vælger hele 60 procent stadig en humanistisk eller samfundsfaglig uddannelse.

Det er slet ikke nok, mener flere aktører i erhvervslivet. Dansk Erhvervs forsknings- og uddannelsespolitiske chef, Mette Fjord Sørensen, er bekymret ved det lave tal, som tyder på, at de unge ikke uddanner sig til arbejdsmarkedets behov.

"Det giver panderynker, at mere end hver anden søger ind på en humanistisk eller samfundsvidenskabelig uddannelse. Der mangler allerede i dag mange kandidater med tekniske og naturvidenskabelige kompetencer. Derfor er det både ærgerligt for virksomhederne og problematisk for Danmark, når vi ikke uddanner nok," siger Mette Fjord Sørensen.

ITEK: Alt alt for få de rigtige steder
Også hos DI ITEK vækker dagens tal ikke smil.

"Det er da skønt, at der er en stigning hos både dataloger og ingeniører, men det er slet ikke nok. Virksomhederne efterspørger langt flere, end vi uddanner i dag, og end ikke dagens stigning ændrer på det," siger Adam Lebech, branchedirektør hos ITEK.

En af de store stigninger indenfor Ii-relaterede uddannelser er hos datamatiker-uddannelsen, som har modtaget 71 flere ansøgere end sidste år. Og det er både godt og skidt, mener Adam Lebech.

"Det er da godt, at der er en stigning, men det havde været langt bedre, hvis det var hos universitetsuddannelserne, at stigningen havde ligget. Det er fokus på algoritmer, som arbejdsmarkedet efterspørger," siger Adam Lebech.

Han opfordrer uddannelsesstederne til at oprette nok pladser til alle kvalificerede ansøgere, så der ikke går potentielle tekniske hoveder til spilde, hvis der ikke er pladser nok.

Læs også: Sådan kan Danmark tiltrække verdens bedste it-folk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere