Artikel top billede

Her er årsagen til Fonas betalingsstandsning - mindst to købere klar i kulissen

To købere er interesserede i en stærkt beskåret udgave af kriseramte Fona. Nye dokumenter afslører de konkrete problem-stillinger, der har fået læsset til at vælte for Fona.

Fonas fremtid balancerer på en knivsæg.

På den ene side skal der findes en eller flere investorer som vil skyde penge i at videreføre dele af den kriseramte butikskæde.

På den anden side skal Fonas kreditorer samtidig nikke til en redningsplan, som vil betyde millionstore tab for bank, leverandører og andre samarbejdspartnere.

Torsdag i sidste uge udsendte de advokater, som står for forsøget på at rekonstruere Fona, en redegørelse til kreditorerne.

Her fremgår det, at der siden betalingsstandsningen trådte i kraft 1. februar er forhandlet med to mulige købere.

Læs mere om Fonas nedtur her:
Konkursen truer: Derfor er det gået helt galt for Fona

Men selv hvis forhandlingerne falder i hak og Fona bliver solgt, er der ingen vej uden om butikslukninger og dermed også fyringer blandt de ansatte.

"Det sker ved, at en række butikker lukkes og/eller afstås og afvikles," hedder det blandt andet i advokaternes redegørelse.

Det fremgår desuden, at der skal ske en "tilpasning af organisationen, således at den modsvarer købers forventninger", som det udtrykkes.

Blandt andet skal Fonas reparationsafdeling - der går under navnet Elektronikcenteret - udskilles i en særlig enhed og sælges.

Tab på 50 millioner

Redegørelsen til kreditorerne nævner ikke navne på de mulige købere, og advokat Ole Borch fra Bech-Bruun, der sammen med sin kollega Pernille Bigaard fra Plesner er udpeget som såkaldte rekonstruktører, ønsker ikke at oplyse navne på de interesserede købere.

I redegørelsen fra de to advokater kan man også læse, at Fona de seneste 16 måneder har tabt 50 millioner kroner.

Efter at advokaterne har gennemgået selskabets aktiver, er egenkapitalen nedskrevet fra det seneste regnskabs plus på 200 millioner kroner til nu at være et minus på 40 millioner kroner.

Fonas ejes med 40 procent af det norske Elkjøp, der også driver en af Fonas hårdeste konkurrenter Elgiganten.

Aktiemajoriteten på 60 procent ligger hos Kjær-familien med Fonas øverste chef Michael Kjær i spidsen.

I sidste måned var de hårde økonomiske realiteter derfor, at kreditorerne bankede på, mens kassen i Fona var tom.

Derfor var der brug for flere penge fra ejerne. Men parterne har ifølge redegørelsen til kreditorerne ikke "kunne finde enighed om at tilføre (...) likviditet".

Det er formentlig den uenighed, der i sidste måned fik Elkjøps koncernchef Jaan Ivar Semlitsch til at forlade bestyrelsen i Fonas moderselskab F Group.

Læs mere om det her: Storaktionær trækker sig fra kriseramte Fonas bestyrelse - se hans kryptiske begrundelse

Computerworld har tidligere forgæves søgt at få en kommentar fra Elkjøp og Fona om denne sag.

Kreditorernes dilemma

Den største gruppe af kreditorer i Fona er vareleverandører, som tilsammen har et tilgodehavende på mere end 140 millioner kroner.

Desuden har Nordea 74 millioner i klemme. Fona har også huslejeforpligtelser på 80 millioner kroner, mens de omkring 700 ansatte har lønkrav på tilsammen 66 millioner kroner.

Det er dog leverandørgælden, der er Fonas største problem.

Det er planen at tilbyde leverandørerne en akkord. Ifølge advokaterne står kreditorerne lige nu til at få 88 procent af deres tilgodehavende.

Men meget står og falder med, om Fonas varelagre, som i dag er bogført til på 250 millioner kroner, reelt har den værdi, som de er bogført til.

I elektronikbranchen taber lagervarer hurtigt deres værdi. Revisionen har da også taget forbehold for netop dette punkt.

Kan Fona ikke sælge sit lager til den bogførte værdi, bliver kreditorernes tab tilsvarende større.

Kreditorerne er i at dilemma. Afviser de advokaternes plan for rekonstruktion, kan hele øvelsen ende i en konkurs for Fona med risiko for, at kreditorerne mister alle deres penge.

Kreditorerne er indkaldt til møde torsdag i denne uge - den 25. februar - hvor advokaterne vil fremlægge deres forslag til en redningsplan.

Læs også:

På besøg i tre Fona-butikker: Fire kunder købte tilsammen én cd og ét iPhone-cover

Konkursen truer: Her er den eneste løsning, hvis Fona vil overleve




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere