Elektroniske stemmer kræver lovændring

Elektronisk afgivelse af stemmer ved fremtidige valg vil kræve en lovændring. Indenrigs- og Sundhedsministeriet er parat til at støtte kommuner, der vil gøre forsøget, men vil ikke selv tage initiativet.

Det kræver en lovændring, hvis vælgerne ved kommende valg skal have mulighed for at afgive deres stemme elektronisk.

Ifølge valgkonsulent Anne Birte Pade i Indenrigs- og Sundhedsministeriet er ministeriet dog parat til at gå med i forsøg med elektroniske stemmer på landets stemmesteder.

- Der er ikke lovhjemmel til det i den nuværende valglovgivning, men hvis vi får en henvendelse med et ønske om at gennemføre et forsøg med elektronisk stemmeafgivelse, så vil vi se positivt på at gøre det muligt, siger Anne Birte Pade.

Hun understreger, at initiativet på området primært ligger hos kommunerne, der står for at gennemføre selve valghandlingerne, når danskerne går til valg.

Første skridt taget

De første skridt mod digitale valg bliver tirsdag taget af seks kommuner, der alle forsøger sig med elektroniske valglister over vælgerne.

Den mulighed blev der åbnet for i april med en ændring af valglovgivningen for valg til Europaparlamentet samt Folketings- og kommunalvalg.

Et flertal i Folketinget besluttede imidlertid, at ændringerne ikke skulle gå længere end til at tillade digitale valglister.

Elektronisk stemmeafgivning vil derfor kræve endnu en lovændring.

Ifølge den gældende valglovgivning er det et krav, at der benyttes papirstemmesedler, og at stemmeoptællingen skal foregå manuelt.

Fordele og ulemper

Flere kommuner har ifølge valgkonsulent Anne Birte Pade allerede forsøgt sig med elektroniske stemmer ved vejledende afstemninger om eksempelvis sammenlægninger af kommuner ved den igangværende kommunalreform.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet ser umiddelbart både fordele og ulemper ved at udvide mulighederne til mere officielle valg.

Ved den seneste lovændring blev det i Indenrigs- og Sundhedsministeriets betænkning fremhævet, at elektronisk stemmeafgivning på afstemningsstederne vil mindske ressourceforbruget og give en lettelse i administrationen.

Samtidig vil udgifterne til teknologi og konsulentbistand dog formentlig blive øget, lyder vurderingen.

Mindre folkelig kontrol

Betænkningen udtrykker bekymring ved, at den elektroniske stemmeafgivelse reducerer den folkelige kontrol af valgresultatet.

I stedet forventes en mere specialiseret og automatisk kontrol, hvis stemmerne håndteres elektronisk.

Afstemning via internettet indgår også i ministeriets betænkning.

Det fremhæves blandt andet, at den form for stemmeafgivelse vil være problematisk, fordi det vil være vanskeligt med sikkerhed at fastslå vælgerens identitet.

Endvidere vil det være et problem at sikre, at stemmen reelt afgives hemmeligt og uden andres indflydelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere