Edvard Snowden kan være på vej hjem til USA og den helt store retssag.

Edvard Snowden gør klar til at vende hjem til USA - han slipper for dødsstraf, lover USA

Whistlebloweren Edvard Snowden har samlet en række internationale advokater omkring sig, inden han forbereder sig på hjemrejse til USA. I hjemlandet venter en seriøs retssag mod NSA-whistlebloweren.

Verdens vel nok mest berømte whistleblower, Edvard Snowden, forbereder sig på at vende snuden hjem til USA efter godt halvandet år i russisk asyl.

I USA venter der noget af et juridisk slagsmål for Edvard Snowden, efter han for knap to år siden udleverede en lang række dokumenter fra efterretningstjenesten NSA's tophemmelige arkiver.

Derved afslørede Edvard Snowden den masseovervågning, som arbejdsgiveren NSA og tjenestens allierede har igangsat i de senere år.

Internationale advokater
Overvågningen tæller blandt andet total-overvågning af telefonsamtaler, snageri i sex-chats og senest forsøg på at overvåge alverdens mobilkommunikation.

Derudover har Edvard Snowden afsløret det omfattende spion-program Prism, og at danske myndigheder udleverer overvågningsdata i millionvis til USA. 

Nyheden om Edvard Snowdens returrejse til USA blev fortalt på russisk tv af advokaten Anatoly Kucherena, der i en tv-udsendelse skulle promovere en bog om Edvard Snowden.

"Jeg vil ikke holde det hemmeligt, at han (Snowden, red.) ønsker et vende hjem. Vi gør alt, hvad vi kan for at gøre det muligt. Der er en gruppe amerikanske advokater, der er også tyske advokater, mens vi håndterer det fra russisk side," sagde Anatoly Kucherena ifølge netmediet The Globe and Mail.

Kræver fair retssag
Edvard Snowden deler mildt sagt vandene, da han i nogle kredse anses som en frihedskæmper, mens andre ser ham som en landsforræder. 

Det offentlige USA har ikke lagt skjul på, at Edvard Snowden vil blive retsforfulgt, hvis han sætter sine fødder på amerikansk grund igen.

Landet har i sommeren 2013 retsforfulgt en anden berømt whistleblower, Chelsea Manning (tidligere Bradley Manning). Hun blev efter læk af diplomatiske dokumenter til netsitet Wikileaks afskediget af den amerikanske hær i unåde og dømt til 35 år bag tremmer.

Edvard Snowden har flere gange sagt, at han er parat til at vende tilbage til USA, hvis han er garanteret en fair retssag.

Hvornår i så fald vender hjem, er indtil videre uvist. Hans russiske opholdstilladelse gælder i tre år, efter Rusland gentagende gange har nægtet at udlevere whistlebloweren til USA.

Slipper for dødsstraf
I det amerikanske Udenrigsministerium hilser man Edvard Snowdens eventuelle forestående hjemrejse velkommen.

"Vi er bestemt glade over, at han kommer retur til USA og en retssal, hvor han står over for en række meget seriøse anklager. Så han både kan og skal vende hjem til USA's juridiske system, der vil være fair i behandlingen af ham," fortæller Udenrigsministeriets talskvinde, Marie Harf, til CNN.

Ifølge CNN er Edvard Snowden indtil videre af rigsadvokaten i USA blevet lovet, at han ikke står over for dødsstraf, når han kommer hjem.

Læs også:
Spion-fiasko: Én it-mand kendte alle hemmeligheder i verden

Snowden i dansk interview: Danmark giver millioner af oplysninger til NSA hver dag


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få styr på de 8 store megatrends - og de udfordringer der følger med
Brancher og forretningsmodeller ændrer sig konstant – og truslerne, skurkene og udfordringerne følger med. For mens hver megatrend rummer muligheder for større markeder og nye produkter, så rummer de også større risici for at blive ramt på pengepungen i takt med at finansielle tjenesteydelser som banker, forsikringsselskaber og pensionskasser står over for nye trusler. I dette whitepaper kan du derfor læse om, hvilke trends der dominerer den finansielle sektor pt. – og hvilket trusler der følger med trends som fintech, blockchain, IoT, machine learning og open banking.