Artikel top billede

(Foto: Google PR)

Google klar med stærkt forbedret AI-bot ’Bard’: Her er 10 ting, som du skal vide om det store sats

Googles Bard-bot er blevet meget bedre og kan meget mere end hidtil. Men du må ikke bruge den endnu.

Dengang OpenAI sidst i 2022 imponerede og til dels skræmte den brede offentlighed med ChatGPT og Microsoft hurtigt fulgte trop med AI-søgemaskinen Bing AI, udløste det et ’code red’ hos Google.

Selskabet, som længe havde været frontløberen indenfor udvikling og implementering af kunstig intelligens, var blevet halet indenom, når det gjaldt udrulningen af de såkaldte storskala sprogmodeller (LLM), som på overbevisende vis kan løse både kreative og akademiske opgaver.

Svaret fra Google blev den AI-drevne søgemaskine ’Bard’, som dog hurtigt viste sig at have svært ved at måle sig med alternativerne i ChatGPT version 4.0 og Microsofts Bing AI.

Google har dog ikke siddet på hænderne den seneste tid og til sidste uges ’Google I/O 2023’ dannede offentliggørelsen af version 2.0 af Bard rammen for udviklermessen.

Et væld af nyheder – bare ikke til dig endnu

Bard hedder fortsat bare ’Bard’, men bygger nu ovenpå version 2.0 af Googles storskalasprogmodel, kaldet PaLM 2, en sprogmodel som nu taler mere end bare engelsk med tilføjelsen af japansk og koreansk som sprog, der kan konverseres i.

Tjenesten gøres tilgængelig i hele 180 lande – med den bemærkelsesværdige undtagelse af EU’s 27 lande, hvor regulatoriske forhold spænder ben for lanceringen, lyder det.

I hvilket omfang de løses giver Google selv en indikation af, for flere sprog er i støbeskeen, oplyser selskabet, heriblandt dansk, som ifølge Googles præsentation af PaLM 2.0 skulle komme ’snart’.

PaLM 2 er ifølge Google i stand til at tale over 100 sprog.

Overblik: 10 ting du skal vide om Bard 2.0

Når den opdaterede Bard bliver tilgængelig, eller hvis du anvender en VPN til at bruge tjenesten, kan du se frem til en stribe nyheder og evner, som Google bygger ind i sin AI-tjeneste.

1. Bard er (næsten) åbent for alle. 

Efter nogle måneders test med tjenesten til en begrænset skare af inviterede brugere, kan alle nu få adgang til tjenesten.

Brugere i EU-lande må dog vente lidt endnu med at få adgang til tjenesten. Bard er fortsat gratis at bruge.

2. Spritny storskala-model

Det nye Bard kører på Googles nye PaLM 2.0 model i stedet for LaMDA. Den nye model er en endnu større storskala model, der kører på tre gange flere parametre end GPT-3, 540 milliarder i alt.

Den nyeste GPT-4 storskala sprogmodel fra OpenAI rygtes dog at have over dobbelt så mange parametre i spil.

3. Mere chatbot end søgemaskine

Bard er mere chatbot end søgemaskine.

Google har to åbenlyse konkurrenter bygget ovenpå OpenAI’s GPT-modeller.

På den ene side er Microsoft blevet mere relevant og dermed konkurrencedygtige med sin AI-assisterede Bing AI søgemaskine, mens ChatGPT er en konversations AI-bot, som brillerer i at generere indhold.

Med version 2.0 styrer Google Bard i stigende grad i retning af en chatbot, mens Googles kerneforretning, søgemaskinen af samme navn, vil få integreret sin egen knap til AI-søgninger.

Der kan samtidig tales til Bard, som forstår stemmekommandoer.

4. Fungerer med omverdenen

Bard spiller bedre sammen med øvrige apps.

Mens både Bing AI og ChatGPT er selvstændige tjenester, som ikke lægger op til samspil med øvrige apps, bygger Google nu mulighed for hurtigt at eksportere svar til Docs eller Gmail ved et venstreklik, mens resultater også kan fungere sammen med Google Maps.

5. Også et regneark

Bard kan svare i tabeller.

Tal og oversigter kan nu blive serveret i tabel-format, som let kan integreres i programmer som Microsoft Excel eller Google Sheets.

6. Kan udvides

Ekstensions kommer til Bard.

Googles nye AI-tjeneste giver adgang til at tredjeparter kan udnytte Bard-brugerfladen i deres produkter.

7. Bedre til logik og matematik

Version 2.0 skulle være bedre til at håndtere logisk tænkning og matematik.

Google specificerer ikke hvordan den opdaterede model skulle være forbedret, men bekræftede flere gange, at der skulle være fremskridt på de fronter.

8. Billedgenkendelse på vej

Bard er endnu ikke i stand til at arbejde med billeder ved at enten at kunne genkende eller generere dem. Men Googles vicepræsident for Bard- og Google Assistent Sissie Hsaio lover, at ’Bard vil blive mere visuel’.

9. Version 3.0 inden længe

En endnu kraftigere storskala sprogmodel til Bard er på vej.

Version 3.0 af Bard er allerede nu i fuld udvikling, hvortil en ny storskala-model kaldet ’Gemini LLM’ udvikles.

Den nye model er allerede nu i færd med at blive trænet og vil inkludere såkaldte ’multi-modale’ egenskaber til at håndtere blandt andet billeder og lyd.

10. Fortsat et eksperiment

Bard er fortsat et eksperiment. Googles administrerende direktør Sundar Pichai er åben omkring begrænsingerne ved tjenesten og advarer endda mod, at tjenesten kan fejle.

”Skyd ikke skylden på mig, hvis den ikke fungerer, som den skal,” lyder hans besked.