Artikel top billede

Edvard Snowden kan være på vej hjem til USA og den helt store retssag.

Edvard Snowden gør klar til at vende hjem til USA - han slipper for dødsstraf, lover USA

Whistlebloweren Edvard Snowden har samlet en række internationale advokater omkring sig, inden han forbereder sig på hjemrejse til USA. I hjemlandet venter en seriøs retssag mod NSA-whistlebloweren.

Verdens vel nok mest berømte whistleblower, Edvard Snowden, forbereder sig på at vende snuden hjem til USA efter godt halvandet år i russisk asyl.

I USA venter der noget af et juridisk slagsmål for Edvard Snowden, efter han for knap to år siden udleverede en lang række dokumenter fra efterretningstjenesten NSA's tophemmelige arkiver.

Derved afslørede Edvard Snowden den masseovervågning, som arbejdsgiveren NSA og tjenestens allierede har igangsat i de senere år.

Internationale advokater

Overvågningen tæller blandt andet total-overvågning af telefonsamtaler, snageri i sex-chats og senest forsøg på at overvåge alverdens mobilkommunikation.

Derudover har Edvard Snowden afsløret det omfattende spion-program Prism, og at danske myndigheder udleverer overvågningsdata i millionvis til USA. 

Nyheden om Edvard Snowdens returrejse til USA blev fortalt på russisk tv af advokaten Anatoly Kucherena, der i en tv-udsendelse skulle promovere en bog om Edvard Snowden.

"Jeg vil ikke holde det hemmeligt, at han (Snowden, red.) ønsker et vende hjem. Vi gør alt, hvad vi kan for at gøre det muligt. Der er en gruppe amerikanske advokater, der er også tyske advokater, mens vi håndterer det fra russisk side," sagde Anatoly Kucherena ifølge netmediet The Globe and Mail.

Kræver fair retssag

Edvard Snowden deler mildt sagt vandene, da han i nogle kredse anses som en frihedskæmper, mens andre ser ham som en landsforræder. 

Det offentlige USA har ikke lagt skjul på, at Edvard Snowden vil blive retsforfulgt, hvis han sætter sine fødder på amerikansk grund igen.

Landet har i sommeren 2013 retsforfulgt en anden berømt whistleblower, Chelsea Manning (tidligere Bradley Manning). Hun blev efter læk af diplomatiske dokumenter til netsitet Wikileaks afskediget af den amerikanske hær i unåde og dømt til 35 år bag tremmer.

Edvard Snowden har flere gange sagt, at han er parat til at vende tilbage til USA, hvis han er garanteret en fair retssag.

Hvornår i så fald vender hjem, er indtil videre uvist. Hans russiske opholdstilladelse gælder i tre år, efter Rusland gentagende gange har nægtet at udlevere whistlebloweren til USA.

Slipper for dødsstraf

I det amerikanske Udenrigsministerium hilser man Edvard Snowdens eventuelle forestående hjemrejse velkommen.

"Vi er bestemt glade over, at han kommer retur til USA og en retssal, hvor han står over for en række meget seriøse anklager. Så han både kan og skal vende hjem til USA's juridiske system, der vil være fair i behandlingen af ham," fortæller Udenrigsministeriets talskvinde, Marie Harf, til CNN.

Ifølge CNN er Edvard Snowden indtil videre af rigsadvokaten i USA blevet lovet, at han ikke står over for dødsstraf, når han kommer hjem.

Læs også:
Spion-fiasko: Én it-mand kendte alle hemmeligheder i verden

Snowden i dansk interview: Danmark giver millioner af oplysninger til NSA hver dag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere