Artikel top billede

Ny forskning: Kunstig intelligens på jobcentrene er ikke en god erstatning for menneskelige vurderinger

Kunstig intelligens er afprøvet i flere kommuners jobcentre som led i sagsbehandling af ledige borgere. Men ny forskning viser, at personlig behandling bliver svært at erstatte med algoritmer.

Kunstig intelligens er rykket helt ind i sagsbehandlingerne af arbejdsløse danskere i flere kommuner. Men ny forskning argumenterer for, at AI altid vil være mangefuld i forhold til personlig sagsbehandling.

Selv om kunstig intelligens bruges i store dele af samfundet i dag, er det ikke svaret på alle vores udfordringer.

En undersøgelse foretaget på et dansk jobcenter, skulle sagsbehandlerne kategorisere kontanthjælpsmodtagerne og vurdere deres arbejdsevne.

På jobcentrene placerer sagsbehandlerne kontanthjælpsmodtagerne i nogle kategorier. Og det har stor betydning for borgerne, hvor de bliver placeret.

Forskellen mellem kategorierne har indflydelse på blandt andet, hvilken hjælp de modtager og hvilke rettigheder de har.

"Flere steder har der været et stærkt ønske om at bruge historiske data fra en masse kontanthjælpsmodtagere til eksempelvis at forudsige sandsynligheden for langtidsledighed for de her mennesker, og det er så det, vi har undersøgt nærmere," fortæller ph.d.-studerende på IT-Universitetet, Anette C. M. Petersen i et indlæg på ITU's hjemmeside.

Sammen med sin kolleger Lars Rune Christensen (IT-Universitetet) Richard Harper (Lancaster University) og Thomas Hildebrandt (Københavns Universitet) har hun skrevet en forskningsartikel med titlen “We Would Never Write That Down” - Vi ville aldrig skrive dét ned.

Sagsbehandleren kan lugte at borgeren har drukket alkohol

Artiklen handler om, at mens kommunenernes systemer officielt inddeler mennesker i to kategoerier - jobparate eller aktivitetsparate - så er den daglige sagsbehandlergang mere nuanceret end dét.

Sagsbehandlerne inddeler yderligere de jobpartate i tre kategorier, der ikke er en officiel del af et system - let, tung elelr hård jobparat.

Dette uofficielle system er udtryk for den menneskelige vurdering,s som Anette C. M. Petersen ikke mener at en kunstig intelligens kommer til at kunne gøre bedre end en sagsbehandler.

"Sagsbehandlerne sidder stadig til møder med borgerne og kan lugte, hvis der én, som lugter af alkohol eller hvis vedkommende bliver ked af det, når der bliver spurgt ind til helbredet. Så der er en masse fysiske clues, som man endnu ikke kan tage teknologisk højde for," siger Anette C. M. Petersen.

Der er en række ting, som sagsbehandlere ikke skriver ned, fordi det er mennesker, de har med at gøre. Og mennesker er komplekse og foranderlige, forklarer Petersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere