Artikel top billede

Risikerer at miste alle sine SKI-kontrakter efter bestikkelsessag: Sådan kan Atea redde sig selv på målstregen

Atea kan miste offentlige kontrakter for enorme summer, hvis it-leverandøren dømmes for bestikkelse. Men der er en udvej. Læs her, hvordan Atea kan redde sig selv fra undergang.

Ikke mindre end 27 nuværende og tidligere offentligt ansatte blev 21. juni sigtet for at modtage bestikkelse fra en stor dansk it-virksomhed, der siden er identificeret som Atea.

Hvis Atea bliver dømt for at bestikke offentligt ansatte, kan Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) ophæve de kontrakter, som it-leverandøren har indgået i SKI-regi.

Det er med SKI's egne ord, "en ganske betydelig omsætning," som Atea kan se frem til at miste.

Det kan du læse mere om her: It-bestikkelsessag kan koste Atea alle selskabets SKI-kontrakter.

En syndebuk kan redde Atea

Men Atea har en mulighed for at redde sig selv. En redningskrans om man vil. Eller måske mere et offerlam.

For alt kan blive godt igen, hvis det ikke er Atea, men blot en enkelt medarbejder, der bliver dømt for at bestikke de 27 offentligt ansatte.

Selv om det kan lyde lidt mærkeligt, er der tale om en reel mulighed for Atea, fortæller juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet.

"Udgangspunktet er, at man går efter virksomheden, men man dømmer ofte personerne i stedet for, når der er overtrædelse af straffeloven."

Det gør man, fordi reglerne for virksomhedsansvar primært er lavet til speciallovgivning som eksempelvis arbejdsmiljøloven og miljøloven.

"Reglerne handler meget om ting, som virksomheden selv står for," fortæller Lars Bo Langsted.

Jo flere skyldige jo farligere for Atea

Derfor kan antallet af medarbejdere, der har bestukket offentligt ansatte, have en afgørende betydning for, om medarbejderne eller virksomheden ender på anklagebænken i bestikkelsessager.

"Det er svært at generalisere. Men man vil nok fokusere på, om det er noget, den enkelte medarbejder har gjort selv, eller om det ligner et mønster."

"Jo flere enkelte bestikkere der er, jo mere taler det for, at man også vil kigge på virksomheden."

Omvendt vil Atea stå godt, hvis alle de sigtede har modtaget bestikkelse fra den samme Atea-medarbejder, forklarer Lars Bo Langsted.

"Hvis den samme medarbejder har bestukket alle 27 sigtede, kommer man jo nok til at kigge på den medarbejder og sige, 'du har da vist haft lidt for travlt kære ven.'"

Anklagemyndigeden ønsker ikke at svare på, hvor mange personer, der formodes at stå bag bestikkelserne, og om man vil gå efter at dømme virksomheden bag bestikkelserne eller de enkelte medarbejdere.

Læs også: Overblik: It-bestikkelsessag i ny drejning - Atea spiller central rolle




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere