Artikel top billede

(Foto: Christoffer Lund-Hansen)

Kulturministeriet opretter nyt center for sociale medier og tech - vil udsende attaché til Bruxelles

Nyt center får bevilget mere end 40 millioner kroner de næste tre år - og sender tech-attaché til Bruxelles.

Danmark har både en digitaliseringsminister samt en tech-ambassade- og ambassadør.

Og nu skal der også etableres et nyt center for sociale medier, tech og demokrati på Kulturministeriets område.

Centret kommer til at fungere under Slots- og Kulturstyrelsen.

Det fremgår af medieaftalen, der kom i stand i midten af juni, hvor SVM-regeringen blev enige med Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti er enige om den nye aftale, der gælder for 2023-2026.

Centret får i alt bevilget 41,5 millioner kroner i perioden.

I 2023 bevilges der fire millioner kroner, mens der fra 2024-2026 bevilges 12,5 millioner årligt.

Bevillingen skal blandt andet dække etablering og drift af centret samt udsendelse af en medie- og tech-attaché til Danmarks EU-repræsentation i Bruxelles.

Computerworld har forsøgt at få en kommentar om etableringen af det nye center fra både direktøren for Slots- og Kulturstyrelsen samt kulturministeren.

Det har dog ikke været muligt, fordi begge er på sommerferie.

Centrets opgaver

Det nye center vil ifølge aftaleteksten få disse arbejdsopgaver:

- Centret skal afsøge muligheder for ny regulering på tech-området, bidrage til politikudvikling og se på, hvordan man kan skærpe kontrollen med sociale medier. Centret skal løbende se på mulige både nationale og internationale tiltag.

- Centret skal også bidrage til at skabe mere viden om og monitorere techgiganternes effekter på demokrati, sammenhængskraft og trivsel, understøtte større gennemsigtighed og bedre adgang for forskere til at anvende data fra tech-giganter samt fokusere på ytringsfriheden som en afgørende forudsætning for den demokratiske samtale, herunder også på sociale medier. Centret skal ligeledes se på, hvordan tech-giganterne påvirker danske medier.

- Centret skal følge op på relevante anbefalinger fra Nordisk Tænketank for Tech og Demokrati.

- Centret skal indgå samarbejder med uafhængige forskere.

- Herudover skal centeret bidrage til at styrke Danmarks interessevaretagelse i EU på medie- og tech-området med fokus på den demokratiske samtale og digital børnebeskyttelse.

- Centret skal understøtte håndhævelsen af international regulering af techgiganterne. Såfremt kommende international regulering vil give mulighed for nationale myndighedsbeføjelser, vil centret, i samarbejde med andre relevante myndigheder, kunne få myndighedsbeføjelser vedrørende de dele af algoritmerne, som påvirker demokrati, trivsel og sammenhængskraften.

- Årligt få udarbejdet en uvildig rapport om tech-giganternes indflydelse på demokrati, trivsel og samfundsmæssig sammenhængskraft i Danmark.

- Center for sociale medier, tech og demokrati vil være ansvarlig for udarbejdelsen af rapporten, og udgifter hertil afholdes inden for centrets bevilling.

Partierne bag forliget vil i den sammenhæng årligt afholde en årlig høring i Folketingets Kulturudvalg, hvor rapportens konklusioner bliver præsenteret.

Hele aftaleteksten kan læses her.