Forbudt Læsø-kamera fortsætter med ny ejer

El-installatør Peter Jensen fra Læsø overdrager ejerskabet af sit omstridte web-kamera til et offentligt færgeselskab for at undgå politiets klapjagt. Hans kamera, der er blevet dømt ulovligt tre gange, er dermed pludselig lovligt.

Et omstridt webkamera viser nu igen billeder fra Vesterø Havn på Læsø via den lokale el-installatør Peter Jensens hjemmeside.

Kameraet er ellers af tre omgange i både byretten i Frederikshavn og Vestre Landsret dømt for ulovlig overvågning af en offentlig plads.

Nu har den stædige el-installatør imidlertid fundet en model, som selv politiet i Frederikshavn angiveligt har accepteret trods en tidligere ihærdig klapjagt på kameraet.

- Jeg har overdraget mit webkamera til Færgeselskabet Læsø I/S, der er en offentlig institution. Færgeselskabet må godt have det kørende i modsætning til mig som privatperson, siger Peter Jensen til Computerworld.

Nyt ejerskab

Færgeselskabet er ejet af Nordjyllands Amt og Frederikshavn Kommune.

Selskabets direktør, Jess Jessen-Klixbüll, har tidligere over for Computerworld oplyst, at selskabet gerne ville drive kameraet som en service for kunderne, hvis det ikke gav juridiske problemer.

Og det kommer det angiveligt ikke til at give, eftersom Frederikshavn Politiet ifølge Peter Jensen nu har oplyst, at man ikke finder anledning til at skride ind over for kameraet efter ejerskiftet.

- Det er en komplet latterlig sag og har hele vejen igennem været udtryk for rent paragraf-rytteri, der nu har kostet mig og samfundet en bunke penge, men som ikke har rykket ved andet end ejerskabet af kameraet, mener Peter Jensen.

Vejdirektoratet godkendt

Det omstridte webkamera blev første gang for mere end et år siden kendt ulovligt ved byretten i Frederikshavn.

Siden har Vestre Landsret stadfæstet dommen med henvisning til, at det er i strid med loven om tv-overvågning systematisk at overvåge en offentlig plads på en sådan måde, at det i visse tilfælde vil være muligt at genkende personer på billederne.

Juraprofessor Peter Blume ved Københavns Universitet har tidligere over for Computerworld forklaret, at loven om tv-overvågning er rettet mod private, og at ejerskabet af et webkamera derfor kan have indflydelse på lovligheden.

Vejkameraer 50 steder

Eksempelvis har den offentlige myndighed Vejdirektoratet med Datatilsynets godkendelse opsat webkameraer, der via hjemmesiden trafikken.dk gengiver trafiksituationen i flere end 50 kundepunkter landet over.

Og nu gengiver Færgeselskabet Læsø så situationen på Vesterø Havn på Læsø.

Det sker dog stadig på Peter Jensens hjemmeside, hvor der snart vil komme billeder fra flere nye webkameraer fra blandt andet den lokale lystbådehavn.

- Der bliver sat flere webkameraer op i løbet af august, men det bliver naturligvis i regi af færgeselskabet. Jeg må jo ikke sætte den slags op, siger Peter Jensen.

Flere kameraer ændret

Under den første retssag om lovligheden af webkameraet anmeldte Peter Jensen en lang række webkameraer i hele landet for at vise den almindelige udbredelse og det efter hans mening absurde i sagen.

Det fik efter Vestre Landsrets dom blandt andre TV2 Bornholm og portalen Fyn.dk til at ændre på en række kameraers indstillinger, så det ikke længere ville være muligt at genkende personer på billederne.

Efter dommen ved Vestre Landsret ændrede Peter Jensen selv på sit webkamera, så det ikke længere automatisk videreformidlede optagelser.

I stedet blev der taget et billedet med kameraet, når de besøgende selv opdaterede med et klik med musen.

Den model førte til en ny sag i byretten og en bøde samt konfiskation af kameraet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til den seneste udvikling i sagen fra et ferieramt Frederikshavn Politi.

Relevante link

Peter Jensens web-kamera ved Verserø Havn

Vejdirektoratets web-kameraer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere