Artikel top billede

Wikileaks-stifter slipper for sexanklager - men det gør næppe en forskel

Selv om de svenske sexsager ikke længere hænger som tunge skyer over hovedet på Julian Assange, så vil anklagerne altid forfølge ham. Læs hvorfor.

Julian Assange har haft fire svenske forhold om seksuelle overgreb hængende over hovedet, siden han søgte ophold på Ecuadors ambassade i London for at undgå at blive udleveret til vores naboer i Sverige.

Men nu er der måske lys for enden af tunellen for den kontroversielle stifter af Wikileaks.

Tre ud af fire anklager om seksuelle overgreb mod Julian Assange er snart forældede, og den svenske anklagemyndighed overvejer at droppe efterforskningen af det fjerde forhold.

Det skriver avisen The Guardian.

Men det formelle frafald i sigtelserne betyder ikke, at Julian Assange bare kan pakke sine tasker, forlade ambassaden og genoptage sit gamle job som spydspids for Wikileaks.

Vibeke Borberg, du er forskningschef i medieret på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hvad betyder det for Julian Assange, at sexsagerne nu ser ud til at forsvinde? Der kan vel stadig sættes et spørgsmålstegn ved, om han har gjort det eller ej?

"Det kan der naturligvis, for han bliver ikke frikendt og på den måde renset. Det er altid en problemstilling, man møder, når personer har været sigtet, og sagen så frafalder," fortæller hun.

Næppe en fri fugl

Samtidig har sagen om Julian Assange fået rigtig meget mediedækning, hvilket samtidig betyder, at mange har en mening om ham og hans projekt.

"Men han slipper nu for en opslidende retssag og de oplysninger, der eventuelt kunne komme frem i den forbindelse," lyder det fra Vibeke Borberg.

Hvor lander Julian Assange efter denne omgang?

"I hans situation har sigtelsen for lovovertrædelser haft mange forskellige aspekter. Han har eksempelvis haft en udleveringssag til Sverige hængende over hovedet. Samtidig har han udtalt, at det handlede om et setup, hvor Sverige ville udlevere ham til USA. Derfor har han ikke kunne forlade ambassaden. Det kan han i teorien nu, hvor sagen frafalder, og udleveringen til Sverige også frafalder," forklarer hun, og tilføjer:

"Men det kan ikke udelukkes, at USA vil forlange ham udleveret fra England, eller hvor Julian Assange nu befinder sig. Så i praksis kan sagen være en anden."

Så tiltalefrafaldet kommer ikke til at betyde noget for hans situation?

"Spørgsmålet er, om han vurderer, at han vil blive begæret udleveret til USA."

Er Julian Assange en færdig mand i internethistorien, eller kan han komme igen efter denne sag?

"Der er flere eksempler på, at Wikileaks-organisationen kan eksistere uden ham. Der er også kommet en Edward Snowden, så han er ikke længere den eneste, der fortæller om hemmeligheder. Men Julian Assanges person er meget kontroversiel."

Ecuador og Sverige vil nu forhandle om, hvorvidt Julian Assange kan blive afhørt af de svenske myndigheder på ambassaden.

Tidligere er svensk politi blevet nægtet adgang.

Læs også:
WikiLeaks: USA har overvåget tre præsidenter i Europa

Edvard Snowden gør klar til at vende hjem til USA - han slipper for dødsstraf, lover USA




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere