Super-DSL med 200 megabit båndbredde

Texas Instruments er ved at standardisere en ny DSL-teknologi, som kan give op til 200 megabit båndbredde, 25 gange hastigheden af dagens allerhurtigste ADSL-linier. Teknologien kan give nyt liv til TDC's kobbernet og gøre det sværere for konkurrenter, der investerer i fiber.

TDC's kobbernet kan få et helt nyt liv med bredbåndsforbindelser på op til 25 gange den hastighed, som teleselskaberne i dag kan trække ud af telefonkablerne. Det stiller chipproducenten Texas Instruments i udsigt, efter selskabet er gået i gang med at standardisere en helt ny DSL-teknologi, Uni-DSL eller bare UDSL.

Dermed får TDC og de øvrige teleselskaber en mulighed for at tage et nyt våben i brug mod de elselskaber, som investerer milliarder af kroner i at trække optiske fiberkabler ud til danskerne.

Texas Instruments stiller i udsigt, at det bliver muligt at levere tv- og video-signaler i høj kvalitet ud til kunderne, hvilket i dag kun kan lade sig gøre med optiske fibre, med mindre der er dedikeret tv-net af coax-kabler.

200 megabit på en linie

Med UDSL bliver det muligt at køre op til 200 megabit på en ADSL-linie.

Der er dog tale om båndbredden i begge retninger, således at den maksimale hastighed på en synkron forbindelse er 100 Mbit/s, men den også kan splittes i for eksempel 190 Mbit/s til brugeren og 10 Mbit/s den anden vej.

Der er tale om hastigheder langt hurtigere end dagens mest udbredte DSL-teknologi, ADSL. I heldigste fald kan ADSL levere otte Mbit/s til brugeren, men i praksis nøjes de fleste danskere langt mindre, 256 kbit/s. UDSL lover næsten 800 gange højere hastighed.

Men som altid med DSL-teknologier er der mindst et væsentligt forbehold - rækkevidden. Hvis UDSL skal levere den høje hastighed, må der højst være omkring halvanden kilometer telefonledning fra telefoncentralen ud til kunden.

Det betyder, at hvis for eksempel TDC tager teknologien til sig, så bliver selskabet nød til at sætte UDSL op i en række samleskabe med telefonlinier på gaderne for at kunne tilbyde den til alle kunder.

Der er dog også store fordele ved at benytte UDSL på telefoncentralerne. Teknologien er nemlig bagudkompatibel med alle de nuværende DSL-standarder.

Det betyder, at kunder, som bor tæt på centralen, kan få UDSL eller den nuværende, kortrækkende VDSL-standard. Med VDSL kan hastigheden komme op på 50 Mbit/s. Kunder, som bor langt fra centralen, kan på det samme udstyr få ADSL ligesom i dag.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen lige med det samme. Texas Instruments forventer, at UDSL-produkterne er klar om et par år, og den helt store marketingindsats er ikke planlagt før 2007.

Relevant link

Texas Instruments egen information om UDSL




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere