Artikel top billede

(Foto: Apple PR)

Apple på trapperne med ny computere: Skal din næste gamer-pc være en Mac?

Nye Macbooks og iMac er i sigte. Det vigtigste er dog den chip, der kommer til at drive de nye enheder frem – for den har hidtil uset potentiale.

Uhyggelig høj performance synes at være det Apple stiler efter ved sit nyligt annoncerede hardware-event, som går under overskriften ’Skræmmende hurtig’.

Eventet løber af stablen 30. oktober klokken 17.00 californisk tid, svarende til klokken 01.00 dansk tid midt i selve natten til halloween.

Op til eventet pegede flere rygter på, at nye high-end versioner af Macbook Pro og en ny iMac skulle være undervejs, mens det stadig er uvist, hvorvidt Apple allerede vil være klar til at fremvise en ny generation af M-processorer frem.

Apples overskrift tyder dog på, at nye performance-niveauer er i vente, hvorfor det kan tyde på, at enheder med en spritny M3-processor er på vej.

Hele Macbook Pro-serien blev dog opdateret i januar i år til M2 Pro og M2 Max-processorer, men lang leveringstid i Apples egen butik er også en indikation på, at nye modeller er undervejs.

Udsigt til vilde M3-kræfter

Ifølge netmediet Macrumors vil M3 kollektionen ligesom M1 og M2 familien udkomme i fire versioner: M3, M3 Pro, M3 Max samt den ekstreme M3 Ultra.

Skiftet fra M2 til M3 ser dog ikke ud til at blive markant ifølge mediet hvor der forventes det samme antal performance-kerner og strømeffektive regnekerner, fire af hver slags.

Dertil kommer igen 10 grafiske enheder.

M3 Pro forventes her at dukke op i 12 og 14 kernede varianter, hvor der diskes op med to ekstra strømeffektive kerner i forhold til forgængeren. Konfigurationen bliver derfor enten seks eller otte performance-kerner assisteret af seks strømeffektive kerner.

På grafikfronten forventes et lille løft fra 16 eller 19 enheder til henholdsvis 18 eller 20.

Når det gælder M3 Max er der udsigt den helt store opdatering, hvor der leveres halvanden gange så mange performance-kerner, 12 i alt, mod otte tidligere, mens de strømeffektive kerner holdes til fire af slagsen.

Den grafiske ydelse får også et lille løft fra 30 eller 38 grafiske enheder til henholdsvis 32 eller 40.

Ultra-processoren byder på samme markante performanceløft ved at byde på to Max-processorer side om side.

Denne er i dag alene tilgængelig ombord på Mac Studio, som forventes dog alene at dukke op i Apples Mac Studio maskine.

Ud over at byde på flere regneenheder, vil M3 processoren blive fremstillet med den samme yderst avancerede 3nm printteknologi, som Apple fremviste ombord i A17 Pro processoren fra iPhone 15 Pro.

Den nye fremstillingsproces kan tilbyde potentielt lavere strømforbrug og højere frekvenser, hvilket ses i de nye top-iPhones, som får frekvenser som er omtrent 10 procent højere end forgængeren.

Et tilsvarende frekvensløft kan også blive aktuel i de nye M3 processorer.

Til sidst peger enkelte rygter på, at Apple vil opgradere basismaskinerne fra otte til 12 gigabyte hukommelse, hvilket bør give et tiltrængt løft til de billigste maskiner i selskabets kommende portefølje.

Deciderede gamer-maskiner?

Apple har traditionelt aldrig rigtig kæret om gamer-segmentet i sine maskiner, men det seneste års udvikling indikerer, at Apple nu vil gøre det lettere – og sjovere – at game på selskabets enheder.

Apples nye iPhone Pro chip er som den første Apple-enhed nogensinde i stand til at levere raytracing-effekter og AI-dreven opskalering af grafik (MetalFX Upscaling) – teknikker som længe har været forbeholdt dedikerede grafikkort i gamer-pc’er.

Den nye iPhone 15 Pro er således i stand til at afvikle de nyeste ’AAA’-spiltitler, såsom Resident Evil 4 og Assassins Creed Mirage, den slags som hidtil har krævet kræfterne fra en dedikeret spilkonsol eller gamer-pc.

Samtidig har Apple integreret en funktion kaldet ’Proton’ og et ’Game Porting ToolKit’ i MacOS som giver understøttelse af DirectX 12 API’en, en standard som siden 2015 er blevet vidt udbredt i spilindustrien.

Arver M3-processoren funktionerne fra A17 Pro processoren og udvides MacOS’ kompatibilitet af 3D-spil, er der udsigt til, at de kommende Macbook Pro enheder kan blive reelle gaming-maskiner.

Begrænset udvalg

Mens det tyder på, at Apples M3-kollektion vil debutere inden længe, kan der gå tid før man vil kunne anskaffe sig en af de nye hurtige enheder.

Apple-analytiker med et bredt kildenetværk hos Apples underleverandører, Ming-Chi Kuo, skriver, at udvalget af M3-baserede enheder vil være begrænset til under en halv million enheder.

”Selvom nye Macbook Pro-enheder lanceres i november eller december, vil udvalget være begrænset et stykke ind i første kvartal 2024,” skriver han.

Apples nye M3-processorer forventes at debutere inde i en ny iMac 24” samt Apples high-end Macbook Pro maskiner i 14” og 16” format.