Dansk it-ordbog står i stampe

Knap et år efter premieren er det småt med nye ord og begreber i en dansk web-ordbog med it-udtryk, som ellers har kostet 1,3 millioner kroner. Nu er de sidste penge brugt, men folkene bag lover, at flere ord er på vej.

Udviklingen i it-verdenen går hurtigt, og knap når man at forstå ét begreb, før nye dukker op.

Alligevel har det været småt med opdateringer i en ambitiøs dansk web-ordbog med it-udtryk, som blev lanceret i marts sidste år efter tre års forarbejde.

Det økonomiske fundament for it-ordbogen er 1,3 millioner kroner fra Villum Kann Rasmussen Fonden, som udbetalte den sidste rate af støtten til projektet i december.

Ordbogen indeholder dog fortsat kun omkring 400 udtryk.

Dantermcentret driver sekretariatet for It-Terminologi-Udvalget - som står bag webordbogen - og her forklarer daglig leder Annemette Ruding, at frivillig arbejdskraft er hovedårsagen til den langsomme udvikling.

En del penge

- Selvfølgelig har vi fået en del penge, men de penge er mest gået til at udvikle systemet, som nu er færdigudviklet. De folk, som arbejder på det, arbejder uden honorar, og det forklarer den langsomme udfyldning af indhold i ordbogen, siger hun.

Allerede sidste år fik kritik og brok fra besøgende på hjemmesiden Dantermcentret til at lukke et tilhørende debatforum.

Annemette Ruding mener, at mange ikke har set dybden i det arbejde, der er lavet med webordbogen.

- Det handler om at skabe en begrebssystematik, som vi laver grafisk ved at vise relationer mellem de forskellige begreber. For nogle slutbrugere virker det måske unødvendigt, men det er nødvendigt for at skabe en troværdig ordbog med orden i begreberne, siger hun.

Herunder er det vigtigt, at synonymer eksempelvis har samme beskrivelse og definition.

Dyr it-udvikling

Annemette Ruding forklarer, at størstedelen af omkostningerne er gået til et webbaseret databasesystem, der kan håndtere oplysningerne.

Selvom projektet nu er løbet tør for penge, vil det fortsætte, så der i første omgang gerne skulle være 50 nye begreber på vej ind i databasen efter knap et års stilstand.

I slutningen af sidste år blev der oprettet en høringsgruppe med folk fra både it- og sprogverdenen, som mødes hver anden måned og giver deres besyv med på nye ord.

Heri sidder blandt andet Henrik Egede fra IT-Brancheforeningen, Kåre Nordahl Jacobsen fra Videnskabsministeriet, Torbjørg Breivik fra Nordens Sprogråd og Peter Makholm, der er aktiv i danske open source-kredse.

Blandt medlemmer af It-Terminologi-Udvalget er også Datalogisk Institut på Københavns Universitet og Dansk Sprognævn.

Relevante link

It-Terminologi-Udvalgets ordbog




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere