Efter e-faktura kommer e-ordre

Nu skal de offentlige indkøbere også til at afgive deres ordrer elektronisk. Økonomistyrelsen ser lige nu på besparelsespotentialet. I starten af 2006 skal der vælges standard til e-ordre. Det er endnu ikke besluttet, om standarden skal indføres ved lov.

I 2006 vil danske myndigheder og virksomheder blive stillet over for en ny udfordring på indkøbssiden. Efter at den offentlige sektor med e-faktura har digitaliseret den sidste del af sin indkøbsproces, vil Økonomistyrelsen nu også digitalisere processens første del.

Ligesom e-faktura skal den nye e-ordre (eller hvad Økonomistyrelsen vælger at kalde initiativet) være et incitament til at gøre den offentlige sektors indkøb helt elektroniske.

Frem for en big bang-strategi har Danmark ifølge direktøren for Økonomistyrelsen, Claus Juhl, netop valgt en strategi, hvor delelementer af processen digitaliseres et for et.

– Ligesom e-faktura var digitalisering af en delproces, vil vi nu se på andre delprocesser. Vi ser nu på e-ordre-afgivelse som den næste mulighed, siger direktøren for Økonomistyrelsen, Claus Juhl, efter at styrelsen i går modtog den prestigefyldte EU-pris eEurope Award for e-faktura.

Om tidsplanen for e-ordre siger Claus Juhl, at der skal tages beslutning om, hvilke standarder der skal bruges, først i 2006.

Om der bliver tale om lovgivning om standarder på samme måde, som det var tilfældet med e-faktura, er det ifølge Claus Juhl for tidligt at sige.

– Men strategien for e-faktura viste sig at være god. Det vigtigste er dog ikke, om der lovgives eller ej. Det vigtigste er, at standarder kommunikeres klart ud. Og her er lovgivning jo en meget klar måde at kommunikere på, siger Claus Juhl.

Han understreger dog, at der for e-ordre vil komme en længere forberedelsesperiode, end der var for e-faktura.

– Vi er blevet klogere. Processen med e-faktura var for presset fra vores side, både for de offentlige indkøbere og for virksomhederne. Der bør være en længere indkøringsperiode, og der skulle også have været et længere varsel om e-faktura. Man kan ikke gennemføre forandringer så hurtigt, som vi prøvede med e-faktura, og så regne med, at det hele virker fra dag 1, siger Claus Juhl.

Når det er sagt, så er han i dag glad for, at e-faktura nu er kørt ind, så 90 procent af fakturaerne til det offentlige er blevet digitale på et år.

Det svarer til cirka 15 millioner fakturaer på et år.

Økonomistyrelsen regner i øjeblikket på, hvad den offentlige sektor kan spare ved helt at digitalisere indkøbene, men beregningerne er ikke færdige.

Styrelsen regner med betydelige besparelser både på processen og på varepriserne, men Claus Juhl vil ikke sætte tal eller procenter på, før beregningerne er færdige.

Efter at Danmark i går fik en eEurope Award for e-faktura, er der summet en del om perspektiverne i at gøre e-faktura til fælleseuropæisk standard.

I forvejen bygger den danske løsning på en EU-standard, OIO XML, som Videnskabsministeriet har lagt sig i selen for at få vedtaget.

Så selv om indkøb ikke er et EU-anliggende, men et nationalt anliggende, kan man godt forestille sig, at e-faktura kan blive udbredt til hele EU, mener Claus Juhl.

– Landene kan jo sagtens aftale at bruge den samme kommunikationsstandard til elektroniske fakturaer, siger Økonomistyrelsens direktør.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere