De største kommuner fravælger FESD-kontrakter

Kun to af de 15 største af landets kommende 98 kommuner har valgt elektronisk sags- og dokumenthåndtering (ESDH) under de fællesoffentlige FESD-rammeaftaler til udrulning af ESDH i det offentlige.

De største af landets kommende 98 storkommuner har indtil videre på stribe fravalgt løsninger til elektronisk sags- og dokumenthåndtering (ESDH) fra tre konsortier udpeget af staten til udrulning af ESDH i det offentlige.

De tre ESDH-leverandører på statens FESD-rammekontrakt - CSC/ScanJour, Accenture/Traen og Software Innovation - er på nuværende tidspunkt kun at finde i to af landets 15 største kommuner målt på indbyggertal efter kommunalreformen.

Det fremgår af en undersøgelse, som Kommunernes Landsforening (KL) har gennemført blandt de kommende 98 kommuner.

Sidder på de store

Fujitsu Services er ikke en af de tre udpegede FESD-leverandører, men ser med 15 kommuner i KL-undersøgelsen ud til at blive en vinderne målt på antal kommuner, når kommunalreformen reducerer landets nuværende 273 kommuner til 98.

- Vores undersøgelse viser, at eksempelvis Fujitsu kommer til at sidde rigtigt godt på det kommunale marked med mange og flere store kommuner, siger KL-konsulent Henriette Günther Sørensen.

Fujitsu Services har blandt andet aftaler med fem af landets kommende 15 største kommuner, nemlig København, Frederiksberg, Aalborg, Esbjerg og Næstved.

Selskabet har gennem længere tid satset benhårdt på at vinde kommunale markedsandele og har blandt andet været beskyldt for prisdumpning.

- Vi kommer til at sidde på en meget stor procentdel af de største kommuner efter reformen. Det siger sig selv, at kommunernes størrelse har en klar indflydelse på behovet for ESDH-licenser og vedligeholdelse og dermed for vores indtægter, siger salgsdirektør Bjarne Thurø, Fujitsu Services.

Samme melding kommer fra divisionsdirektør Niels Henrik Sodemann hos Ementor Danmark, der ifølge KL-undersøgelsen sidder på fem af de nye storkommuner - herunder Århus og Viborg blandt de 15 største.

Mange på FESD

- Det er vores opfattelse, at alle ESDH-leverandørerne har en prismodel, hvor antallet af brugere er afgørende for den årlige indtægt. Antallet af brugere i administrationen hænger normalt meget godt sammen med antallet af indbyggere, siger Niels Henrik Sodemann.

Blandt FESD-leverandørerne har CSC/ScanJour ifølge KL-undersøgelsen på nuværende tidspunkt aftaler på plads med fire kommuner.

Ingen af de fire hører imidlertid til blandt de 15 største.

- Vi ligger i kontraktforhandlinger med yderligere en kommune, men generelt er det vores opfattelse, at det kommunale ESDH-marked er præget af, at der er for mange leverandører. Jeg tror vi vil se en konsolidering, siger CSC-direktør for den offentlige sektor, Fritjof Lind.

FESD-leverandøren Software Innovation har ifølge KL-undersøgelsen aftaler med syv kommuner, hvoraf kun Randers ligger i Top 15.

Den største blandt FESD-leverandørerne på det kommunale marked er i KL-undersøgelsen Accenture/Traen, der på nuværende tidspunkt har 19 kommuner på plads.

Kun en af de nuværende 19 hos Accenture/Traen - nemlig Silkeborg - er blandt de 15 største kommuner målt på indbyggertallet efter 2007.

KL-undersøgelsen

De 15 største kommuner:

- København (Fujitsu)
- Århus (Ementor)
- Aalborg (Fujitsu)
- Odense (Convergens)
- Esbjerg (Fujitsu)
- Vejle (Ditmer)
- Randers (Software Innovation- FESD)
- Frederiksberg (Fujitsu)
- Viborg (Ementor)
- Kolding (KMD)
- Silkeborg (Accenture/Traen - FESD)
- Herning (EDB Gruppen)
- Roskilde (FICS)
- Næstved (Fujitsu)
- Horsens (Uafklaret)

ESDH-leverandørernes markedsandele:

- Accenture/Traen (FESD) 19 kommuner
- KMD 18
- Fujitsu 15
- Software Innovation (FESD) 7
- Ementor 5
- CSC/ScanJour (FESD) 4
- EDB Gruppen 4
- Convergens 4
- Ditmer 4
- FICS 2
- Unisys 1
Herudover er fire kommuner i EU-udbud i øjeblikket, mens yderligere 11 kommuner ifølge KL-undersøgelsen ikke har valgt løsning endnu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere