Konsulentpriserne på vej mod dotcom-højder

Danske virksomheder har igen sat fuldt blus under deres it-projekter, og derfor stiger priserne på konsulentmarkedet i øjeblikket. Det mærker kunderne, der arbejder hårdt på at holde konsulentudgifterne nede.

Investeringslysten på it-området blomstrer i de danske virksomheder, som både opgraderer deres nuværende systemer og indkøber helt nye.

Det betyder bedre tider for de danske konsulenthuse, hvor kunderne især står i kø foran hylderne med specialist-kompetencer.

Derfor stiger konsulentpriserne, og kunderne griber til intern oprustning, faste rammeaftaler og outsourcing for at få mest muligt for pengene på konsulentkontoen.

Priser nærmer sig indeks 90

Konsulenthuset 7N har i den seneste tid været nødt til at sige nej tak til 40 projekter – netop på grund af travlhed.
Ifølge den administrerende direktør, Jeppe Hedaa, nærmer priserne sig i dag indeks 85-90 – efter at have været nede på omkring 50 set i forhold til de gyldne tider før år 2000.

En lignende prisudvikling bekræftes hos andre konsulenthuse, Computerworld har været i kontakt med.

– Der er blevet åbnet for sluserne hos de store virksomheder. De tror på fremtiden – og er klar til at investere. Det betyder, at efterspørgslen er ved at nå de tidligere højder igen. Samtidig løfter priserne sig også, men dog ikke helt i takt med efterpørgsels-kurven, siger Jeppe Hedaa.

Skift i markedet

Ifølge IDC-analytikeren Anders Elbak er der sket et skift på markedet inden for det seneste halve til hele år.

Strategiske it-projekter fylder mere i budgettet hos virksomhederne, der er blevet mere villige til at investere.

Det betyder samtidig, at servicepriserne er begyndt at bevæge sig op igen, lyder det fra analytikeren.

I august viste Computerworlds og analysehuset IDC’s it-investeringsindeks for tredje kvartal, at it-investeringerne ligger på et stabilt højt niveau. Hvad væksten angår, ventes it-markedet overordnet set at vise en årlig vækstrate på mellem fire og seks procent frem til 2009.

De positive signaler på det danske marked har ifølge Flemming Poulfelt, der er professor ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, Copenhagen Business School, resulteret i et overskud hos de danske virksomheder – såvel mentalt som økonomisk.

– Der er optimisme i øjeblikket, og de danske virksomheder har fokus på at udvikle deres forretning. De har stået stille en periode og vil nu op i gear igen. De er klar til at investere i nye systemer, og hvis de de alle banker på hos den samme leverandør, skaber det naturligt nok en priseffekt, vurderer professoren.

Den tendens nikker tekstil- og designvirksomheden Kvadrat, Danisco og forsikringsselskabet TrygVesta genkendende til.

– De dygtige konsulenter, der har skabt sig en niche og sidder på en høj specialist-viden, er svære at få fat i. De får hurtigt booket deres kalender. Og det er da med til at presse prisen op, siger Martin Bøge Mikkelsen, der blandt andet har it-ansvaret i TrygVesta-koncernen.

Høje konsulentpriser

It-chefen hos Kvadrat, Jakob Andersen, vurderer, at prisen på en almindelig programmør eller konsulent inden for Windows-verdenen ligger på et gennemsnit på 1.000 til 1.100 kroner, mens en konsulent med specialist-kompetencer ligger omkring 2.200 til 2.400 kroner i timen.

De høje konsulentpriser får virksomhederne til at kigge grundigt på økonomien, lave analyser af skiftende behov og jonglere med alt fra fastansættelser til faste rammeaftaler for at få behovene dækket på den mest rationelle facon.

– Konsulenterne er kommet for at blive. Men vi køber anderledes ind hos dem end tidligere. Der er ingen tvivl om, at konsulenterne får færre timer hos os end før, og at vi vil have mere for pengene, siger Martin Bøge Mikkelsen.

Danisco er også blandt de virksomheder, der gør flittigt brug af eksterne konsulentkræfter.

Dem henter virksomheden såvel i Danmark som i Kina og andre steder i verden, og vice president i Danisco IT, Lars Toftgaard, forventer, at firmaet kan holde prisen på det niveau, den ligger på nu.

– Oplever vi et pres med stigende priser, vil vi overveje at skrue op for vores brug af konsulenter offshore – og dermed tage dampen af presset, siger han.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, der fredag bringer mere om emnet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere