Bagmandspoliti dropper sag mod Eurotrust-topfolk

Nasdaq-noterede Eurotrusts administrerende direktør, Aldo Petersen, og formand, erhvervsadvokaten Karoly Nemeth, er nu ude af Bagmandpolitiets søgelys. Efter en sagsbehandlingstid på godt tre år opgiver statsadvokaten for særlig økonomisk kriminalitet at rejse tiltale for medvirken til mandatsvig på 7,5 millioner kroner.

Efter en sagsbehandlingstid på godt tre år har Bagmandspolitiet netop besluttet at opgive at rejse tiltale for medvirken til mandatsvig for 7,5 millioner kroner mod to Eurotrust-topfolk.

De to er Eurotrusts administrerende direktør, Aldo Petersen, samt selskabets bestyrelsesformand, erhvervsadvokat Karoly Nemeth.

Også Karoly Nemeths partner, advokat Ole Sigetty kan ånde lettet op, Han var sigtet for at stå bag selve mandatsviget.

Handel med 350.000 aktier
Bagmandspolitiet rejste sagen i februar 2002, efter at skattemyndighederne i Gentofte Kommunen havde henvendt sig.

Sagen vedrørte en handel med 350.000 aktier i Euro909 ? det senere Eurotrust. Selskabet er noteret på den amerikanske teknologibørs, Nasdaq.

Ole Sigetty havde på vegne af en gruppe aktive investeringsselskaber fået til opgave at sælge aktierne. Køber blev selskabet Daytrader, ejet af Aldo Petersens hustru og børn.

Købet fandt sted 5. november. Frem til 12. november solgte Daytrader igen aktierne, og da Eurotrust-kursen i mellemtiden steg kraftigt, fik Daytrader en kursmæssig gevinst på 7,5 millioner kroner.

Og det var gevinsten, som bagmandspolitiet formodede, at Ole Sigetty havde snydt sine opdragsgivere for.

Ifølge de sigtedes forsvarer, John Korsøe Jensen, var sagen grundløs.

Han anmodede forgæves anklagemyndigheden for at standse den videre behandling af sagen. Men Henning Thiesen, statsadvokat for særlige økonomisk kriminalitet, har altså i dag givet forsvarsadvokaten ret.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Eurotrusts administrerende direktør, Aldo Petersen, til bagmandspolitiets afgørelse samt til den over tre år lange efterforskning.

Handel kompliceret af særlige krav

Sagen om aktiehandlen var ifølge forsvarsadvokatens redegørelse kompliceret af, at en Eurotrust-aktie ikke i sig selv kan handles på Nasdaq.

Den handles inddirekte via såkaldte ADR-beviser (American Depositary Receipts). ADR skal udstedes af en "sponsorbank" og dækker en portion aktier.

Ole Sigetty fik opdraget med at sælge aktierne i februar 1999, og salget skulle være afsluttet inden årsskiftet.

Da kursen på aktien lå relativt lavt i foråret 1999, valgte Sigetty ifølge forsvarsadvokaten at udskyde salget nogle måneder.

I løbet af eftersommeren 1999 henvendte Sigetty sig imidlertid til Sydbank, Danske Bank og Unibank for at få købstilbud, oplyste forsvarsadvokaten. Men tilsyneladende var resultatet utilfredsstillende.

I efteråret 1999 steg kursen, og Sydbank gav et tilbud på 4,25 dollars pr. aktie, men Nasdaq-kursen var på 5,13, og tilbudet blev afvist.

Sigetty så sig om efter alternative købere, men blev ifølge forsvarsadvokaten først da opmærksom på den komplikation, som ADR-bevisene udgjorde.

Da det ville tage fire til seks uger at få udstedt ADR-beviser for de 350.000 aktier, kunne det komme til at knibe med tidsfristen for at få solgt aktierne.

Sigetty fik primo november et bedre tilbud fra Eurotrusts administrerende direktør Aldo Petersen, men som køber af aktierne til 5,20 dollars blev anført familieselskabet Daytrader.

De nødvendige ADR-beviser? Dem havde Daytrader via en slags byttehandel med Sydbank fået i hus.

Sydbank lå inde med den nødvendige portien ADR-beviser, oplyste Aldo Petersen selv til dagbladet Børsen. I løbet af den korte periode, hvor Daytrader efterfølgende solgte aktierne (ADR-beviserne), steg kursen til over 10 dollar. Deraf den store milliongevinst af det korte ejerskab.

Eurotrust har i mellemtiden trukket sig kraftigt tilbage fra it-sikkerhedsmarkedet, for i stedet at fokusere på mediesiden og herunder tv-stationen DK4. Eurotrust har blandt andet solgt back up-selskabet Eurotrust Netvaulting til Munk IT og Virus 112 til Comendo.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere