Artikel top billede

Gammelt viruskneb fupper moderne netbrugere - stammer helt tilbage fra 1990'erne

De klassiske virusangreb via makro-funktionen i dokumenter er mangedoblet i dette kvartal. Teknikken stammer helt tilbage fra virussen Melissa fra 1999.

En ansat i virksomheden får en mail med en tilsyneladende ufarlig dokumentfil vedhæftet.

Når filen åbnes, ser det ud som om, at den bare indeholder almindelig tekst, men i baggrunden starter en funktion, som instruerer computeren om at hente et ransomware-program.

Denne fremgangsmåde menes at ligge til grund for et ransomware-angreb mod et amerikansk hospital i begyndelsen af året.

Læs den historie her: Forlanger 24 millioner: Hospitals it-systemer er taget som gidsel med ransomware

Angrebsmetoden kaldes for makro-virus, og metoden var specielt populær i de tidlige internetdage i slutningen af 1990'erne.

Men nu har fænomenet fået en renaissance.

"En makro-virus er bare en af mange veje til at bryde ind. Den er ikke farlig i sig selv, men som det gælder med trojanere, så ringer den hjem og får instrukser om at hente den skadelige kode, der enten kan stjæle data eller kryptere dem," siger Christoffer Callander, der er sikkerhedsekspert i Intel Security til Computerworlds svenske søsterside.

Eksplosion lige nu

McAfee Labs har set en forøgelse i antallet af makro-virus kvartal for kvartal siden slutningen af 2014, men i andet kvartal 2016 eksploderede metoden, skriver firmaet i en rapport.

Næsten 180.000 nye marko-vira på under tre måneder er en tredobling i forhold til det første kvartal i 2016.

Præcis hvorfor det er tilfældet, kan sikkerhedsforskerne ikke helt forklare, men fænomenet har sandsynligvis fået en genoplivning, fordi teknikken ikke ligger forrest i brugernes bevidsthed.

"Jeg er ikke overrasket over, at gamle metoder findes frem og børstes af for at blive genanvendt. Det er hele tiden kattens leg med musen, og it-kriminelle afprøver hele tiden nye metoder til at snyde sig ind," siger sikkerhedsmanden.

Husker du Melissa

Makro-virussen hører ellers de tidlige internetdage til. Den første store plage hed Melissa, og den blev opdaget i starten af 1999.

Ofret fik en besked med teksten "Vigtig meddelelse" og et Office 97-dokument som vedhæftet bilag.

Men dokumentet indeholdt ikke vigtig information.

I stedet kørte en makro, som blandt andet sendte mails videre til de 50 første kontakter i ofrets Outlook-kontaktoversigt.

Det var David L. Smith fra New Jersey, der skrev Word-makro-virussen Melissa, der skannede den inficerede pc's adressebog.

Det var den første succesfulde inkarnation af mange efterfølgende spam-genererende vira på Windows.

Melissa var så produktiv, at den bragte Exchange-servere over hele verden i knæ 26. marts 1999.

Smith afsonede en fængselsstraf på 20 måneder for sine 'bedrifter.'

Løsningen er ikke at åbne dokumenter fra afsendere, som man ikke stoler på.

Læs også:
Forlanger 24 millioner: Hospitals it-systemer er taget som gidsel med ransomware

20 års angreb på Windows: De første tumlende vira




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere