Artikel top billede

Skarp kritik af bredbåndsmarkedet: TDC og elselskaberne har delt landet, og nu stiger priserne - men snart kan vi frit vælge udbydere

Forbrugerrådet mener, at TDC og elselskaberne har delt bredbåndsmarkedet mellem sig og nu blot kan hæve priserne. Men det er en forsimplet fremstilling, mener Dansk Energi. Og der er klar bevægelse mod mere konkurrence.

Danmark er delt mellem TDC og elsselskaberne, når det gælder bredbånd, og det er skidt for konkurrencen og priserne, mener Forbrugerrådet ifølge Finans.

Baggrunden er, at flere udbydere har hævet bredbåndspriserne med 5 til 15 procent her fra årsskiftet.

TDC ejer stort set alle bredbåndskabler i Storkøbenhavn, og derfor er konkurrencen der meget lille, lyder det fra Forbrugerrådet.

Det mener også, vi har tilgode at se, om TDC’s åbning af kabeltv-nettet er attraktivt nok for konkurrenter til at give lavere forbrugerpriser.

Elselskaberne har ifølge Finans hidtil brugt 16 milliarder kroner på at grave fiber ned.

For at hive den investering hjem, er kunderne henvist til at bruge elselskabernes egne internet- og indholdsleverandører, Waoo og Stofa.

"Når elselskaberne graver fibernet ned til andelshaverne, er der tale om en stor anlægsinvestering, hvor man som kunde ofte betaler meget lidt for at blive tilsluttet. Så indtjeningen kommer primært fra abonnementer på bredbånd," siger Thomas Woldiderich, telepolitisk chef i Dansk Energi til Finans.

Han forklarer de seneste prisstigninger med, at fiberselskaberne skeler til TDC's prissætning. Prisen afhænger blandt andet af investeringsbehov, konkurrencen og forbrugernes villighed til at betale.

Men ifølge Finans er bredbåndsmarkedet på vej ind i en ny situation, hvor alle kabler bliver åbnet for konkurrence, så alle forbrugere frit kan vælge mellem udbyderne.

Eksempelvis har elselskabet Eniig åbnet sin fiberinfrastruktur for Yousee, og Finans erfarer, at der forhandles om tilsvarende åbning af fibernettet andre steder i landet.

"Det bliver det afgørende skridt mod en bedre konkurrence, som også vil gavne bredbåndspriserne for forbrugerne," siger Poul Noer, chefkonsulent i Dansk Erhverv til Finans.

TDC er ved at grave nye fibernetkabler ned i Storkøbenhavn med det formål at åbne det helt for konkurrenterne, skriver Finans.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere