Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Derfor bygger Google hele butikken om og lægger alting ind under det nye selskab 'Alphabet'

ComputerViews: Det kan virke som et kæmpesats at degradere et af verdens mest kendte brands til et 'lille' datterselskab blandt flere. Men der er faktisk flere gode grunde til, at Google nu bliver til 'Alphabet.' Se dem her.

ComputerViews: Det vækker jo altid opsigt, når et af verdens mest kendte virksomheder pludselig beslutter sig for drastiske ændringer.

Sådan en ændring er Googles pludselige udmelding om, at der nu bliver lagt et moderselskab oven på selve Google, der under navnet 'Alphabet' skal stå for alle løjerne i de mange datterselskaber - herunder selve Google.

Det kan du læse mere om her: Google forandrer hele organisationen: 'Alphabet' bliver det nye hovedselskab - og Google får ny topdirektør.

Google er et af verdens allermest kendte brands, som endda har haft så stor effekt i milliarder af menneskers liv, at selskabets navn er blevet til et verbum (at 'google'), der anvendes helt naturligt verden over.

Det er ikke mange selskaber forundt og vidner om Google-brandets ekstreme gennemslagskraft.

Hvorfor så?

I den nye konstruktion bliver Google det største datterselskab (indeholdende søgeforretningen, annoncer, kort, apps, YouTube og Android) under Alphabet, der også erstatter Google på Nasdaq-børsen.

Øvrige selvstændige forretninger under Alphabet - og altså uden forbindelse til Google - bliver Life Sciences (kontakt-linser med indbyggede glukose-sensorer), Calico (forskning i levetid), Nest (intelligente termostater), Googles forskellige investeringsforretninger, udviklingslaboratoriet Google X, de chauffør-fri biler og flere andre.

Du kan læse historien om Google X her: Google X - hvor verdens vildeste ideer bliver til virkelighed.

Hvorfor er det så, at Google udvander det ekstremt stærke Google-brand ved at indføre det under et overordnet moderselskab fremfor at gøre Google til selve moderselskabet, som de øvrige selskaber hører under?

Svaret skal findes i, at Google for længst er slået ind på en kurs, der rækker langt ud over den søgeforretning, som selskabet blevet synonym med.

Selskabet ønsker med andre ord at rive sig fri af netop Google-brandet i håbet om, at nogle af de øvrige forretnings-områder med tiden - og understøttet af Google (nu Alphabets) store rigdom - kan vokse sig så store, at de får afgørende betydning for verdens udvikling - ligesom det har været tilfældet med Google.

Det kræver plads og råderum - og at de respektive chefer ikke er snørret inde i Google-virksomheden med dens solide brand, mener selskabets chefer, Sergey Brin og Larry Page.

De skal til gengæld have plads til at agere selvstændigt som direktører i alle andre virksomheder.

Kan de overhovedet tjene penge?

Det skyldes blandt andet, at Googles ret omfattende satsninger på områder uden for den klassiske søgeforretning nu efterhånden er blevet så gamle og 'satte,' at forretnings-enhederne skal til at begynde at dokumentere for både Google og for omverdenen, at de faktisk kan tjene penge.

Det kræver, at de bliver opdelt, så de kan blive målt og vurderet efter de respektive markeder, som de opererer i.

Google kan med sin størrelse og mange penge dybest set være ligeglad - i hvert fald for tiden - men det har generelt længe været et mantra i forretnings-verdenen og et krav fra investor-markederne, at virksomheder - og især børsnoterede virksomheder - skal fokusere på deres kerneforretning og skille sig af med alt andet.

Det skal skabe øget agilitet (endnu et mantra for tiden), større gennemsigtighed og et renere snit på markedet.

Selv om Google for tiden er ret usårlig overfor den slags krav, må vi regne det for givet, at Googles konstruktions-ændring bygger på et ønske om at imødekomme den slags krav om øget fokus og en ren vinkel på hver forretnings-enhed.

Netop manglen på gennemsigtighed i forretningen har længe været et tema blandt de finansielle analytikere, der følger Google: Alting er viklet ind i hinanden på kryds og tværs, og det har gjort det svært at få et klart blik på, hvad der tjener penge og hvad der ikke gør.

I den forbindelse er det også værd at tage med, at Googles store sag i EU handler om selskabets søgeforretning.

Med en opdeling af selskabet får selskabet mulighed for dels at argumentere for, at selskabet er meget mindre og derfor skal straffes mindre hårdt, dels at isolere 'problembarnet,' så det ikke rammer hele butikken, hvis sagen skulle falde uheldigt ud.

Du kan læse mere om EU-sagen her: Vestagers rygende varme Google-kartoffel: Så speget er sagen.

Konstruktions-ændringerne antyder samtidig, at Google - undskyld Alphabet - kan se en fremtid, hvor andre forretnings-områder end søgeforretningen for alvor vil få impact, mens søgemaskine-forretningen en dag i sagens natur vil miste sin glans.

En dag vil søgeforretningen blegne

Teknologi-verdenen er drevet frem af de de såkaldte technology-turns, der vrider og vender industrierne i nye retninger, når de pludselig dukker op, og som i løbet af kort tid kan gøre førende teknologier utidssvarende.

For alle virksomheder gælder det derfor, at intet er varigt, og at alle produkttyper, produkter, løsninger og tjenester en dag vil blive uddateret og udfaset.

Den tid er langt fra kommet til Googles fortsat massivt indbringende og succesrige søgeforretning.

Men en dag vil en afløser se dagens lys og afmatningen komme.

Faktisk kan vi allerede i dag se, at den mobile scene for alvor er begyndt at udfordre den computer-verden, som Google har bygget sin store søgesucces på.

Her er der talrige små udfordrere og et helt andet marked, som Google skal navigere i.

Nu og her gælder det for Google imidlertid mere om at give plads til de nye forretninger, der skal kunne agere selvstændigt som mindre forretninger i en stor forretning, mens selve moderforretningen Alphabet vil få plads til de helt store tanker.

Hvad mener du er ideen med Alphabet? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere