Sander: FESD understøtter åbne standarder

Valget af ESDH-systemer via FESD-leverandørerne sikrer kommunerne, at deres løsninger understøtter åbne standarder og kan snakke med open source-software, fastslår videnskabsminister Helge Sander.

Socialdemokraternes it-ordfører Magnus Heunicke har bedt videnskabsminister Helge Sander stille krav om, at OpenDokument-standarden bliver udvekslingsformat i det offentliges såkaldte FESD-løsninger til elektronisk sags- og dokumenthåndtering (ESDH).

Men det er allerede et krav, skriver videnskabsminister Helge Sander (V) i et svar til Magnus Heunicke. Her fastslår ministeren, at standarden OpenDokument fra starten har indgået i kravene til løsningerne.

"I forhold til tekstbehandling har det således været et krav, at FESD-løsningerne skal kunne lagre blandt andre OpenOffice-dokumenter," fremgår det af videnskabsministeren svar.

Åbne standarder

Et af formålene med det fællesoffentlige projekt om udbredelse af elektronisk sags- og dokumenthåndtering (FESD) har ifølge Helge Sander været at understøtte en målsætning om åbenhed i det offentliges it-løsninger.

"Der er således ikke tale om, at FESD-standarderne eller løsningerne låser kommunerne til enkelte leverandører, da løsningerne netop understøtter åbne standarder. Det står dog kommunerne frit at gå i udbud og vælge alternative løsninger", fremgår det af Helge Sanders svar.

Næstved Kommune er en af de kommuner, der netop har valgt en løsning udenfor FESD-aftalerne via Fujitsu Services, der ikke understøtter open source-løsninger.

Dermed er kommunen blevet nødt til at fravige en strategi om at udrulle open source-kontorpakken OpenOffice.

I stedet har kommunen ifølge et byrådsreferat netop afsat 2,8 millioner kroner til indkøb af kontorpakken Microsoft Office og email-løsningen Microsoft Outlook.

Dyrt fravalg

Som Computerworld tidligere har beskrevet har også Miljøministeriet droppet planerne om open source-løsninger, og det samme er tilfældet i pioner-kommunen Hanstholm.

Teknologirådet har i en rapport om open source-software konkluderet, at det offentliges årlige merudgifter til leverandørejet software løber op i milliarder.

En af forfatterne til rapporten, professor Mogens Kühn Pedersen fra Handelshøjskolen i København, advarer i fredagens udgave af Ingeniøren mod den leverandørejede software.

- Det kan umiddelbart være det billigste, men på længere sigt er det billigere at vælge interoperabilitet og udvekslingsstandarder, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere