Årets it-pris til Skype-stifter Janus Friis

Skype-stifter og milliardær Janus Friis får IT-Prisen 2006. Han er i sandhed enestående i den danske it-branche, lyder det fra IT-Brancheforeningen, der står bag prisen.

IT-Brancheforeningen overrakte torsdag aften årets IT-Prisen til Janus Friis, som sidste år solgte virksomheden Skype til online auktionssitet Ebay for cirka 16 milliarder kroner.

- IT-Prisen 2006 går til en person, som i sandhed er enestående i den danske it-branche. Janus Friis har skabt et produkt, kunderne har brug for og kan lide, lyder det i priskomiteens udtalelse.

Videre står der:

- Han rusker op i forretningsfilosofien i it-branchen og viser, hvor langt man kan komme med en stærk vilje og en god ide. Skype er i dag verdens tredjemest betydningsfulde brand. Vi skal være glade for, at dette produkt er skabt i Danmark. Med den aktivitet, Janus indtil nu har udvist, bliver det ikke det sidste, vi ser til ham.

ITB og IDG

Komiteen består af de administrerende direktører for de organisationer, der giver prisen, nemlig IT-Brancheforeningen og IDG Danmark (der udgiver Computerworld), samt de to seneste vindere af IT-Prisen.

Og verden har ganske rigtigt ikke set det sidste til Janus Friis, som i øjeblikket slår sine folder hos Skype i London.

Han er allerede i gang med at føje nye bedrifter til cv'et.

- Både Niklas (Zennström, medstifter af Skype, red.) og jeg har involveret os i Fon, hvor det er tanken, at folk kan dele deres Wi-Fi (trådløs internet, red.) og til gengæld få adgang til andres Wi-Fi. Det styrter derudad og skal nok gå hen og blive rigtig stort, siger Janus Friis.

Lysten til offentlig optræden er til gengæld ikke stor.

Janus Friis holder sig bevidst ude af mediebilledet, men svarer venligt, da Computerworld spørger, hvad teleselskaberne skal leve af i fremtiden, nu han har været med til at aflive minuttaksterne med Skype.

- Telemarkedet blev dereguleret i Europa i 1990'erne, og konkurrencen førte langsomt til marginalt lavere priser. Med udbredelsen af bredbånd og services som Skype blev udviklingen accelereret ekstremt, og prisen for telefoni nåede nul, siger Janus Friis.

Videosamtaler med vennerne

Skype-stifteren peger på, at telefoni samtidig går fra at være en service leveret af teleselskaber med en fast infrastruktur, til at være software.

- I løbet af de næste år vil det blive helt naturligt at have fuldskærms 32-tommer videosamtaler med familie og venner, noget der tidligere har været forbeholdt nogle få bestyrelseslokaler, siger Janus Friis.

Samfundet er nødt til at sørge for, at de basale rammer for udviklingen af nye virksomheder, er i orden, primært de skattemæssige, siger han.

- Hvis ikke, flytter virksomhederne simpelthen ud i en globaliseret verden.

Men for megen statslig indblanding er ikke gunstig for skabertrangen, mener han:

- Jeg sad med i et forum for "innovationsfremme" ledet af Martin Thorborg. Alle snakkede om, hvordan man skulle stimulere, blande sig og lære studenterne at være iværksættere under deres uddannelse. Da det blev min tur, sagde jeg, at jeg synes vi skulle fokusere på "statsudblanding" i stedet for statsindblanding, siger Janus Friis.

Hvis Danmark skal blive ved med at gøre sig gældende på det internationale marked, er Skype-stifterens bud, at vi skal fortsætte med at være gode til det, vi altid har været gode til.

- Nemlig at forene forskellige teknologier i brugbare produkter og markedsføre dem på verdensmarkedet. Det gør Grundfos. Det gør Lego. Det gør B&O, og det har vi gjort i Skype. Så vidt jeg ved, er det det, vi danskere har gjort siden vikingetiden, siger Janus Friis.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere