Artikel top billede

Foto: Hyperlooptech.com

Tesla-stifterens vilde "super-tog" er tættere på virkeligheden end du tror

Elon Musks, stifter af Tesla Motors og Space X, vision om en super-hurtig såkaldt Hyperloop-bane nærmere sig realiseringen.

En helt ny revolutionerende transportform er på vej, og den er måske tættere på at blive realiseret, end mange af os forestiller os.

For ifølge det amerikanske magasin Wired er Tesla-stifteren Elon Musk vision om en såkaldt hyperloop så langt fremme, at den første testbane kan blive anlagt allerede næste år.

Elon Musks hyperloop er en slags rørpost i gigantstørrelse, hvor passagerne bliver fragtet i store kapsler, der skydes gennem et kæmpe rør med ekstremt lavt lufttryk. Hastigheden kan nå op på 1200 kilometer i timen.

Til sammenligning kører de hurtigste højhastighedstog i verden i dag med knap 320 kilometer i timen, mens et almindeligt rutefly normalt flyver med omkring 900 kilometer i timen.

Selvom hyperloopet er udtænkt af Elon Musk, så spiller han dog kun selv en meget begrænset rolle i realiseringen af projektet.

I stedet er det virksomheden Hyperloop Transportion Technologies, der i øjeblikket arbejder på at gøre vision til virkelighed.

Syv kilometer testbane

Allerede til næste år forventes det, at der i bliver opført en testbane på 7 kilometer i amerikanske stat Californien, og i torsdags kunne Hyperloop Transportation Technologies offentliggøre, at virksomheden har indgået to store samarbejdsaftaler med virksomhederne Oerlikon Leybold Vacuum samt den internationale ingeniørvirksomhed Aecom. Begge virksomheder kommer til at spille en central rolle i opførelsen af testbanen.

Oerlikon Leybold Vacuum skal hjælpe Hyperloop Technologies med at udregne, hvor meget energi det kræves for at sænke luftrykket i rørerne til et niveau tæt på nul, mens Aecom skal hjælpe bidrage til selve opførelsen af den planlagte testbane

Hyperloop Transportation Technologies oplyser ifølge Wired, at virksomheden i alt har 400 personer, der arbejder på projektet.

Ifølge Wired er det dog langt alle, der er fuldtidsansatte.

De fleste er ansatte i blandt andet NASA og Elon Musks egen virksomhed Space X, der bruger en stor del af deres fritid på projektet mod til gengæld at få aktieroptioner i Hyperloop Transportion Technologies.

Den femte transportform

Gennemførelsen af hyperloop-visionen vil hurtigt kunne revolutionere den kollektive persontransport, og Elon Musk har selv kaldt hyperloopet for den "femte transportform" efter fly, tog, biler og skibe. 

"Når nu vi ikke har været i stand til at opfinde ægte teleportering, hvilket vil være formidabelt (en-eller-anden, vær så venlig at gøre det), så er den eneste en mulighed for super-hurtig transport at bygge et rør, der går over eller under jorden og som indeholder et særligt miljø," skrev Elon Musk i en 58 sider lang rapport, som han udgav i 2013.

I rapporten skriver Musk, at han forestiller sig, at det vil være muligt at anlægge en Hyperloop-bane fra Los Angeles til San Francisco, der kan tilbagelægge den knap 600 kilometer lange distance på 35 minutter. 

Røret vil blive anlagt over jorden, drevet af solenergi og vil løbe langs eksisterende motorvej. Sidstnævnte betyder, at det kun i sjældne tilfælde vil blive nødvendigt at opkøbe eller ekspropriere jordarealer. 

Hver kapsel vil have plads til 28 passagerer og med afgange hvert andet minut, vil det være muligt at fragte 840 passager i timen. 

Elon Musk har regnet sig frem til at udgiften per passager vil beløbe sig til knap 20 dollar eller knap 130 kroner med den aktuelle dollarkurs, hvilket bør gøre det muligt at fastholde billetpriserne på et relativt overkommeligt niveau for almindelige mennesker.

Læs også:
It-milliardær vil revolutionere persontransport 

Tesla-stifters næste projekt: Internet-satelliter i hundredevis