Artikel top billede

Dokumentar: Spekulativ rum-biologi

Sandheden om rumvæsenerne er (måske) derude, og den nye Netflix-serie Livet på andre planeter giver et bud på, hvordan udenjordisk liv kan tage sig ud.

For få årtier siden anede man ikke, om der var planeter om andre stjerner end solen.

Så dukkede først én op, dernæst et par stykker til og i dag finder astronomer dagligt nye planeter, som ligger i nogenlunde samme afstand til en lokal stjerne, som jorden har til solen. Det betyder, at her kan være særligt gode muligheder for at finde liv, og det gør planeterne interessante.

De såkaldte exoplaneter og deres mulige liv er omdrejningspunktet for Netflix-dokumentarserien Livet på andre planeter eller Alien Worlds, som den hedder på originalsproget.

Med serien tager Netflix springet ud i spekulativ rum-biologi, og det fungerer ret godt.

Ideen er er kombinere ekspertviden om, hvordan livet på jorden er tilpasset vores særlige plads i kosmos med viden om forholdene på exoplaneterne. I serien følger vi planter og dyr, som de har – eller rettere kunne have – udviklet sig på en række fremmede planeter.

Evolutionære parløb og kapløb vil efter alt dømme udspille sig efter universelle regler.

Men hvad nu hvis tyngdekraften er dobbelt så kraftig? Eller hvordan mon livet former sig på en af de mange exoplaneter, der kredser om en dobbeltstjerne? Eller hvad med de planeter, som ikke roterer om deres egen akse, men har en varm side vendt mod stjernen og en anden halvkugle i evigt mørke?

De scenarier er på fornemmeste vis præsenteret med flot og dramatisk computergrafik. Teserne bakkes op med interviews med forskere og klip fra jordens dyreliv. Det forklarer, hvorfor det eksempelvis er plausibelt, at der kan findes flyvende liv selv på en exoplanet med lang kraftigere tyngdekraft end jordens.

"Livet på andre planeter" er sci-fi-doku af bedste og flotteste skuffe. Det er fantasifuldt, men holdes i stram snor af seriøse kommentatorer.

Titel: Livet på andre planeter, fire afsnit tilgængelige i første sæson. Kan streames på Netflix




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere