Test: Lille mini-kabinet gør saml-selv til en leg

Bygger du selv en computer, behøver den ikke være stor og kluntet. Du kan sagtens lave en lille, men stadig kraftfuld computer.

Annonce:
Annonce:

To harddiske, et GTX 770 grafikkort, otte GB DDR4-RAM (2 x 4) og en i5-6600 processor blev flyttet fra det høje tower-kabinet til venstre og over i det lille Shuttle-kabinet. Der var ingen nævneværdig temperaturforskel efter migrationen. Foto: Morten Sahl Madsen

Vil du bygge din egen computer, så behøver den ikke blive høj, stor og tung, som stationære computere ellers notorisk er kendt for. 

Med bundkort i kategorien Mini og Micro-ITX kan du bygge dig en computer, som fylder ganske lidt under skrivebordet.

En række producenter, som for eksempel Cooler Master, står bag en stribe kabinetter i en lille, kompakt størrelse, hvor der også er plads til et grafikkort i almindelig størrelse.

Vil du slippe for det værste kabelopsætning og frygten for at gøre noget forkert, kan du skyde genvej med et kabinet fra Shuttle.

Shuttles Barebone-computere indeholder et motherboard, en strømforsyning og en køler til processoren.

Resten skal du selv købe, hvilket er samme princip som Intels lidt mindre NUC-computere.

Vi har testet en Shuttle SZ170R8-model, som vi omdannede til en lille gamer-computer.

En færdig computer på fem minutter
SZ170R8-modellen leveres med et bundkort med 1105-socket, der kun fungerer med de nye Skylake-processorer fra Intel.

Du skal selv købe al hardware til computeren ud over bundkort, strømforsyning og køleblæser, hvilket indbefatter:

Skylake-processor fra Intel (sjettegeneration)

DDR4-RAM (plads til to stænger - op til 64 GB)

Harddisk (plads til fire harddiske på op til 3,5")

Grafikkort (valgfrit)

Størrelsen på de forskellige motherboard-typer. Foto: Wikipedia.

Specifikationer

Navn: SZ170R8  
Motherboard: Shuttles eget (Intel Z170 chipset) og understøtter Intel sjettegeneration (Skylake)-processor.
Understøtter fire RAM-stænger (DDR4 2133) - op til 64GB
Plads til fire 3,5" harddiske
Bundkortet understøtter PCIe x16Pin, PCIe x4Pin, og M.2 Type M SSD, Mini PCIe 
Understøtter grafikkort på op til 267 x 120 x 34,6 millimeter. 
Intels RST
500W-strømforsyning
Understøtter via Skylake's integrerede grafikprocessor (HD Graphic 530) op til tre skærme og kan afspille 4K.

Der er overraskende meget plads i den lille Shuttle-computer, men man kan ikke undgå at blive lidt bange for, om det bliver for varmt derinde. Foto: Morten Sahl Madsen

Med en Core i5-6600, 8 GB Kingston Hyper X- (2 x 4GB) RAM-stænger, et Nvidia GTX 770-kort og en ældre SanDisk 120GB SSD tog det cirka et kvarter at sætte computeren op.

Fem minutter med at sætte RAM, harddiske og processor i og 10  minutter med at få viklet strømkablet rundt om grafikkortet, så det kan være der. Du slipper ikke helt for at kæmpe med kabler.

Herefter virker alt, som det skal, og på trods af at vi spiller relativt tunge spil (så tunge som et to år gammelt grafikkort nu kan), har computerens to blæsere ikke afgivet særlig meget lyd.

Porte på bagsiden. Foran finder du desuden audio- og mikrofonporte samt to USB 3.0-porte gemt under en klap. Foto: Morten Sahl Madsen

For meget varme?
Nu tænker du nok, at så lille en computer, med to harddiske, motherboard, processor, og et PCI-e grafikkort i fuld længe nok afgiver for meget varme til, at den lille computer kan klare det.

Men kølesystemet, som omfatter en kølerig, der kører fra processor via fire kølerør op til en bagvendt blæser og en ekstra blæser ved harddiskene, fungerer overraskende godt.

Ifølge overvågningsprogrammet Speccy ligger processoren stabilt på de 50-60 grader, uanset om vi spillede BioShock Infinite eller League of Legends, og grafikkortet kravler op på omkring de sunde 75-80 grader i samme situationer.

Blæserne virker heller ikke til at have behov for at larme alermerende, hvilket overrasker os. Der er dog hele tiden en svag baggrundsstøj fra den aktive blæser i en højere, mere skinger tone, end vi tidligere har oplevet. 

Bundkortets bagside byder på support til op til tre skærme to display-porte og en HDMI), 4K-afspilning, otte USB 3.0-porte, eSATA-port, Intel Gigabit LAN, og 7,1 HD audioporte. Det eneste vi for alvor mangler, var et enkelt USB type C-stik, så man var lidt mere fremtidssikret, men det er en petitesse.

Foto: Morten Sahl Madsen

Shuttlens kølesystem kalder I.C.E. Systemet holder temperaturen nede på processoren i computeren, uden at der skal sættes en stor blæser oven på motherboardet. Foto: Morten Sahl Madsen

Hvad går du glip af?
Hvis du vælger at samle en minicomputer, så må du også leve med en række kompromisser.

Blandt andet er der selvfølgelig ikke nær så meget plads, som du har i et større kabinet. Selvom der er plads til 4 3,5" harddiske, så er der ikke plads til for eksempel optisk drev og du har også kun adgang til én PCI-e-port.

Samtidig bliver der også godt klemt i kabinettet - specielt hvis du smider fire 3,5" harddiske i samt et 26 centimeter langt grafikkort. 

Du kan dog udskifte bundkortet med et andet Mini-ITX-kort, uden at du behøver lave modifikationer til kabinettet. Vi vil dog nok foreslå dig at samle det hele selv fra bunden, hvis du alligevel har planer om at udskifte bundkortet. Det er billigere.

Du går også glip af at have muligheden for den helt store køleopsætning. Du kan sagtens lave en ganske potent gamercomputer i miniformat, men hvis du satser på dobbeltgrafikkort, vandkøling og LED i store mængder, så skal du gå videre.

Shuttle SZ170R8

Plus:

  • Lille og utrolig kompakt.
  • Relativ let at sætte op - kun et grafikkort kan give problemer.
  • Mange muligheder for opsætning og funktioner.

Minus:

  • Prisen er høj - du kan sagtens lave dit eget Mini ITX-system selv billigere.
  • Kabelhåndteringen kunne godt have været bedre inde i computeren.

Karakter:

Konklusion:
Hvor hurtig din Shuttle-computer bliver kommer an på, hvad du smider i computeren, hvilket i realiteten står uden for testen her.  

Det indbyggede motherboard fra Shuttle selv er dog et potent et af slagsen, og der er rig muligheder for at tilslutte hardware.

Det vil for de fleste være mere end rigeligt, at der er plads til fire 3,5" harddiske plus en M2.0-eSATA (Lagertypen, som du oftest finder i de tyndeste bærbare computere), et grafikkort i fuld længde, og fire RAM-stænger.

Det er dog ikke den billigste løsning, da du med alle "barebone"-computere selv skal købe det meste af indmaden ved siden af selve kabinettet.

En hurtig websøgning på danske webbutikker viser, at du sagtens kan bygge en mini-computer med kabinet, bundkort og strømforsyning for under 2.000 kroner.

En del af Shuttles pris er dog også den indbyggede køleløsning samt "the price of Convenience": Prisen for ikke selv at rode med de små kabler.

Og det kan måske godt være 3.000 kroner værd.

Læs også: Dansk Windowschef garanterer: Windows 10 forbliver gratis
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Sommeren bliver varm for danske film-pirater: Nu ruller retssagerne
Knap et år efter de første opkrævningsbreve for ulovlig fildeling blev sendt ud er antipirat advokaterne Opus Law på vej i retten.
CIO
"Over halvdelen af mine ledere i it-afdelingen er folk uden en it-baggrund"
Morten Gade landede et af Danmarks største it-projekter til tiden og uden skandaler. Hør ham fortælle om ledelse, tillid, kontraktstrukturer, og hvorfor hans it-ledere ofte ikke har en it-baggrund.
Comon
Test af 10-kernet entusiastprocessor: i7-6950X er et monster uden lige
Det her er den vildeste processor til entusiastiske forbrugere, men har du egentlig brug for så meget brutal kraft?
Channelworld
27 offentligt ansatte sigtet i stor razzia: Mistænkes for at have modtaget it-bestikkelse
Bagmandspolitiet har i stor aktion anholdt 26 it-folk for bestikkelse i forbindelse med den store bestikkelsessag i Region Sjælland. Udenrigsministeriet, DSB og Rigsadvokaten er blandt de ramte.
White paper
10 retningslinjer, der beskriver, hvordan du får det maksimale udbytte af din BI løsning
Få i dette white paper de 10 retningslinjer der beskriver hvordan du får det maksimale udbytte af din BI løsning