Artikel top billede

(Foto: istockphoto.com)

Falske WiFi-netværk narrede over 1.200 personer: Top-politikere hoppede direkte i fælden

Falske WiFi-netværk med tillokkende navne fik over 1.200 deltagere til på stort amerikanske partikonvent til at hoppe i fælden.

De it-kriminelle behøver langt fra altid at opfinde den dybe tallerken for at få de udsete ofre til at gå i fælden. Faktisk kan de mest simple virkemidler nogle gange være de mest effektive.

Da republikanernes konvent i Cleveland i USA fandt sted i forrige uge, benyttede sikkerhedsfirmaet Avast mødet til en interessant sikkerhedstest.

Avast opsatte en stribe åbne og gratis WiFi-netværk med tillokkende navne som "Google Starbucks", "Xfinitywifi", "Attwifi", "I vote Trump! free Internet" og "I vote Hillary!"

Læs også: 10 tip til at logge sikkert på et WiFi-netværk

I et blogindlæg fortæller Avast, at over 1.200 deltagere til konventet hoppede i fælden og koblede sig op på de falske netværk.

"Deltagerne risikerede at blive udspioneret og hacket af cyberkriminelle, når de anvendte bank-services, sociale medier, dating-apps og sågar Pokémen Go," skriver Avast.

Derfor er det et problem

De forskellige WiFi-netværk blev etableret forskellige steder i omkring selve konventet og i lufthavnen.

"Disse hotspots var designet til at se helt almindelige ud eller som om, at de var sat op for konvent-deltagernes skyld."

"Ud af de mennesker, der koblede sig på de kandidat-relaterede WiFi-netværk i Cleveland, sluttede 70 procent sig til det Trump-relaterede netværk og 30 procent til det Clinton-relaterede WiFi-netværk."

Det er langt fra første gang, at en sikkerhedstest dokumenterer, at mange af os har et sløset forhold til sikkerheden, når et gratis WiFi-netværk pludselig er inden for rækkevidde.

Avast konkluderer da også, at vi som WiFi-brugere oftest ikke er ret opmærksomme på, hvilke netværk, vi slutter os til, og at mange mobile enheder i øvrigt er sat op til automatisk at slutte sig kendte netværk helt automatisk.

"Mens det er bekvemmeligt for mange, udgør denne funktion en risiko for, at at man bliver udspioneret af cyberkriminelle, der etablerer falske WiFi-netværk med et almindeligt SSID. Webtrafik kan være synligt for alle på et hvilket som helst netværk, der ikke kræver adgangskode," advarer sikkerhedsfirmaet.

I løbet af blot en enkelt dag kunne Avast således se mere end 1,6 gigabyte data blive overført af de 1.200 WiFi-brugere.

68,3 procent af disse brugere fik deres identiteter blottet via de falske WiFi-netværk, og 44,5 procent anvendte emailen eller chat-apps, skriver Avast om sikkerhedstesten.

Sikkerhedsfirmaet anbefaler, at man anvender en VPN-service, hvis man endelig skal slutte sig til et offentligt WiFi.

Læs også:

Socialt eksperiment fastslår: Vores it-sikkerhed er til salg for gratis WiFi

10 tip til at logge sikkert på et WiFi-netværk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere