Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Skriv dog for Guds og Kongens skyld hvis der er noget, der tynger eller du kan påpege en fejl, så jeg kan sige undskyld næste fredag

Klumme: Der har været en herlig uge for min AI, som jeg har fået til at komme med bud på en samlet madplan for februar måned til fruen og mig, hvordan mongolske matematikundervisningsprincipper kan indføres i Danmark samt en tale indeholdende de 20 mest elendige DJØF-udtryk.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

God fredag. Så er det første weekend med Kong Frederik X (aka FX eller f(x)) ved roret, og det skal fejres.

Ali Baba lægger T-bone-steaks til en parmiddag i aften, hvor Ole og jeg formentlig spiser op, fordi vi forstår at koncentrere os om det vigtige og kun supplere steaken med groft salt og smør, mens vore hustruer selvfølgelig skal have gang i noget salathejs og hvad ved jeg.

Men pyt: Resterne af hustru-steaksene kan jo bruges til biksemad lørdag eller søndag. Og Meny havde gode øl fra Thisted Bryghus på brandudsalg til 10 kroner stykket.

Jeg håber også, at I får noget godt at spise og noget bedre at drikke, så I for et øjeblik kan glemme de mange timer, som I spildte i storrum og ved møder i den forløbne uge. Glem aldrig, at langt, langt de fleste møder kan erstattes af en email eller to. Men det er ikke lige så hyggeligt.

Vi holdt kroningsmiddag i lørdags med kongerejer som forret, en hovedret bestående af lammekrone og guldkartofler og så en halv liter Dronning Mandler plus en halv liter Kongen af Danmark fra Ismageriet til dessert. Den sidste var ikke ret god, men stemningen var i top, og Tante Grethe var tilfreds (og fik drysset lidt guldstøv i håret).

Kongen

Så var vi da også - nogle G&T'er, en masse vin og en flaske portvin senere - klar til søndagen. TAK til uforlignelige Helle, ejeren af Tivolihallen, for at huse, bespise og bedrikke os om søndagen, indtil vi skulle vakle mod CHRISTIANSborg...

174.000 mennesker omkring CHRISTIANSborg. Adskillige gamle gardere. Mange medaljer båret synligt. Flag overalt fra Kalmarunionen (!), Færøerne, Grønland, you name it.

Jeg stod ved siden af to ældre damer, begge født under anden verdenskrig, der havde taget turen fra Sønderborg - og som havde stået på samme sted 52 år tidligere, da Margrethe blev dronning. Alt var godt. Længe leve kongen.

Det blev en fin kroning. Jeg stod på selve slotspladsen, men kunne intet se grundet et højttalertårn, der mindede om 42 på-hinanden-stablede eksemplarer af de dér gigant-højttalere, som man selv byggede i spån i 70'erne, hvorpå man satte Bachman Turner Overdrive på grammofonen og skruede op på sin NAD-forstærker fra HiFi Klubben.

Fed kroning, og meget fint fyrværkeri efterfølgende.

Det skal nok gå altsammen.

Men: Jeg kan se, at to top-top-eksperter (DTU med Deep Learning vs. 3 med mastedata) slås om, hvorvidt der stod 75.000 eller 174.000 mennesker derinde. Den forskel siger måske også lidt om, hvor vi står for tiden med videnskab, teknologi, matematik og andre discipliner i nationen...

Til sagen

Det har været en dødssyg uge på it-fronten: Microsoft blev større end Apple. Apple skal lave om på et ur. Der faldt nogle pæne GDPR-bøder til blandt andet Netcompany, der selvfølgelig samtidig fik nogle nye kæmpeordrer til det offentlige (oh, the irony) og NIS2 blev selvfølgelig talt ned og fortiet.

Marie Bjerre bekendte kulør og viste sig at være en komplet partisoldat, der vil gøre lige, hvad der skal til for at blive noget og noget mere i partiet - for eksempel ved loyalt at gentage vrøvlet med, at vi bare skal give den gas med digitalisering og tage det roligt med cybertrusler.

Det svarer til at vandre rundt i Ingenmandsland i Ukraine iført en t-shirt med teksten "Afskaf miner og droner", eller på engelsk: "Damn the torpedos - we're going on that picnic", som vi sagde til hinanden ved Dybbøl i 1864.

Årsagerne til nederlaget dengang kan forresten direkte overføres til vores nutidige håndtering af trusler i cyber og i den rigtige verden:

"...manglende dansk forberedelse, den danske regerings stædighed og den preussiske hærs overlegenhed."

For at sige det rent ud: Det var stort set nyhederne. Jo, der var en masse om vejret og vandet, eller som Shu-bi-dua sang: "Lidt dur og lidt mol, lidt kys og lidt vold". Meget, meget kedeligt. Så hvad gør vi? Hvad gør jeg?

AI skal selvfølgelig redde situationen!

For at skabe lidt sjov og ballade har jeg derfor brugt GPT4 til at komme med et oplæg til, hvordan mongolske matematikundervisningsprincipper kan indføres i Danmark (fordi Finland og Japan er SÅ meget last-year jvf. sidste uges klumme) - det kalder jeg AI-1.

OG jeg har brugt den til at skrive en tale fra en CEO til hans medarbejdere baseret på de 20 mest hadede DJØF-udtryk (stor tak til læseren, der sendte mig listen over disse udtryk og deres upopularitet). Den del hedder AI-2.

Og så slutter jeg med lidt tanker om "livsmestring", et helt, helt genialt begreb, som jeg ikke har kendt før i mit liv. Og så er vi ved at kunne takke af for denne gang og hellige os Bacchus-Naur-aktiviteter resten af weekenden...

Fodnote: På privatfronten bad jeg GPT4 om at lave en madplan for to personer for hele februar måned, komplet med opskrifter, ingredienser og samlede indkøbslister for hver uge og for hele måneden.

Fruen hader kikærter, så det bad vi den holde sig fra. Den lavede også nogle fremragende forslag til frokoster i de fire weekender i februar - med den givne præmis, at vi altid har hjemmelavet/-bagt rugbrød. Det tog 5-10 minutter i alt, og så havde vi en indkøbsliste for hele måneden - og en plan for, hvad man skal spise af spændende ting.

Jeg skal forskåne jer for detaljerne, men dér tjente vi vist de 20 dollar om måneden, som den koster, ind.

Min kollega H har brugt AI'en til at planlægge fredags-morgenmads-holdene på arbejdspladsen resten af halvåret - og når én eller anden melder sig syg eller tager på ferie, beder han den bare om lige at justere planen.

Det var også ham, der i sin tid foreslog mig, at jeg skulle bede den lave en bordplan. Det er som om han er biased...

AI-1: Mongolske matematikundervisningsprincipper
Jeg nævnte i sidste uges klumme, at jeg ville bede GPT4 om at beskrive, hvordan mongolske principper for matematikundervisning kunne gavne danske elever.

Som sagt, så gjort:

Mig: Skriv indledningen til bogen “Lær matematik med Djengis Khan og læg verden for dine fødder,” der handler om, at der er mange fordele ved at undervise i for eksempel matematik på den måde, som man gør i Mongoliet, og at denne metode med fordel kan indføres i danske folkeskoler.

GPT4: "Lær matematik med Djengis Khan og læg verden for dine fødder" begynder med en fascinerende indledning, der udforsker det unikke ved den mongolske tilgang til matematikundervisning. Bogen argumenterer for, at denne metode ikke kun er effektiv, men også kan revolutionere måden, hvorpå matematik undervises i danske folkeskoler. Den indledende del fremhæver, hvordan Djengis Khans innovative strategier og Mongoliets historiske betydning kan inspirere og motivere eleverne, samtidig med at de opnår en dybere forståelse for matematik. Bogen fremhæver de mange fordele ved denne tilgang, herunder hvordan den fremmer kritisk tænkning, problemløsning og en mere praktisk og engagerende læringsoplevelse.

Mig: Hvordan kopierer Danmark den mongolske måde at undervise på?

GPT4: Bogen "Lær matematik med Djengis Khan og læg verden for dine fødder" foreslår, at Danmark kan kopiere den mongolske undervisningsmetode i matematik ved at implementere følgende strategier:

1) **Praktisk og Anvendelsesorienteret Læring**: At integrere matematikundervisningen med praktiske og real-life scenarier, hvor eleverne kan se direkte anvendelse af matematiske koncepter.

2) **Problemløsningsfokuseret Undervisning**: At fokusere på problemløsning og kritisk tænkning, hvor eleverne lærer at nærme sig matematiske udfordringer på kreative og innovative måder.

3) **Historie- og Kulturintegration**: At integrere historiske og kulturelle aspekter, især fra Mongoliet, for at gøre matematikundervisningen mere engagerende og relevant.

4) **Samarbejde og Gruppearbejde**: At fremme gruppearbejde og samarbejde, hvilket afspejler den måde, hvorpå mongolske samfund traditionelt løser problemer og lærer sammen.

5) **Lærerens Rolle som Vejleder**: At ændre lærerens rolle fra at være en primær informationskilde til at være en vejleder, der hjælper eleverne med at opdage viden gennem udforskning og dialog.

6) **Fleksibel og Elevcentreret Tilgang**: At tilpasse undervisningsstilen til elevernes individuelle behov og interesser, hvilket kan føre til en mere personlig og effektiv læring.

Ved at adoptere disse strategier kan danske folkeskoler muligvis indføre en mere dynamisk, engagerende og effektiv måde at undervise matematik på, der inspireres af den mongolske tilgang.

Kan man se forskel?

Jeg synes ovenstående er fuldt på højde med det, der skrives af levende danskere, når de skal have tilskud til noget mærkeligt.

Jeg kan godt forstå, at nogle mennesker føler sig pressede af GPT4 og det, der kommer efter.

Et eksempel fra den forløbne uge: Enterprise Arkitekter, der jo per definition er tidligere udviklere, der ikke længere kan kode, kan sagtens se, at udviklere kan erstattes af AI, hvis ikke de omfavner udviklingen, mens lige præcist deres egen EA-job selvfølgelig ikke kan.

AI-2: Nytårstale fra chefen:
TAK igen til læseren, der forsynede mig med listen over de mest hadede DJØF-ord.

I toppen lå "Rejse" med 11.2 procent af stemmerne, fulgt af "Jeg hører, hvad du siger" med 10.3 procent og "Agil" med 9.7 procent. I bunden var "Agenda" med 1.0 procent og "Er i proces (med)" med 1,8 procent.

Here we go:

Mig: Jeg har en række udtryk, som du skal bruge til at lave en så kort tale som muligt, og det er en nytårstale, som en CEO holder for sine medarbejdere. Her kommer listen af udtryk: "Rejse, jeg hører hvad du siger, agil, vi lægger sporene mens vi kører, spille hinanden gode, must win-battles, ja-hatten, kigge ind i, se ind i, vækste, onboarde, onboarding, omstillingsparat, genbesøge, udfordringer, aligne, fremadrettet, jeg tænker at, tænke ud af boksen, brændende platform, er i proces".

GPT4: Her er et forslag til en kort nytårstale fra en CEO til sine medarbejdere, der inkorporerer alle de nævnte udtryk:

"Kære team,

Som vi står på tærsklen til et nyt år, vil jeg først og fremmest takke jer alle for jeres hårde arbejde. Vi har været på en utrolig rejse sammen, og jeg er taknemmelig for hver enkelt af jer. Jeg hører hvad I siger, og det har gjort os mere agile som virksomhed.

2023 var et år, hvor vi bogstaveligt talt lagde sporene, mens vi kørte. Vi har lært at spille hinanden gode og fokusere på vores 'must win-battles'. Med 'ja-hatten' på har vi kigget ind i nye muligheder og set ind i vores potentiale for at vækste. Gennem onboarding af nye talenter har vi bevist, at vi er omstillingsparate.

I det kommende år vil vi genbesøge vores strategier og konfrontere vores udfordringer med en stærk alignment. Fremadrettet tænker jeg, at vi skal fortsætte med at tænke ud af boksen. Vi står på en brændende platform, der kræver innovation og mod. Vi er i proces, og sammen vil vi skabe et endnu stærkere år.

Tak for jeres dedikation og indsats. Lad os gøre 2024 til et år, hvor vi alle sammen opnår nye højder.

Glædeligt nytår!"

Mentalt break (ganske kort):

En trofast, men altid kritisk, læser, erindrede mig om en smuk artikel i PROSA-bladet fra 2021, hvor man virkeligt kan se den onde cirkel Kafka -> Østeuropa -> Monty Python -> Catch-22 (and repeat) igen-igen bevise sin validitet:

https://www.prosa.dk/artikel/frankensteins-digitale-monster

Og nu: Lad os tale om livsmestring!
Livsmestring. Det er bare et lækkert ord.

Jeg så det for første gang i mit liv for nyligt i en "strategi" for en meget stor organisation, hvis medlemmer rent faktisk skal få rigtige ting til at virke, og som følge deraf traditionelt har haft rimeligt nøgternt, usentimentalt fokus på viden, data, facts og forskning.

Men i den nye strategi skal det handle om livsmestring, mindfulness og evnen til at leve det gode liv.

Jeg ved godt, at det er den vej det går i über-velfærdssamfundet, og at man skal læne sig tilbage og smile glad over, at det går godt for vores nationale økonomi.

Men nogle gange er det svært at tro, at selv seriøse områder i samfundet udsættes for denne slags tant og fjas. Et par eksempler fra "strategien":

"Fokusere på at arbejde med medlemmernes mindset og levere redskaber til at klare udfordringer og kompleksitet."

"Konceptualisere og udbrede god ledelse som et effektivt middel til høj trivsel til gavn, bla, bla, bla".

Jeg havde oprindeligt tænkt mig, at I skulle gætte på, om ovenstående hallucinationer var skrevet af ChatGPT eller mennesker i en stor, seriøs organisation. Men jeg synes ikke det er rimeligt overfor ChatGPT.

Man må sige, at vi hastigt når nye abstraktionsniveauer, der ville få Maslow til at måbe, tabe kæben, rulle med øjnene, tage sin gode hat og gå - og forkaste sit eget arbejde med behovspyramiden med henvisning til, at han slet, slet ikke havde forstået, hvad mennesket er villigt til at bruge tid på.

Og med disse højtravende ord vil jeg takke af for denne fredag og ønske jer en herlig, fugtig weekend, hvor Eders mindset og livsmestrende redskaber bringer jer trygt gennem sne og vand. Skriv for Guds og Kongens skyld til mogensxy@gmail.com, hvis der er noget, der tynger eller I kan påpege en fejl i mine skriverier, så jeg kan sige undskyld næste fredag. Eller få AI'en til at gøre det for jer.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.