Artikel top billede

Edvard Snowden kan være på vej hjem til USA og den helt store retssag.

Edvard Snowden gør klar til at vende hjem til USA - han slipper for dødsstraf, lover USA

Whistlebloweren Edvard Snowden har samlet en række internationale advokater omkring sig, inden han forbereder sig på hjemrejse til USA. I hjemlandet venter en seriøs retssag mod NSA-whistlebloweren.

Verdens vel nok mest berømte whistleblower, Edvard Snowden, forbereder sig på at vende snuden hjem til USA efter godt halvandet år i russisk asyl.

I USA venter der noget af et juridisk slagsmål for Edvard Snowden, efter han for knap to år siden udleverede en lang række dokumenter fra efterretningstjenesten NSA's tophemmelige arkiver.

Derved afslørede Edvard Snowden den masseovervågning, som arbejdsgiveren NSA og tjenestens allierede har igangsat i de senere år.

Internationale advokater

Overvågningen tæller blandt andet total-overvågning af telefonsamtaler, snageri i sex-chats og senest forsøg på at overvåge alverdens mobilkommunikation.

Derudover har Edvard Snowden afsløret det omfattende spion-program Prism, og at danske myndigheder udleverer overvågningsdata i millionvis til USA. 

Nyheden om Edvard Snowdens returrejse til USA blev fortalt på russisk tv af advokaten Anatoly Kucherena, der i en tv-udsendelse skulle promovere en bog om Edvard Snowden.

"Jeg vil ikke holde det hemmeligt, at han (Snowden, red.) ønsker et vende hjem. Vi gør alt, hvad vi kan for at gøre det muligt. Der er en gruppe amerikanske advokater, der er også tyske advokater, mens vi håndterer det fra russisk side," sagde Anatoly Kucherena ifølge netmediet The Globe and Mail.

Kræver fair retssag

Edvard Snowden deler mildt sagt vandene, da han i nogle kredse anses som en frihedskæmper, mens andre ser ham som en landsforræder. 

Det offentlige USA har ikke lagt skjul på, at Edvard Snowden vil blive retsforfulgt, hvis han sætter sine fødder på amerikansk grund igen.

Landet har i sommeren 2013 retsforfulgt en anden berømt whistleblower, Chelsea Manning (tidligere Bradley Manning). Hun blev efter læk af diplomatiske dokumenter til netsitet Wikileaks afskediget af den amerikanske hær i unåde og dømt til 35 år bag tremmer.

Edvard Snowden har flere gange sagt, at han er parat til at vende tilbage til USA, hvis han er garanteret en fair retssag.

Hvornår i så fald vender hjem, er indtil videre uvist. Hans russiske opholdstilladelse gælder i tre år, efter Rusland gentagende gange har nægtet at udlevere whistlebloweren til USA.

Slipper for dødsstraf

I det amerikanske Udenrigsministerium hilser man Edvard Snowdens eventuelle forestående hjemrejse velkommen.

"Vi er bestemt glade over, at han kommer retur til USA og en retssal, hvor han står over for en række meget seriøse anklager. Så han både kan og skal vende hjem til USA's juridiske system, der vil være fair i behandlingen af ham," fortæller Udenrigsministeriets talskvinde, Marie Harf, til CNN.

Ifølge CNN er Edvard Snowden indtil videre af rigsadvokaten i USA blevet lovet, at han ikke står over for dødsstraf, når han kommer hjem.

Læs også:
Spion-fiasko: Én it-mand kendte alle hemmeligheder i verden

Snowden i dansk interview: Danmark giver millioner af oplysninger til NSA hver dag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere