Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Aldrig har sikre opkoblinger været så vigtige som nu

Klumme: Den hybride arbejdsmodel er sandsynligvis kommet for at blive. Behovet for opkoblingsmuligheder overalt og altid samt appetitten efter cloud-baserede løsninger vil kun stige i løbet af 2024. Derfor vil behovet for forbedret cyber-sikkerheden stige tilsvarende.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Effekterne af den hybride arbejdsmodel, som for alvor holdt sit indtog under pandemien, fortsætter med at vise sig på forskellig vis.

I årtiet før det meste af verden blev beordret til at blive hjemme, var overgangen til cloud allerede markant. I de seneste par år er den accelereret yderligere.

Cloudløsninger er kraftfulde, men ikke uden komplikationer, og det gælder især, når en god del af virksomhedernes medarbejdere skifter mellem at arbejde hjemme og på kontoret og i nogle tilfælde også bruger personlige enheder til at skaffe sig adgang til virksomhedens netværk.

Det udvider selvfølgelige antallet af angrebsflader, som aktører med onde hensigter kan udnytte.

Cloud-baserede løsninger, når de bruges sammen med MEC (Multi-Access Edge Computing) og privat 5G, kan levere en enorm forretningsværdi.

Men det er også en udfordring at administrere de stadigt mere komplekse cloud-konfigurationer, når der samtidig skal opretholdes en optimal datasikkerhed.

Det er baggrunden for, at nøglen til succes for mange virksomheder i 2024 især vil handle om to ting: sikre opkoblinger og målrettet udnyttelse af AI.

Behovet for opkobling alle vegne vil fortsætte

Grænsen mellem, hvor en virksomhed egentlig begynder og slutter, er ikke helt så skarp, som den har været, på grund af de hybride arbejdsmiljøer, vi ser alle vegne.

Folk er på farten og skifter mellem enheder og netværk.

Medarbejdernes behov for og krav om at få adgang til information, næsten uanset hvor de befinder sig, stiller store krav til opkoblingsmulighederne.

Den BYOD-tilgang (bring your own device), som mange organisationer har tilladt, har kun kompliceret sagerne yderligere.

Hvis en medarbejder får adgang til et virksomhedsnetværk fra en personlig enhed, og denne enhed er kompromitteret, afsløres det bredere netværk.

Brug af en professionel enhed i usikre offentligt netværk kan have lignende konsekvenser. Når gamle grænser rykkes, flytter sikkerhedsparametrene sig også, og det skal virksomhederne holde skarpt øje med for at kunne reagere hensigtsmæssigt.

Det gør mange givetvis allerede, men med den fortsatte cloud-adoption og digitalisering, der ikke viser tegn på at sænke tempoet i 2024.

Set i lyset af væksten inden for visse angrebsmønstre, såsom social engineering samt ikke mindst de stigende omkostninger, når datasikkerheden bliver kompromitteret – ja, så er virksomhederne i stigende grad nødt at prioritere sikkerheden.

Alene når vi ser på omkostningerne ved ransomware-angreb, så er de fordoblet i løbet af de seneste to år ifølge den seneste udgave af den globale it-sikkerhedsrapport Data Breach Investigations Report (DBIR).

AI vil øge sikkerheden

2023 var et fantastisk år for AI, takket være chatbots og andre generative AI-teknologiers stigende popularitet.

Som nævnt øges antallet af angrebsvektorer samtidig med, at angrebsfladerne udvides - som følge af både det stigende antal opkoblede personer og bredden af forskellige enheder og miljøer.

Med for eksempel IoT-enheder, der forbinder fysiske enheder og udstyr til netværk, er antallet af potentielle indtrængningspunkter, som trusselsaktører kan udnytte, steget.

Fordelene ved disse stadig mere sofistikerede opkoblingsløsninger er naturligvis enorme, men de skal matches med robuste sikkerhedsløsninger for, at deres fulde potentiale kan realiseres.

Virksomheder vil opleve, at det bliver stadig mere besværligt og tidskrævende at kæmpe mod den store mængde af spambots og andre automatiserede former for angreb.

AI kan hjælpe med at automatisere afvigelser og trusselsdetektion, hvilket i høj grad reducerer eller eliminerer de tidskrævende opgaver, som historisk er blevet udført manuelt for at vurdere potentielt ondsindede aktiviteter.

Dette gør det muligt for sikkerhedsteams at fokusere deres indsats på kritiske, mere komplekse opgaver.

Derudover er AI i stand til at behandle enorme mængder data og med øget effektivitet frasortere det ondsindede.

Jo mere den kunstig intelligens kan udføre disse scanninger, og jo mere de menneskelige sikkerhedsteam kan justere og forfine dets parametre, jo smartere og mere præcist bliver det til at identificere og neutralisere trusler.

Appetitten efter cloud-baserede løsninger vil øges

Den hybride arbejdsmodel er sandsynligvis kommet for at blive.

Men selv om det ikke skulle være tilfældet, vil virkningerne af den bestå.

Behovet for opkoblingsmuligheder overalt og altid samt appetitten efter cloud-baserede løsninger vil kun stige i løbet af 2024.

Derfor vil behovet for forbedre cyber-sikkerheden stige tilsvarende.

De virksomheder, som fortsætter med at investere i avancerede opkoblingsløsninger, mens de omhyggeligt arbejder på at hjælpe med at sikre deres endpoints og netværk, de vil stå i en position, hvor de kan begrænse potentielle cybertrusler også på længere sigt.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.