Artikel top billede

Borgmester Iver Enevoldsen fra Ringkøbing-Skjern Kommune er netop blevet politianmeldt sammen med kommunaldirektøren og en jurist.

Politianmeldt borgmester frygtede læk i fiber-sag: Derfor skulle mail-korrespondance tjekkes

Interview: Mistanke om læk af fortrolige oplysninger i fiber-sag fik borgmester Iver Enevoldsen og kommunaldirektøren i Ringkøbing-Skjern Kommune til at gennemgå mail-korrespondance. Nu er de begge politianmeldt.

Det stort anlagte bredbåndsprojekt i Ringkøbing-Skjern Kommune, der med EnergiMidt som leverandør skal give kommunens 8.000 virksomheder, 10.000 sommerhuse og 21.000 husstande fiber-internet, har taget en højst dramatisk drejning.

Borgmester Iver Enevoldsen fra Venstre er netop blevet politianmeldt sammen med kommunaldirektøren og en jurist.

Det sker med anklager om ulovligt at have gennemlæst en mail-korrespondance om det omdiskuterede bredbånds-projekt.

Otte byrådsmedlemmer og seks embedsmænd har fået gennemlæst deres mailkorrespondance med teleanalytikeren John Strand, lyder anklagen.

Læs om politianmeldelsen her.

"Der er lækket fortrolige oplysninger fra lukkede møder"

Computerworld har spurgt borgmester Iver Enevoldsen, hvad hans reaktion på politianmeldelsen er:

"Det er aldrig rart at blive politianmeldt. Det er det ikke."

"Men baggrunden for, at vi har gjort, som vi har gjort, er, at vi kan konstatere, at der er lækket nogle fortrolige oplysninger fra lukkede møder."

"Det er det, vi har været inde og kigge på," forkarer Venstre-borgmesteren efter at være blevet politianmeldt af Niels Rasmussen, der er SF-byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Læs mere om sagen: Bredbånds-drama i Ringkøbing-Skjern: Borgmester politianmeldt for at snage i kritiske mails

Iver Enevoldsen uddyber over for Computerworld, hvordan fremgangsmåden har været:

"Vi har set på, om der er nogen, der har forsøgt at hacke os - og det er der ikke."

"Så har vi været inde og kigge på en mail-korrespondence, der har været, og der har vi varskoet de personer, som har haft den mail-korrespondence. Vi har varskoet dem om, at vi med baggrund i persondataloven ville ind og gennemlæse mailen for at finde ud af, om der var videregivet oplysninger, som var omfattet af tavshedspligten."

"Det mener vi, at vi har hjemmel til. Vi har varskoet dem, og det er gennemlæst i fortrolighed af vores jurist - vi andre har ikke set det," siger Iver Enevoldsen.

Fandt ikke noget

Samtidig konkluderer borgmesteren:

"Vi må så konstatere, at der ikke er fremkommet oplysninger i den mail-korrespondence, hvor vi kan sige, at det er omfattet af tavshedspligten. Det har vi meddelt de pågældende, og så er der for så vidt ikke mere i den sag."

Læs også: Bredbånds-drama i Ringkøbing-Skjern: Borgmester politianmeldt for at snage i kritiske mails

Så det viste sig, at det, I havde en mistanke om, ikke var sådan, at det forholdt sig?

"Vi ville bare have undersøgt, om der var videregivet fortrolige oplysninger via mail. Det kan vi konstatere, at det er der ikke. Og så er det det."

"Det har ingenting på sig"

Hvad siger du til anklagen om, at det her er et forsøg på at kvæle den kritiske stemme i forhold til hele bredbånds-projektet?

"Nej, det har selvfølgelig ikke noget med det at gøre. Jeg konstaterer, at da vi gik i gang med det her, var det et enigt byråd, der bakkede op om hele det her projekt."

"Så det der med, at det er et spørgsmål om at kvæle nogle kritikere, har ingenting på sig."

"Det er faktisk af vital betydning, at vi finder ud af, at der er lækket fra lukkede økonomirådsmøder og byrådsmøder. Det er så det, vi har prøvet på at undersøge, om der er noget i den mail-korrespondance, og det kan jeg konstatere, at der ikke er."

"Det andet betragter jeg mere som nogle politiske kommentarer."

Læs også: Efter heftige milliard-investeringer: Nu er der opbrud i den danske fiberbranche

Føler du, at I har været åbne nok omkring det samarbejde, der er indgået - om processen, samarbejdet og vilkårene og så videre i det her bredbånds-projekt?

"Når jeg ser det lidt fra oven, synes jeg sådan set, at det er en rigtig god historie, at vi har kunnet indgå en kontrakt, hvor vi får bredbånd rullet ud til alle hjørner af Ringkøbing-Skjern Kommune."

"Det har jo været i et offentligt udbud - så det der med lukketheden kan jeg slet ikke genkende i hele denne her proces," siger borgmester Iver Enevoldsen fra Ringkøbing-Skjern Kommune til Computerworld. 

Læs også:

Bredbånds-drama i Ringkøbing-Skjern: Borgmester politianmeldt for at snage i kritiske mails

Ny klage over kæmpe fiber-projekt i kommune: "De går langt over stregen"

Aftale indgået: Alle borgere og virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune får lynhurtig fiberbredbånd inden 2020

Efter heftige milliard-investeringer: Nu er der opbrud i den danske fiberbranche