Artikel top billede

(Foto: Mike Taylor CATCHLIGHT info@catchlight.co.uk / Mike Taylor)

Kaspersky efter spionage-mistanke: ”Danske myndigheder kan godt adskille politik og teknologi”

Kaspersky Lab er ikke længere godkendt som leverandør til den offentlige sektor i USA, der mistænker det russiske sikkerhedsfirma for medvirken til spionage. Men Kasperskys danske chef frygter ikke for samarbejdet med danske myndigheder.

”I den amerikanske stat Texas har man siden 1890 haft en lov, der gør det ulovligt at få det til at regne – det er heldigvis ikke alle amerikanske tiltag, som bliver adopteret til Europa.”

Leif Jensen er nordisk chef for det russiske sikkerhedsfirma Kaspersky Lab, og hans frygter ikke, at den amerikanske mistanke om kasperskys samarbejde med russiske myndigheder, smitter af på Danmark.

Kaspersky er ikke længere godkendt som leverandør til det offentlige USA, efter at myndigheden General Services Administration (GSA) strøget sikkerhedsfirmaet fra hvidlisten.

Det russiske firma samarbejder også med blandt andet det danske politi, men Leif Jensen frygter ikke, at de danske myndigheder vil følge det amerikanske eksempel, som han kalder ”udokumenterede og falske beskyldninger med en amerikansk politisk agenda.”

”Det er min klare oplevelse at myndigheder, såvel som virksomheder, i Danmark ved nok om cyber kriminalitet til at kunne adskille politik og teknologi, og foretager deres valg ud fra hvad der er den bedste løsning,” skriver han i en mail til Computerworld.

Amerikanske myndigheder må fortsat gerne anvende Kaspersky-produkter, men det bliver langt sværere uden forhåndsgodkendelsen, der blandt andet betyder, at der ikke kan anvendes standard-kontrakter med Kaspersky.

Samtidig arbejder hær-kommandoen i USA for, at det amerikanske militær skal afbryde alt samarbejde med den russiske virksomhed.

Politisk software-krig

Det er ikke første gang, at bandlysning af store sikkerhedsfirmaer indgår i geopolitiske spil.

Tilbage i 2014 forbød de kinesiske myndigheder visse offentligt ansatte at bruge produkter ikke-kinesiske sikkerhedsfirmaer, og herhjemme skabte det også en ophedet sikkerhedsdebat, da kinesiske Huwaei fik til opgave at drive TDCs netværk.

Cybersikkerhed er blevet storpolitik.

Kaspersky-ceo Eugene Kaspersky afviser i en pressemeddelelse kategorisk alle anklager om, at virksomheden skulle have nogen former for lyssky samarbejde med russiske myndigheder.

”Uagtet at fakta bliver fordrejet til at passe ind i en hypotetisk, falsk teori, har Kaspersky Lab og dets ledelse ingen upassende bånd til nogen regering. Virksomheden samarbejder jævnligt med regeringer og myndigheder i hele verden med det formål at bekæmpe cyberkriminalitet.”

Læs også: Mistænkes for spionage: Kaspersky færdig som godkendt it-sikkerhedsleverandør i USA




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere