Artikel top billede

Vil udnytte Intels krise: Her er ærkerivalen AMD's angrebsplan

ComputerViews: AMD har længe været kørt bag ad dansen af ærkerivalen Intel. Men det kan meget vel ændre sig i det kommende år. For AMD har en plan, der for alvor kan udfordre kæmpen Intel.

ComputerViews: Det er lang tid siden, at chipproducenten AMD var en rigtig udfordrer til verdens største chipproducent, Intel.

Det kan imidlertid snart ændre sig.

For Intel omstrukturerer og har fyresedler på vej til mere end hver 10. medarbejder i forsøget på at ruste sig til en fremtid, som Intel håber kan blive mere lukrativ end de senere år.

Sådan en omgruppering for et selskab så stort som Intel koster penge og fokus og momentum. Det har aldrig været gratis at finde nye ben at stå på.

Samtidig åbner omgrupperingen flere flanker hos Intel.

Det betyder, at AMD nu har en oplagt mulighed til at angribe det store selskab, der fremstår skadet og sårbart og ufokuseret netop nu.

Du kan læse mere om Intels krise her: Intel fyrer 11 procent af medarbejderne: 12.000 ansatte skal ud af vagten

AMD og Intel har tidligere været langt mere jævnbyrdige, end det er tilfældet i dag.

I årene efter årstusindskiftet konkurrerede de to selskaber indædt i et slags oprustningsforløb, hvor de skiftevis udfordrede modparten med en strøm af nye chip.

Men AMD mistede dengang pusten - ikke mindst på den teknologiske side, hvor AMD i kraft af forskellige teknologiske og strategiske beslutninger blev kørt bag ad dansen af Intel.

Det har betydet, at Intel i løbet af de seneste 10 år med selskabets X86-chip i et relativt stort omfang har sat sig på markedet for chip til både pc'er og servere, mens AMD år efter år har tabt markedsandele.

Intel sidder i dag på 87,7 procent af markedet for x86-processorer, mens AMD sidder på blot 12,1 procent. Intels andel er steget i det seneste år, mens AMD's andel er faldet.

Men noget kan være i gære.

AMD nemlig været langt hurtigere ude end Intel til at erkende, at den ønskede opblomstring af pc-markedet måske slet ikke kommer efter flere års nedtur, som Intel har været sen til at reagere på.

Det er denne erkendelse, der ligger til grund for Intels store omstrukturering over mod mere lukrative områder som chip til datacentre og Internet of Things og altså væk fra pc-området, som Intel ellers har hentet så store sejre og beløb hjem på.

AMD indledte en tilsvarende repositionering allerede i 2013, og selskabet er dermed langt foran Intel i bestræbelserne på at positionere sig i de nye markeder.

I det seneste halve års tid har AMD således fokuseret på at udvikle chips til eksempelvis spilkonsoller som PlayStation 4 og Xbox One, som er markeder, der i modsætning til pc-markedet, fortsat er i vækst.

Når det gælder det meget vigtige marked for x86-processorer, har AMD valgt ny strategi: Selskabet vil forsøge at få flere spillere med selskabets vogn ved at licensiere dets chip-arkitektur.

Ideen er, at flere producenter i markedet skal kunne udfordre Intel, så markedet ikke længere i al væsentlighed skal bestå af blot to spillere, nemlig store Intel og lille AMD.

AMD har her intet at tabe: Det er nemt at licensiere, og pengene vil komme rullende.

Samtidig vil den nye strategi kunne lægge pres på Intel, der under al omstændigheder vil den være den store, dominerende kæmpe, som alle ønsker at få krammet på.

Licens-strategien er allerede i gang: AMD har indgået en licens-aftale med kinesiske Thatic, der vil anvende AMD's x86-teknologi på det enorme kinesiske marked.

Grafikkort

Når det gælder highend-computere og gamer-computere, har AMD et stort aktiv, som Intel fortsat mangler i porteføljen, nemlig et godt og attraktivt grafikkort.

Her ejer AMD grafikkort-serierne Radeon og FirePro, der begge regnes for nogle af de bedste i markedet.

Det er et vigtigt område, da salget af gamer-computere stiger, ligesom der er store forventninger til markedet for virtual reality-teknologier, der ligeledes kræver gode grafikkort.

Intel er her stort set ikke med, og det kan vise sig at blive en kæmpe fordel for AMD.

Forsøger at brede sig

AMD har i de seneste par arbejdet på at sprede sig langt mere end tidligere, hvor forretningen var fokuseret ind på enkelte områder.

Det er en strategi, som vi i disse år ser flere andre af de store it-leverandører forfølge - eksempelvis Microsoft, der på samme måde sigter efter at nå ud via så mange kanaler som muligt.

Det kan du læse mere om her: Microsoft Danmarks nye topchef: Her er min plan med Microsoft

For AMD betyder denne strategi, at AMD nu kan levere både ARM- og x86-chip. x86 er fortsat hovedområdet, men den strategiske beslutning om også at tage ARM ind i folden, betyder, at AMD er klar, hvis efterspørgslen efter ARM-chip til eksempelvis servere pludselig skulle tage fart.

Intel leverer ikke ARM og satser alene på x86.

Zen

AMD er på trapperne med satsningen Zen, som er baseret på x86, og forventningerne er meget store.

Faktisk tror AMD, at Zen med en lovet performance-forøgelse på helt op til 40 procent kan blive det produkt, der igen kan bringe AMD på omgangshøjde med Intel.

Lever de kommende Zen-chip op til det lovede, kan det lægge AMD's rygte i graven om, at selskabet generelt leverer mere fesne chip end Intel.

Det gælder ikke mindst på servermarkedet, som AMD gennem de senere år er blevet kørt næsten helt ud af af Intel.

AMD sad engang på en ganske solid markedsandel på dette marked med sine Opteron-processorer, som imidlertid ikke kunne følge med Intels Xeon-chip, der slog AMD næsten helt ud ad markedet.

AMD sætter også her sin lid til de kommende Zen-processorer, der være grundlaget i det, som AMD kalder for selskabets 'genkomst' på servermarkedet.

Det er fortsat et åbent spørgsmål, om AMD med de nye strategier for alvor vil kunne begynde at udfordre Intel.

Sikkert er det dog, at AMD's strategi minder meget om det, som Intel nu forsøger sig med. AMD er altså her et par år foran Intel i omstillingen mod de nye markeder.

Læs også:

Helt nyt Intel på vej: Her er det nye Intel efter gigantisk fyringsrunde og omstrukturering

Sådan fungerer et grafikkort under motorhjelmen

Intel dropper pc- og mobil-markedet som hovedmål: Fremtidens vækst skal komme fra disse nye områder

AMD trækker sig helt ud af nyt server-marked - skrotter milliard-investering

AMD skifter topchefen ud - i desperat kamp for at komme på fode igen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere