Artikel top billede

Oversigt: Fem gode og nemme smartphones til din mormor

Det er ikke alle, der finder det lige let at bruge en moderne smartphone. Her er en liste over fem smartphones til dem, der ikke er født i den digitale tidsalder.

77 procent af alle danskere ejer en smartphone, og vi lever i stigende grad et digitalt liv med ansigtet badet i blåligt lys fra skærmen. 

Mens børn er født i den digitale tidsalder, de unge er vokset op i den, og resten af os har tillært os at betjene digitalt udstyr, så er der en stor gruppe danskere - ofte seniorer - som har sværere ved at forst computerlogik, internetjargon eller smartphone-brugerflader. 

For dem kan det være lige så svært at finde rundt i en smartphone som at skifte en kilerem på en Citröen.

Det er ingen skam ikke at kunne skifte kilerem - eller at have svært ved at forstå, hvordan man downloader en app til sin smartphone. 

Det offentlige kræver, at borgerne selv klarer en lang række administrative opgaver via borger.dk, og det er ens egen skyld, hvis man ikke læser mails fra det offentlige sendt til ens e-Boks. Samtidig har mange banker fjernet lokale filialer og forventer, at vi borgere selv langt hen ad vejen styrer vores finanser via netbank. 

Til den slags opgaver kan en smartphone være en hjælp, men det kræver, at man har en smartphone, som man forstår at bruge. 

Her er fem bud på gode og letforståelige smartphones, som de fleste kan lære at bruge, eller som pårørende kan hjælpe med sætte op, så de bliver særligt brugervenlige.

Doro 825

Doro er et svensk firma med speciale i pædagogiske og letbetjenelige smartphones. 

Firmaets telefoner er hovedsageligt rettet mod brugere, der for alvor har svært ved smartphones og teknologi, eller som aldrig før har ejet en smartphone.

Doro Liberto 825 er en ældrevenlig Android-telefon med touch-skærm og en særlig nødhjælpsknap på bagsiden. Trykker man på knappen, sendes der med det samme SMS'er og GPS-placering til udvalgte kontaktpersoner. 

Derudover tager telefonens software brugeren i hånden, når der skal foretages en handling. Skærmen prydes af tre store software-knapper: Ring, Vis eller Send. 

Trykker man på den store Ring-knap, bliver man mødt af enkle valgmuligheder som "Et nummer" (indtast nummer), "En jeg har talt med" (opkaldshistorik) Eller "en kontakt" (kontaktliste) - og ikke af en lang uoverskuelig liste af kontakter som på andre telefoner. 

Den pædagogiske tilgang findes overalt i systemet, og det er en stor fordel, hvis din mormor eller svigermor virkelig har svært ved teknologi. 

Telefonen har desuden et udmærket kamera til prisen og fjernadgangsprogrammet Doro Manager, så pårørende kan tilgå telefonen fra deres egne computere for eksempelvis ændre indstillinger eller kontaktoplysninger på telefonen. 

Et minus er, at du ikke kan slippe uden om den pædagogiske software, så alle handlinger tager fire-fem skridt. Det er godt i begyndelsen, men kan blive lidt trættende i længden. 

Telefonen koster 2.000 kroner.

Huawei P9 Lite

Hvis det hele ikke behøver være helt så pædagogisk, har flere andre Android-telefoner indbyggede  opsætninger til netop at gøre telefonen lettere at bruge med store ikoner og lette menuer. 

Det gælder for eksempel Huawei P9 Lite, der er en god lille smartphone med rig mulighed for at forenkle betjeningen. 

Telefonen er udstyret med Huaweis egen version af Android, der i forvejen er en forenklet version af Googles Android. Der er ingen app-skuffe, så alle apps ligger samlet ét sted, og ikonerne er store og lettere at se. 

Du kan via indstillinger (Indstillinger > Startskærm-stil) ændre telefonens udseende til kun at bestå af store, farvede firkanter, der er lette at forstå. Det kræver lidt opsætning - måske et job for pårørende - men det kan være med til at skabe et godt overblik for brugeren. 

Telefonen har desuden en fingerskanner på bagsiden, så ejeren ikke behøver at huske på en adgangskode for at kunne låse den op.

Prisen for P9 Lite er 2.000 kroner, og hvis prisen skal lidt ned, kan du i stedet overveje P8 Lite fra sidste år. P8 Lite har dog ingen fingerskanner.

iPhone 6

Efter at skærmen på Apples iPhone voksede til 4,7 tommer i iPhone 6 fra 4,3 tommer i iPhone 5, er telefonen bedre egnet til ældre. Den større skærm gør det lettere at læse tekst og nemmere at ramme taster og ikoner. 

En iPhone er desuden udstyret med et hav af hjælpe-funktioner som større tekst, indbygget zoom-værktøj eller mulighed for få læst tekst højt. 

Software-knapperne i iPhonens menuer er ofte ikke andet end en smule tekst og måske en lille pil og kan være svære at skelne fra almindelig tekst. I indstillinger kan du markere knapper med et gråt felt, så de er lettere at udpege. 

Du kan også slutte telefonen til et høreapparat, hvis høreapparatet er "made for iPhone".

Selvom der findes nyere iPhones, iPhone 6S og 7, så er der ingen grund til at betale mere for de nyere modeller med funktioner, som formodenligt ikke vil blive brugt. 

Pris: 3.500 kroner.

Moto G 4Plus

Moto G er en lille, billig og enkel smartphone uden diverse dikkedarer.

Telefonen er udviklet af Motorola, der ikke har ændret ved Android-systemet, som andre producenter ellers ynder at gøre det.

Moto G4 Plus har ikke software til at gøre systemet mere enkelt, ligesom Huaweis P9 Lite, men alt efter seniorens evner er der måske heller ikke behov for det. 

Telefonen har en indbygget fingerskanner, så man ikke behøver huske på en pinkode, og skærmen er stor og let at læse med en god opløsning. Via indstillinger kan du gøre teksten større og dermed endnu lettere at læse. 

Pris: 2.200 kroner. 

Du kan også købe sidste års Moto G (3. gen.), der er en del billigere og mindre, men som stadig kan være en let og god telefon for mange.

Sony Xperia M4 Aqua

M4 Aqua fra Sony er, som navnet antyder, vandtæt, og ligesom de fleste andre telefoner på listen en Android-telefon.

Det er en 5 tommer stor telefon med en god opløsning, og ligesom på de andre modeller kan du ændre på skriftstørrelsen, så tekst er lettere at læse. 

Telefonen har et godt kamera til at fange familiebilleder med, og telefonen har processorkraft nok til, at den sagtens kan spille de mest gængse små spil (Wordfeud, Candy Crush og lignende). 

Pris: 1.100 kroner.

Læs også: Test af Honor 8: Virkeligt meget telefon for pengene


Loading ikon