Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Store forandringer i Microsoft Danmarks nye hovedkvarter: Sådan bliver hverdagen for de ansatte

Reportage: Microsoft Danmark flyttede for et par uger siden ind i et splinternyt hovedkvarter i Lyngby uden for København. Bygningen er designet efter en helt ny måde at arbejde på. "Ingen i Danmark arbejder på den måde, som vi gerne vil over i," lyder det fra selskabet. Tag med på rundvisning her.

Microsoft Danmark flyttede for et par uger siden ind i et nybygget hovedkvarter i Lyngby ved København på 17.000 kvadratmeter, og de i alt 850 medarbejdere fra de tidligere to hovedkvarterer i henholdsvis Hellerup ('Microsoft Danmark' med 550 mand) og Vedbæk ('Microsoft Business Solutions' med 300 medarbejdere ) er stadig ved at finde sig til rette.

Her er stadig flyttekasser i hjørnerne og nøgne vægge, og ikke alle nøglekort virker endnu. Men det skrider alt sammen fremad.

Huset er indrettet efter en moderne tankegang, der skal fremme samarbejde og ide-udvikling i den store organisation, der for Microsoft Danmarks vedkommende primært består af sælgere og lignende, som blandt andet hjælper selskabets mange danske partner-selskaber med at forbedre salg og produkter.

I huset har kun de plads- og monitor-krævende udviklere fra Microsoft Business Solutions faste pladser.

Microsoft Danmarks 550 medarbejdere skal deles om 309 sidde-pladser i bygningen - det vil sige små to mand per plads.

Til gengæld er der 230 mødelokaler i bygnignen til fri afbenyttelse.

Den kraftige reduktion af siddepladser skyldes blandt andet, at Microsoft i selskabets tidligere hovedkvarter kunne se, at der ofte manglede mødelokaler, mens der ofte var ledige siddepladser.

Det har man nu taget konsekvensen af.

Skal blande sig mere med hinanden

Ideen er, at medarbejderne dels skal mere ud til kunderne, dels skal placere sig sammen efter deres skiftende opgaver - fremfor at opgaverne på klassisk vis bliver placeret på forskellige medarbejderes skriveborde.

Det skal skabe mere dynamik, øge de enkelte medarbejderes kontakt-flade, give mere inspiration og så videre.

Det betyder også, at det er slut med at forpuppe sig på egen arbejdsplads med billeder af børnene og andet trygheds-skabende tingeltangel, som vi har det med at samle omkring os.

Hver etage i den åbne bygning er udstyret med store rekreative områder med sofaer, bordfodbold, kaffemaskiner og lignende, hvor alle har mulighed for tilfældigt at ramle ind i hinanden.

Det er der en ide med, forklarer Microsoft Danmarks nye direktør, Marianne Dahl Steensen.

Du kan læse Computerworlds store interview med hende her: Microsoft Danmarks nye topchef: Sådan bliver det nye Microsoft i Danmark

Ifølge hende viser undersøgelser, at blot 14 procent af vidensmedarbejderne får deres bedste forretningsmæssige ideer på arbejdspladsen.

Og en sælger kan ifølge hende øge sit salg med 10 procent ved at øge sin interaktion med andre afdelinger med 10 procent.

Derfor giver det ikke længere mening at forpuppe sig i sin egen afdeling med de samme folk, den samme chef og de samme omgivelser dag efter dag.

"Vi vil i Microsoft væk fra en mødekultur og over til en samarbejdskultur. Der kommer ikke ret mange nye forretningsideer ud af hele tiden at sidde i samme afdeling med de samme folk og samme leder, der ofte arbejder med samme problemstillinger som en selv," siger hun.

"Sørger vi for, at medarbejderne ligesom tilfældigt er sammen med nye folk hele tiden, vil vi få større viden og en anden type ideer, som vi kan bruge til at udvikle nye løsninger, som vi kan bruge til at hjælpe vores kunder til at løse deres problemstillinger," siger hun.

Nye krav til de ansatte

Den nye fleksible arbejdsform kommer til at stille nye krav til medarbejdernes evne til hele tiden at relokere, ligesom de hele tiden skal kunne indrette sig efter skiftende omstændigheder.

Det kan blive en udfordring for mange, erkender Marianne Dahl Steensen, da vi jo er vant til at indrette vores private skriveborde med billeder af børn og diverse 'hyggelige' ting og sager.

I det nye Microsoft kommer den private del af arbejdspladsen til at bestå af en udleveret bærbar computer samt et lille aflåseligt skab.

Computerne er i øvrigt udstyret med en tracking-funktion, så alle i huset hurtigt og nemt kan se nøjagtigt hvor henne i bygningen alle andre medarbejdere befinder sig.

Bygningen er udstyret med et meget stort antal mødelokaler i forskellige størrelser - de fleste med glas-vinduer fra gulv til loft - hvor medarbejderne kan mødes eller opholde sig, hvis de skal have ro.

Ifølge Marianne Dahl Steensen er de gennemsigtige mødelokaler udtryk for, at det, som hun kalder for 'det nye Microsoft' inden for både produkter og samarbejdsformer vil være mere transparent og åben og mindre lukket og propreitær.

"Vi har mødelokaler i stueplan med vinduer, så du kan stille dig op og se ind på vores møder. Det er en måde at invitere folk inden for på og gøre ønsket om større gennemsigtighed fysisk," siger Marianne Dahl Steensen.

Microsoft forventer op mod 25.000 gæster i huset alene det første år.

Her er blandt andet to store forsamlingslokaler, som Microsoft vil anvende til forskellige åbne arrangementer, ligesom selskabets mange partner-selskaber vil få mulighed for at låne lokalerne til egne arrangementer.

I stuetagen ligger en offentlig tilgængelig cafe, hvilket skal være med til at åbne Microsoft mere mod omverdenen.

Marianne Dahl Steensen erkender, at den nye måde at bevæge sig rundt på i arbejdslivet, kan være krævende for mange ansatte, der er vant til at sidde trygt og godt på samme plads med samme kolleger dag ud og dag ind.

Selv trives hun som gammel konsulent med hele tiden at være der, hvor opgaverne er.

"Det er jo vigtigt, at det her ses som evolution og ikke et big bang. For ingen i Danmark arbejder på den måde, som vi gerne vil over i. På den måde er de medarbejdere, som vi i dag har i Microsoft , ikke dårligere egnede til den fremtidige struktur end dem, som vi kan finde i markedet. Så det kan godt blive en svær omstilling uanset om man har været her i lang eller kort tid," siger hun.

Byggesagen af det nye hovedkvarter var i øvrigt omgærdet af en del polemik, i det lokale byrådsmedlemmer i Lyngby-Taarbæk Kommune mente, at Microsoft pressede byggesagen igennem med vold og magt med trusler om, at selskabet ville finde et andet sted at lægge byggeriet til 1,2 milliarder kroner og masser af arbejdspladser, hvis ikke fremdriften blev holdt.

Det førte ifølge kritikken blandt andet til, at nabohøringerne ikke kunne behandles ordentligt.

De lokale politikere kaldte dengang processen for 'syret' og 'udemokratisk' og Konservative mente, at det var 'storkapitalen, der tryner en lille kommune."

Det kan du læse mere om her.