Valgforsker: It er en politisk tabersag

It fylder en stor del af kommunernes budgetter, men meget lidt i valgkampen. Ifølge en kommunalforsker skyldes det, at it er en tabersag, som det er svært at høste stemmer på i kampen om pladserne i landets byrådssale.

De lokale politikere viser stort set ingen interesse for at fortælle borgerne, hvor de står i it-spørgsmål.

Det konkluderer kommunalforsker Kasper Møller Hansen, der følger valgkampen i kommunerne fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

- Det er simpelthen en tabersag, som sælger meget få billetter. Man kan ikke hente mange stemmer på, at det kommer til at koster 30 millioner kroner at lægge to kommuners it-systemer sammen, siger Kasper Møller Hansen.

Tavshed om it

Kommuner bruger årligt store millionbeløb på it-investeringer og kaster endnu flere penge i området i forbindelse med de kommende fusioner til nye storkommuner.

Men politikerne ser ikke det store behov for at fortælle vælgerne, hvordan de vil bruge pengene.

- It-spørgsmål har meget lidt direkte appel til vælgerne, og samtidig er de kommunale politikeres logik, at it er administration, og at administration grundlæggende er noget, der skal holdes nede, siger Kasper Møller Hansen.

Mens it står nederst på mange lokalpolitikeres dagsorden, har folkeskolen ifølge Kasper Møller Hansen opnået en absolut topplacering.

- Folkeskolen er noget, der har relevans for os alle, og samtidig er det et område, hvor politikerne reelt har større indflydelse på, hvordan pengene skal bruges, end de måske har på it-området, siger Kasper Møller Hansen.

It ikke afgørende

Når it endelig dukker i den lokale valgkamp, er det typisk via politikere, der forsøger sig med enkeltsager, vurderer Kasper Møller Hansen.

Eksempelvis har Venstres Louise Gade i Århus et forslag om øget e-læring til borgerne. Hendes partifælle Martin Hirch i København forsøger sig med et forslag om gratis internet via hotspots.

I København har en lokalliste endvidere slået sig op på modstand mod mobilmaster.

I IT-Brancheforeningen (ITB) finder direktør Jakob Lyngsø det forståeligt, at politikerne generelt ikke går til valg på de store it-spørgsmål.

- Det skal ikke diskvalificere en politiker, at vedkommende har holdninger på it-området, men det er ikke det vigtigste lige nu, siger Jakob Lyngsø.

- Det afgørende er, at der bliver valgt nogle fornuftige folk ind, der har en interesse i at få sammenlægningerne til at forløbe fornuftigt. Så må it-spørgsmålene komme senere, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere