Artikel top billede

Foto: Philippe Ramakers.

Ny bredbåndsplan er beviset: De frie markedskræfter holder ikke på det danske telemarked

ComputerViews: De frie markedskræfter kan ikke selv klare opgaven med at sikre en god bredbånds- og mobildækning til alle danskere. Derfor griber regeringen nu ind.

ComputerViews: Normalt er parolen om, at de frie markedskræfter skal råde, et centralt standpunkt for borgerlige partier.

Den slags budskaber gælder dog som bekendt kun, indtil situationen nødvendiggør andre virkemidler.

Det er det, der er forklaringen på, at Danmarks Venstre-regering nu har udsendt et vækstudspil, hvor de konkrete bredbånds- og mobiltiltag bunder i erkendelsen af, at markedet ikke selv har kunnet klare opgaven:

"Regeringen har fokus på, at mobildækningen og udrulningen af bredbånd styrkes de steder, hvor det ikke er rentabelt for kommercielle virksomheder at udrulle inden for den nærmeste fremtid," står der i planen.

300 millioner til bredbåndspulje

Hovedpunkterne på mobil- og bredbåndsområdet i regeringens nye plan lyder:

En ny bredbåndspulje på 300 millioner kroner, nye krav om dækning til teleselskaberne ved frekvensauktioner, en bedre udnyttelse af eksisterende infrastruktur og et fradrag til privatpersoner på op til 12.000 kroner årligt ved etablering eller opgradering af bredbåndsforbindelsen.

Planen indeholder 100 konkrete forslag, der skal understøtte, at landet ikke bliver delt op i områder med udvikling og områder med afvikling.

Heriblandt er altså bredbåndspuljen med ialt 300 millioner kroner:

"Puljen vil være målrettet sammenhængende områder af boliger, virksomheder og sommerhuse i områder med meget dårlig bredbåndsdækning, hvor der er en reel efterspørgsel efter bedre dækning," lyder det fra regeringen.

Markedet kan ikke selv klar det

Her få timer efter offentliggørelsen af planen, er det svært at vurdere, om det er disse tiltag, der vil kunne sikre danskerne en bedre mobil- og bredbåndsforbindelse.

Det ligger imidlertid klart, at troen på, at en dansk telebranche vil kunne klare opgaven uden politisk indblanding ikke rigtig eksisterer - heller ikke hos en Venstre-regering.

Læs også: Her er regeringens nye bredbånds-plan: Sådan skal 300 millioner sikre dig bedre bredbånd

Nu har telemarkedet i Danmark som bekendt længe været kendetegnet ved en sjov blanding af frie markedskræfter og politisk indblanding.

Det nye udspil fra regeringen er imidlertid et meget klart bevis på, at vi - heller ikke i år 2015 - kan regne med, at man alle steder i landet kan få adgang til en rimelig bredbånds- og mobildækning.

"Der er i dag stadig husstande og virksomheder, for hvem det ikke er muligt at få gode mobil- og bredbåndsforbindelser, og det er særligt lokale områder uden for byerne, der ikke har en ordentlig dækning," lyder det blandt andet i regeringens udspil.

De sidste huller skal lukkes

Danmark ligger generelt rigtig godt placeret i internationale bredbånds- og mobil-rapporter. Faktisk kan man argumentere for, at vi tilhører verdenseliten på det område - se bare her

Men der er stadig huller i dækningen, og der er stadig områder, hvor hastighederne bare ikke er høje og stabile nok. 

Den manglende dækning i visse områder skyldes ikke, at teleleverandørerne ikke kender til hullerne.

Det skyldes, at hullerne ikke kan lukkes, medmindre nogen er villig til at dække den omkostning, der er forbundet med det.

For borgerne i lokalområdet kan ikke dække omkostningen på egen hånd, og teleleverandørerne har ikke råd til at sætte gang i etablerings-projekter, der ikke kan løbe rundt.

Dermed er vi kommet dertil, hvor vi er nu: Regeringen griber ind med blandt andet ekstra støttekroner. 

Læs også: Så er den her: Global bredbånds-rapport afslører den reelle situation i Danmark

300 millioner kroner er en pæn portion penge, men spørgsmålet er, hvor meget det vil kunne rykke i det store billede?

Det er det for tidligt at spå om - ligesom det også er svært at afgøre, om det egentlig bliver de danske forbrugere og virksomheder eller den danske telebranche, der vinder mest på de nye politiske tiltag? (Optimisten vil naturligvis svare, at det bliver begge parter). 

Muligheden for et fradrag til privatpersoner på op til 12.000 kroner årligt ved etablering eller opgradering af bredbåndsforbindelsen er også et markant politisk tiltag, men hvorvidt det vil have en nævneværdig effekt på markedsudviklingen og dermed bredbåndslandskabet er det også svært at svare på på nuværende tidspunkt. 

Uanset hvad er det positivt for de danskere, der har problemerne, at der gøres noget for at sikre dem den nødvendige bredbånds- og mobildækning.

Det er en forudsætning for, at der kan være vækst og fremgang i hele Danmark. 

Det danske telemarked kan ikke klare (hele) opgaven på egen hånd. Ikke engang en borgerlig regering tror på det.

Læs også:

Her er regeringens nye bredbånds-plan: Sådan skal 300 millioner sikre dig bedre bredbånd

Så er den her: Global bredbånds-rapport afslører den reelle situation i Danmark




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere