Artikel top billede

Google hælder masser af privacy og sikkerhed i Android 15-opdatering

Android 15 disker op med tiltag, der skal beskytte mod tyveri, beskyttelse mod svinde, phising samt beskyttelse af følsomme data og apps.

Android 15 har længe været et samtaleemne længe og med udgivelsen af udvikler-preview i februar og beta i april, så forventes det, at Googles operativsystem endeligt bliver udgivet i tredje kvartal af 2024.

Og skal man tro Google, så bliver den nye version spækket med privacy- og sikkerhedsfeatures.

Kunstig intelligens skal besværliggøre tyveri

En af de nye funktioner, er det, selskabet kalder theft detection lock.

Denne funktion er designet til at beskytte ejerens personlige og finansielle data i tilfælde af, at deres enhed bliver stjålet.

Googles AI vil kunne registrere, når en enhed bliver revet ud af hænderne på ejeren og bevæger sig væk i hastig fart, hvorefter funktionen straks vil låse enheden automatisk og forhindre uvedkommende adgang til følsomme oplysninger på enheden, lyder det fra selskabet.

Vil lave sikkerhedstjek i realtid

Den kunstige intelligens skal ikke kun bruges til at beskytte mod fysisk tyveri af enheder.

En anden funktion, der bliver lanceret i Android 15 får navnet Google play protect, der skal anvende AI på enhederne til at opdage apps, der gør svindel og phishing muligt.

Værktøjet vil foretage trusselsdetektion i realtid ved at analysere, hvordan de forskellige apps på telefonen benytter følsomme tilladelser og interagerer med andre apps for at opdage den potentielt skadelige adfærd.

Når og hvis disse skadelige mønstre opdages, bliver de mistænkelige apps sendt til en grundigere gennemgang hos Google, mens brugere advares om potentielle risici ved at bruge app'en samt til at afinstallere den.

Ifølge Google vil funktionen ikke omfatte brugen af persondata.

Digitalt 'pengeskab' for følsomme apps

Et tredje eksempel på bedre sikkerhed er det digitale 'pengeskab', man vil lancere i Android 15.

Her er det hensigten, at man vil gøre det muligt at oprette private miljøer for visse apps på enheden.

Disse miljøer skal fungere som en form for ekstra lag af sikkerhed, der skal gøre følsomme apps mere sikre - og hvis man vil - også gemmes væk for uvedkommende øjne.

Ifølge Google vil disse miljøer fungere som et digitalt 'pengeskab' på enhederne, hvor følsomme apps, som andre ikke skal kunne få adgang til, kan placeres.

Derfor vil kun ejeren af enheden få adgang til personlige informationer, der placeres i dette 'pengeskab', mens både data og notifikationer fra disse følsomme apps også vil være isoleret fra resten af enheden.

Det vil også blive gjort muligt at låse de private miljøer og helt skjule apps.