Artikel top billede

Thomas Rysgaard Christiansen er nyudnævnt direktør i Kombit.

Ny Kombit-direktør: At bryde KMD's monopol er min vigtigste opgave

Interview: Der skal være mere konkurrence på det kommunale it-marked, lyder det fra Kombits nyudnævnte direktør. Han spår, at KMD over de næste fem år må vinke farvel til en stor del af sit salg til landets kommuner.

Opgøret med KMD's monopol på at levere en lang række kommunale it-systemer er den vigtigste opgave for Thomas Rysgaard Christiansen, som fra 1. september har overtaget jobbet som direktør i Kombit efter Hans Berthelsen, der er gået på pension.

"Jeg har ikke noget større fokus end monopolbruddet. Det er også her, langt den største del af vores kapital bliver investeret. Så det fylder utroligt meget," siger Thomas Rysgaard Christiansen i et interview med Computerworld.

Kombit, der er ejet af Kommunernes Landsforening, har en nøglerolle i kommunernes opgør med KMD's mangeårige monopol på levering af en lang række kommunale it-systemer, der strækker sig fra udbetaling af sygedagpenge, sagsbehandling og registre over borgernes personlige oplysninger.

Bruddet med KMD's monopolsystemer har været undervejs siden kommunerne i 2008 solgte KMD.

I den periode har Kombits kerneopgave været at opbygge en fælles kommunal it-arkitektur og så efterfølgende at designe og udbyde kommunale it-systemer i fri konkurrence.

På den måde er der åbnet for, at andre leverandører end KMD kan komme til fadet.

Læs også: Ingen vej tilbage: Nu har konkurrenterne slået det første hul i KMD's monopol

En kommerciel profil

Før Thomas Rysgaard Christiansen i 2009 kom til Kombit som markedsdirektør, dyrkede han en direktørkarriere i USA. Han har dermed en mere kommerciel profil end sin forgænger, som oprindeligt kom fra den kommunale verden.

Vil din kommercielle baggrund få nogen betydning for den måde, du griber jobbet an på?

"Da man byggede Kombit op, var der måske mere behov for den her politiske tilgang, hvor det handlede om at samle kommunerne i et fællesskab. Nu drejer det sig langt mere om at kunne levere et fundament for det fremtidige kommunale it-marked, hvor markedskræfterne træder mere frem," siger Thomas Rysgaard Christiansen.

Kombit har investeret mere end en milliard kroner i arbejdet med at bryde KMD's monopol på en stribe kommunale it-systemer. Er Kombit så det nye KMD?

"Nej, på ingen måde. KMD er en leverandør, der ejer løsninger. Vi udbyder løsninger og sidder på den måde foran kommunerne som indkøbere fra de leverandører, der udvikler det enkelte system . Så det er en helt anden rolle end den, KMD har haft gennem tiden.," siger han.

Konkurrence skal sætte gang i innovationen

"Hele ideen med at konkurrenceudsætte opgaver er at holde gang i innovation og udvikling på it-siden. Så du vil se, at leverandørerne over tid vil skifte."

"Derfor kan det godt være, at for eksempel kontanthjælpssystemet de næste seks år kommer fra EG, men det er ikke umuligt, at det senere bliver KMD eller andre, der overtager den opgave."

Læs også: Banker KMD af banen på monopolsystem: EG får kommunal kæmpe-ordre

Så jeres opgave er at udbyde opgaver i fri konkurrende og gøre op med det monopol, KMD hidtil har haft?

"Ja, det er den ene del. Men samtidig er det vores opgave at bygge en standardiseret it-arkitektur, som gør, at andre leverandører kan komme ind på markedet," siger Thomas Rysgaard Christiansen.

Han fortæller, at Kombit sammen med kommunerne har investeret mere end en milliard kroner i den fælles it-arkitektur, som leverandørernes løsninger skal lægges oven på.

KMD sælger hvert år it for mere end to milliarder kroner til kommunerne. Hvor langt skal det tal ned?

"Det er jeg nok ikke den rette til at svare på. Vi står midt i et fantastisk ryk omkring digitalisering, og jeg håber da, at Kombit kan være med til, at kommunerne bruger deres it-investeringer kløgtigere. Vores opgave er at kigge på nogle helt specifikke områder for at se, om vi får nok ud af pengene på de enkelte områder."

Men trods monopolbruddet er KMD stadig den absolut største leverandør til kommunerne. Hvorfor?

"KMD har siddet med en kæmpeportefølje de seneste 30 år. Det er jo først nu, at vi begynder at rulle nye systemer ud. Der er udbudt ni systemer, og KMD har vundet de tre af dem. Så i de kommende år vil du se, at KMD's andel bliver mindre."

Er det stadig et problem, at kommunerne og de nye leverandører har svært ved at få adgang til de data, som i dag ligger hos KMD?

"Der har historisk været nogle sager, hvor der i hvert fald kunne stilles spørgsmålstegn ved, om vi kunne få det, vi ville. Vi er i gang med en udfasning af gamle systemer, og lige nu har jeg ikke nogen grund til at tro, at vi ikke får det, vi skal have, så projekterne kan køre som planlagt,"

Hvor lang tid vil det tage, før vi ser kommunale it-leverandører, der bare tilnærmelsesvis fylder lige så meget som KMD?

"Det synes jeg allerede er ved at ske. Andre store leverandører er gået ind og har taget deres del, og inden for de næste fem år vil du se tydelige tegn på, at udviklingen går i den retning," siger Thomas Rysgaard Christiansen.

Læs også:

Det offentlige Danmark skruer heftigt op for cloud: Derfor hælder offentlige it-chefer mere og mere til cloud

Kommunale it-chefer: Nu vil vi bryde KMD's monopol




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere