Seks kommuner åbner for digitalt kommunevalg

Seks kommuner tager ved kommunalvalget 15. november de første skridt mod at gøre valgsteder elektroniske. Målet er på længere sigt at indføre elektronisk stemmeafgivning.

Ved kommunalvalget tirsdag 15. november tager seks af landets kommuner det første skridt mod at gøre valgstederne elektroniske.

I hver af de seks kommuner vil et af valgstederne som led i et pilotprojekt have indført elektroniske valglister.

Her vil de digitale registreringer afløse de traditionelle valglister, hvor borgerne skal krydses af, før de modtager deres stemmeseddel.

Spæde skridt i digital udvikling

- Vi ser det som første skridt i en digital udvikling på området. Perspektivet er på længere sigt, at hele valget bliver elektronisk med digitale valgliste, digitale valgkort og elektroniske stemmebokse, siger vicekontorchef Kisten Johansen, Aalborg Kommune.

Udover Aalborg er København, Frederiksberg, Odense, Høje Taastrup og Glostrup kommuner med i pilotprojektet.

- Ved næste valg har samtlige Frederiksbergs afstemningssteder forhåbentlig digitale valglister, siger borgmester i Frederiksberg Kommune, Mads Lebech (K).

I lighed med Kirsten Johansen i Aalborg Kommune ser han projeket som et skridt på vejen til at gøre stemmeafgivningen fuldt elektronisk.

Hurtigere valghandling

De seks kommuner gennemfører projektet i samarbejde med it-selskabet KMD og Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

- Vi forventer en mere smidig og fleksibel afvikling. Med digitale valglister vil vælgerne ikke længere være bundet til et bestemt valgbord på valgstedet, men kan i stedet gå hen, hvor køen er kortest, siger valgkonsulent Anne Birte Pade, Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

De digitale valglister gør det samtidig nemmere at foretage ændringer i oplysninger om borgere, der eksempelvis flytter kort tid før valgdagen.

Selve registreringen af vælgerne på valgstedet vil ske ved aflæsning af stregkoden på valgkortet i stedet for som hidtil med manuel afkrydsning på valglisterne.

Løsningen er testet ved et internet prøvevalg hos KMD, der står for den tekniske del af projektet. Målet er på længere sigt at kunne tilbyde løsningen til alle landets valgsteder.

I første omgang er der dog tale om en pilotprojekt for et enkelt valgsted i hver af de seks deltagende kommuner.

- Når det drejer sig om et valg, skal alt fungere fuldstændigt allerede den første gang, man bruger det i fuld skala, siger Anne Birte Pade.

Fuldstændigt digitale valg skal formentligt fortsat finde sted i et valglokale. Grundloven hindrer nemlig, at der kan stemmes hjemmefra via internettet eller andet, fordi det skal sikres, at stemmeafgivningen er hemmelig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere