Test: Lille mini-kabinet gør saml-selv til en leg

Bygger du selv en computer, behøver den ikke være stor og kluntet. Du kan sagtens lave en lille, men stadig kraftfuld computer.

Vil du bygge din egen computer, så behøver den ikke blive høj, stor og tung, som stationære computere ellers notorisk er kendt for. 

Med bundkort i kategorien Mini og Micro-ITX kan du bygge dig en computer, som fylder ganske lidt under skrivebordet.

En række producenter, som for eksempel Cooler Master, står bag en stribe kabinetter i en lille, kompakt størrelse, hvor der også er plads til et grafikkort i almindelig størrelse.

Vil du slippe for det værste kabelopsætning og frygten for at gøre noget forkert, kan du skyde genvej med et kabinet fra Shuttle.

Shuttles Barebone-computere indeholder et motherboard, en strømforsyning og en køler til processoren.

Resten skal du selv købe, hvilket er samme princip som Intels lidt mindre NUC-computere.

Vi har testet en Shuttle SZ170R8-model, som vi omdannede til en lille gamer-computer.

En færdig computer på fem minutter
SZ170R8-modellen leveres med et bundkort med 1105-socket, der kun fungerer med de nye Skylake-processorer fra Intel.

Du skal selv købe al hardware til computeren ud over bundkort, strømforsyning og køleblæser, hvilket indbefatter:

Skylake-processor fra Intel (sjettegeneration)

DDR4-RAM (plads til to stænger - op til 64 GB)

Harddisk (plads til fire harddiske på op til 3,5")

Grafikkort (valgfrit) Med en Core i5-6600, 8 GB Kingston Hyper X- (2 x 4GB) RAM-stænger, et Nvidia GTX 770-kort og en ældre SanDisk 120GB SSD tog det cirka et kvarter at sætte computeren op.

Fem minutter med at sætte RAM, harddiske og processor i og 10  minutter med at få viklet strømkablet rundt om grafikkortet, så det kan være der. Du slipper ikke helt for at kæmpe med kabler.

Herefter virker alt, som det skal, og på trods af at vi spiller relativt tunge spil (så tunge som et to år gammelt grafikkort nu kan), har computerens to blæsere ikke afgivet særlig meget lyd.

For meget varme?
Nu tænker du nok, at så lille en computer, med to harddiske, motherboard, processor, og et PCI-e grafikkort i fuld længe nok afgiver for meget varme til, at den lille computer kan klare det.

Men kølesystemet, som omfatter en kølerig, der kører fra processor via fire kølerør op til en bagvendt blæser og en ekstra blæser ved harddiskene, fungerer overraskende godt.

Ifølge overvågningsprogrammet Speccy ligger processoren stabilt på de 50-60 grader, uanset om vi spillede BioShock Infinite eller League of Legends, og grafikkortet kravler op på omkring de sunde 75-80 grader i samme situationer.

Blæserne virker heller ikke til at have behov for at larme alermerende, hvilket overrasker os. Der er dog hele tiden en svag baggrundsstøj fra den aktive blæser i en højere, mere skinger tone, end vi tidligere har oplevet. 

Bundkortets bagside byder på support til op til tre skærme to display-porte og en HDMI), 4K-afspilning, otte USB 3.0-porte, eSATA-port, Intel Gigabit LAN, og 7,1 HD audioporte. Det eneste vi for alvor mangler, var et enkelt USB type C-stik, så man var lidt mere fremtidssikret, men det er en petitesse.

Hvad går du glip af?
Hvis du vælger at samle en minicomputer, så må du også leve med en række kompromisser.

Blandt andet er der selvfølgelig ikke nær så meget plads, som du har i et større kabinet. Selvom der er plads til 4 3,5" harddiske, så er der ikke plads til for eksempel optisk drev og du har også kun adgang til én PCI-e-port.

Samtidig bliver der også godt klemt i kabinettet - specielt hvis du smider fire 3,5" harddiske i samt et 26 centimeter langt grafikkort. 

Du kan dog udskifte bundkortet med et andet Mini-ITX-kort, uden at du behøver lave modifikationer til kabinettet. Vi vil dog nok foreslå dig at samle det hele selv fra bunden, hvis du alligevel har planer om at udskifte bundkortet. Det er billigere.

Du går også glip af at have muligheden for den helt store køleopsætning. Du kan sagtens lave en ganske potent gamercomputer i miniformat, men hvis du satser på dobbeltgrafikkort, vandkøling og LED i store mængder, så skal du gå videre.

Konklusion:
Hvor hurtig din Shuttle-computer bliver kommer an på, hvad du smider i computeren, hvilket i realiteten står uden for testen her.  

Det indbyggede motherboard fra Shuttle selv er dog et potent et af slagsen, og der er rig muligheder for at tilslutte hardware.

Det vil for de fleste være mere end rigeligt, at der er plads til fire 3,5" harddiske plus en M2.0-eSATA (Lagertypen, som du oftest finder i de tyndeste bærbare computere), et grafikkort i fuld længde, og fire RAM-stænger.

Det er dog ikke den billigste løsning, da du med alle "barebone"-computere selv skal købe det meste af indmaden ved siden af selve kabinettet.

En hurtig websøgning på danske webbutikker viser, at du sagtens kan bygge en mini-computer med kabinet, bundkort og strømforsyning for under 2.000 kroner.

En del af Shuttles pris er dog også den indbyggede køleløsning samt "the price of Convenience": Prisen for ikke selv at rode med de små kabler.

Og det kan måske godt være 3.000 kroner værd.

Læs også: Dansk Windowschef garanterer: Windows 10 forbliver gratis
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Dorte Toft: Politiet røvrendes med dybt forældet it - og millionerne fosser ud af kassen
Klumme: Hver dag siver en kvart million kroner i mistet effektivitet ud af politiet, lyder det i en rapport fra 2011. Politiet plages af et it-system, hvis krav blev fastlagt for et kvart århundrede siden, og som umuliggør digitalisering af opgaverne, og politiet mangler moderne it-støtte i marken. Men politisk er fokus på it til overvågning af alle og censur.
Comon
Fem ting vi ved om Nintendos nye spillekonsol
Efter længere tids spekulation, så har Nintendo endelig løftet sløret for deres nye konsol. Den hedder Nintendo Switch, og den bryder med den gængse opfattelse af hvad en spillekonsol er.
White paper
Vejen til succesfuld outsourcing af løn og HR
I dette whitepaper beskrives indledningsvis en række overordnede tendenser inden for outsourcing af administrative processer såsom løn og HR. Dernæst følger en gennemgang af de mulige gevinster, man kan høste ved outsourcing og hvilke forudsætninger, der gerne skal være opfyldt for at indfri potentialet.