Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Efter EFI: Skatteministeriet kaster millioner i nyt it-system - vil selv udvikle det

Nyoprettet udviklingsafdeling skal bygge nyt it-system, der skal rette op på det kuldsejlede ejendomsvurderingssystem.

Efter striben af offentlige it-skandaler har Skatteministeriet nu taget konsekvensen og har oprettet sin helt egen selvstændige it-udviklingsafdeling på 60 mand.

De folk arbejder helt uafhængigt af it-afdelingen i Skats hovedsæde i Københavns Nordhavn.

Første opgave for den nye udviklingsafdeling, som holder til i ministeriets bygning på Christianshavn, bliver at udvikle et nyt it-system til ejendomsvurderinger og behandling af klagesager fra borgerne.

Det fremgår af et aktstykke, som Skatteministeriet har sendt til Folketingets Finansudvalg.

Det nye it-system er budgetteret til at koste 96 millioner kroner. Det skal være fuldt indfaset i 2019. Men allerede om halvandet år - i april 2017 - skal de første dele af det nye system være klar til brug.

Markant brud

Når Skatteministeriet nu opretter sin egne it-udviklingsafdeling, som internt går udner navnet ICE (ImplementeringsCenter for Ejendomvurderinger), er det et markant brud med årtiers tradition for at overlade det offentliges it-udvikling til eksterne leverandører som KMD, IBM og CSC.

I hvert fald når det gælder ejendomsvurderinger har den model skabt alt for stor afhængighed af leverandørerne, skriver Skatteministeriet til politikerne i finansudvalget:

"De nuværende it-systemer (...) er baseret på diverse knopskydninger af it-systemer leveret af blandt andet KMD, IBM og CSC. De ældste dele af systemerne er fra 1960-1970'erne. De tre hovedsystemer er udviklet af de nævnte leverandører, der også hver især vedligeholder systemerne. Det er derfor også de tre leverandører, der har indsigten i systemernes opbygning og tekniske funktionaliteter, mens SKATs viden herom er meget begrænset. SKAT har derfor i dag en meget stor afhængighed af leverandørerne," lyder det fra Skatteministeriet.

Ejendomsvurderingerne er et af de talrige områder, hvor dårligt fungerende it-systemer har kastet Skat ud i voldsomme problemer med at holde styr på, hvem der skal betale hvor meget i skat.

Skat har i årevis været under hård beskydning for at sætte værdien af privatboliger og erhvervsejendomme for højt.

Tusindvis af boligejere har klaget over deres ejendomsvurderinger, og i 2013 faldt der for alvor brænde ned, da Rigsrevisionen blandt andet på grund af meget lang sagsbehandlingstid for klagesager skarpt kritiserede Skatteministeriets forvaltning af området.

Computerworld har de forgæves forsøgt at få Skatteministeriet til at stille op til et interview om ICE-projektet. Men trods gentagne henvendelser er ministeriet ikke vendt tilbage.

Læs også:

Hvordan kan det blive ved? Få nu stoppet de offentlige it-skandaler

Top-CIO: Central styring og nyt design kan spare det offentlige for milliarder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere