Artikel top billede

Fiberselskaberne gør klar til nye investeringer - men hver fiberkunder har allerede kostet 45.000 kroner

Der er investeret mange milliarder kroner i fiber hos de danske elselskaber, og flere af dem kæmper med store underskud. Alligevel vil de nu investere endnu flere penge i fiber.

Efter mere end et årti med elselskabernes massive investeringer i fiberbredbånd rundt omkring i landet, bliver der hos flere selskaber lagt op til, at der nu skal graves endnu mere fiber ned i den kommende tid.

Der er dog allerede tabt mere end seks milliarder kroner på fiberprojekterne i form af blandt andet underskud, konkurser og nedskrivninger.

Det skriver Finans, der kan fortælle, at elselskaberne nu er i gang med at investere yderligere 700-800 millioner kroner på udbygningen af deres fibernet.

Den samlede investering i fiber fra elselskabernes side er på 18 milliarder kroner, skriver Finans. Med omkring 400.000 danske fiberkunder, betyder det, at hver eneste fiberkunde har krævet en investering på 45.000 kroner.

Det får ifølge Finans flere teleeksperter til at advare imod, at elselskaberne fortsætter deres investeringer.

Der er kommet langt flere kunder

Finans’ regnestykke tager udgangspunkt i, at der er 400.000 fiberkunder i Danmark.

Ifølge Energistyrelsens opgørelse over antallet af fiberbredbånds-abonnementer i Danmark nåede vi dog i første halvår 2016 op på over 484.000 abonnementer.

Det var en stigning på 15,4 procent i forhold til første halvår 2015, men udviklingen bliver dog især interessant, hvis vi kigger på fiberbredbånd over en 10-årig periode.

Går vi tilbage til første halvår 2007, var der ifølge Energistyrelsen kun lige knap 43.000 abonnementer til fiberbredbånd i Danmark. Det betyder, at antallet af abonnementer er mere end 11-doblet på 10 år.

Læs mere om det her: Fiberbredbånd boomer: For få år siden ringede alle alarmklokker - nu skovler danske fiberselskaber kunder ind

Selvom de danske fiberselskaber i disse år henter masser af nye bredbåndskunder, kæmper de fleste af selskaberne stadig med store underskud.

Få overblikket over det her: Vidt forskellige resultater hos danske fiberselskaber - flere kæmper med blodrøde bundlinjer

Det er ikke kun i Danmark, at der investeres mange milliarder kroner i fiberbredbånd.

Tidligere i år konkluderede en rapport fra interesseorganisationen FTTH Council Europe, at det vil koste 137 milliarder euro - lidt mere end 1.000 milliarder danske kroner - at sikre fiberbredbånd til alle borgere i EU-landene.

Prisen dækker over, hvis man sikrede fiber ved 100 procent af alle hjem, mens 50 procent af dem blev tilsluttet fiberen. Samtidig er der taget højde for, at der allerede i dag er fiber ved 36 procent af hjemmene, mens 11 procent er tilsluttet.

Læs mere om det her: Regnestykket er gjort op: Det koster det at sikre lynhurtigt fiberbredbånd til os alle




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere