Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Otte ud af ti danskere en online flere gange dagligt / Det kinesiske styre presser Apple med ny politik / Danskerne køber hurtigt internet som aldrig før

Morgen-briefing: Otte ud af ti danskere en online flere gange dagligt / Det kinesiske styre presser Apple med ny politik / Danskerne køber hurtigt internet som aldrig før / Stor millionbevilling skal accelerere AI-udviklingen i danske SMV’er / Paven ønsker sig en bindende global AI-aftale til jul / Dine julegaveindkøb fra arbejdspc’en øger risikoen for hackerangreb

Mornings. Så skal vi lige klare den sidste arbejdsuge, før julefreden kan sænke sig over it-Danmark. Computerworlds fremskudte lyttepost mod syd har atter sendt antennerne i vejret og hjælper dig på vej med endnu en omgang korte men vigtige it-nyheder fra her og hisset. Så vel mødt til tjeneste denne mandag i december. Ved rorpinden: Niels Veileborg

Otte ud af ti danskere en online flere gange dagligt

Danskerne er ret glade for internettet, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

83 procent af befolkningen mellem 16 og 74 år er online flere gange dagligt. Og 91 procent af de danske internetbrugere er også aktive brugere af sociale medier.

På skyggesiden tæller, at halvdelen af de 16-74-årige har set fjendtlige eller nedværdigende kommentarer på sociale medier eller nyhedssites. Det får DI Digital til at udtrykke ønske om mere digital dannelse.

“Det sætter en tyk streg under behovet for teknologiforståelse som et obligatorisk fag i folkeskolen. Det er på tide, at det for alvor kommer på skoleskemaet, og her rækker et valgfag ikke, sådan som der er lagt op til i regeringens digitaliseringsstrategi, siger Camilla Ley Valentin, branchedirektør i DI.

Det kinesiske styre presser Apple med ny politik

Kina har de seneste ti år eller mere arbejdet for at gøre det store land mindre afhængigt af udenlandsk teknologi. Det er blandt andet sket ved at understøtte indenlandsk produktion af chips og anden teknologi og ved at få statsstyrede virksomheder som eksempelvis banker til at bruge kinesisk software.

Nu er indsatsen på det felt øget i de seneste to måneder, og det presser Apple, skriver Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet har mange statsstøttede virksomheder og organisationer over hele Kina bedt de ansatte om ikke at medbringe deres iPhones og andre vestligt fremstillede enheder, når de fremover møder på arbejde.

Danskerne køber hurtigt internet som aldrig før

29 procent af de solgte internetabonnementer i Danmark har i dag en download-hastighed på en Gbit/s eller derover. I alt 81 procent af internetabonnementerne har en downloadhastighed på mindst 100 Mbits/s. Det viser Styrelsen for Dataforsyning og Infrastrukturs (SDFI) ’Telestatistik – første halvår 2023

For blot seks år siden abonnerede kun hver femte dansker på en hurtig internetforbindelse med en download-hastighed på minimum 100 Mbit/s.

Fibernettet er danskernes foretrukne forbindelse til internettet. I 2023 var der 1,2 millioner fiberabonnementer i Danmark, hvilket er en stigning på cirka 12 procent sammenlignet med 2022.

Stor millionbevilling skal accelerere AI-udviklingen i danske SMV’er

Med en ny, stor investering på 40 millioner kroner til AI Denmark vil Industriens Fond få endnu flere danske SMV’er til at anvende kunstig intelligens. Bevillingen kommer oveni den tidligere bevilling på 35 millioner kroner, og er dermed en af Fondens største.

Den nye bevilling skal sikre, at yderligere 250 danske virksomheder nu kan se frem til skræddersyet hjælp til implementeringen af AI-løsninger. Samtidig er det visionen, at AI Denmark skal være center for deling af viden, erfaringer og netværk i forbindelse med med virksomheders brug af kunstig intelligens.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at kun 15 procent af danske virksomheder i øjeblikket integrerer kunstig intelligens i deres kerneforretning.

Paven ønsker sig en bindende global AI-aftale til jul

Den katolske pave Franciskus ønsker sig en international og juridisk bindende aftale, som skal regulere kunstig intelligens.

Paven opfordrer til ansvarlig brug af AI, som er til gavn for menneskeheden og fred i verden.

“Vi er så opsatte på at kontrollere alt, at vi risikerer at miste kontrollen over os selv. Og i vores stræben efter absolut frihed risikerer vi at havne i en spiral af teknologisk diktatur”, skriver paven.

Dine julegaveindkøb fra arbejdspc’en øger risikoen for hackerangreb

Hvis man bruger sin arbejdscomputer til at købe julegaver, risikerer man at sætte hele virksomhedens cyberforsvar på spil, advarer Barracuda Networks.

“I år ser vi en ekstraordinær udvikling i cyberangreb med helt nye metoder og forbedret teknik. Især virksomheder bør være opmærksomme, eftersom der er støt stigning i medarbejdere, som bruger deres egne enheder både til arbejdsmæssig og privat brug,” siger Peter Graymon, chef for Barracuda Networks i Norden.

Det er i stigende grad mail-angreb, især phishingmails og spear-phishing, som kunstig intelligens har accelereret. Hackere automatiserer angreb ved at skabe realistiske mailadresser og domæner, der ligner troværdige afsendere. Derudover bruger de AI til at skabe overbevisende indhold uden stavefejl, der undgår normale spamfiltre og sikkerhedsforanstaltninger.

Barracuda Networks har også afsløret en stigning i en helt ny angrebstaktik, nemlig quishing, hvor hackere indsætter QR-koder i phishing-mails for at få modtageren til at scanne dem. Særligt quishing er svært at opdage på de traditionelle sikkerhedsprogrammer, da de ikke indeholder klassiske phishing-links eller vedhæftede filer.