Artikel top billede

Chefer i sundhedsvæsenet taget i snageri i ansattes EPJ-data

Uberettigede opslag i elektroniske patientjournaler foregår over hele landet i ret stort omfang. Nogle gange er det tilmed chefer i sundhedsvæsenet, som snager i ansattes sundhedsdata.

Snageri i danskernes sundhedsdata foregår i stort omfang over hele landet.

Det kan du læse mere om her: Udbredt snageri i elektroniske patientjournaler foregår over hele landet

Nu viser det sig, at nogle af sagerne handler om, at selv chefer i sundhedsvæsenet ikke kan holde fingrene fra de dybt fortrolige oplysninger, selv om de ikke har nogen som helst saglig behandlermæssig grund til det.

Politiken kan fortælle, at fagforbundet HK lige nu arbejder med tre sager om snageri i legesekretæres og klinikassistenters EPJ-data. Samtidig har forbundet netop indgået forlig i en tilsvarende sag.

Ifølge HK er det helt tilfældigt, at der lige nu er tre sager på området, og forbundet ser det som tegn på, at det foregår hele tiden og over hele landet.

Flere andre fagforbund har været involveret i tilsvarende sager.

Typisk har den skyldige i snageriet et personaleansvar i forhold til den, chefen snager efter oplysninger om i EPJ.

En af de aktuelle sager handler om en speciallæge, som uden grund kiggede i sundhedsdata om en kvinde, han netop havde ansat.

I en anden sag blev en apoteker taget i at snage i sundehedsoplysninger om en ansat, som havde sygemeldt sig.

Politiken skriver, at der også er eksempler på sager, hvor det er ansatte i sundhedsvæsenet, der snager i EPJ-data om deres chefer.

HK ønsker, at den maksimale erstatning, som i disse sager er på 25.000 kroner, bør være højere. I en af de aktuelle sager går forbundet efter en erstatning på 100.000 kroner med henvisning til GDPR. Sagen skal behandles ved landsretten, men HK håber, den ender ved EU-Domstolen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere