Danske firmaer skal være bedre til at styre data

Tema: Bedre styring af virksomhedens data - Information Licecycle Management (ILM) - tages nu alvorligt af forretningen. Så mangler vi blot rigtige ILM-løsninger, mener analytiker.

De danske virksomheder fokuserer i stigende omfang på at blive bedre til at styre virksomhedernes data - det såkaldte information lifecycle management eller ILM.

Det mener Bjarne Madsen, Solution Principal i HP og nordisk formand for storage-organisationen SNIA.

- I øjeblikket ser vi, at der er en stor forståelse fra forretningssiden for, at ILM skal tages alvorligt. Der er en del interne projekter i virksomhederne. Det er vendt fra at være et teknisk krav fra it-afdelingen til at blive mere forretningsdrevet, siger han.

Tiderne skifter hurtigt

For blot fire måneder siden advarede han ellers om, at det fortrinsvis var it-folk som var optaget af information lifecycle management eller ILM.

Forretningssiden i virksomhederne tog ikke ILM alvorligt nok, lød det dengang

- Men nu er der en fælles forståelse for, at det her er alvorligt, siger Bjarne Madsen.

Han vurderer, at det blandt andet er fordi forretningssiden rammes af lovmæssige krav og regulativer om at have orden på data. Samtidig har den megen omtale af ILM fået virksomhederne til at skærpe fokus på ILM.

- I Danmark er der stor aktivitet indenfor staten grundet standarden DS484 [Standard for informationssikkerhed, red.]. Desuden er det meget email-arkivering, der driver ILM, siger Bjarne Madsen.

De skal kategorisere

Bjarne Madsen bakkes til dels op af Claus Egge.

Som programchef for IDC's europæiske storage-analytikere følger han udviklingen på storagemarkedet og dermed ILM-udviklingen på nærmeste hold.

Han ser en større forståelse hos virksomhederne for vigtigheden af en ordentlig datahåndtering.

- It-brugerne er godt klar over, at de skal kategorisere data og definere processer for håndtering af data, siger Claus Egge.

Han mener dog ikke, at virksomhederne reelt har ILM-løsninger i dag.

- Leverandørerne siger, at de stiler mod ILM og kalder så deres arkiverings- og migreringsværktøjer for ILM-løsninger. Det er ikke ILM-løsninger. Det er arkiverings- og migreringsløsninger, siger Claus Egge.

Rettet mod enkelte datatyper

Ifølge Claus Egge er problemet, at arkiveringsløsningerne er rettet mod enkelte datatyper.

Der findes ikke en ILM-løsning, der dækker alle data i en virksomhed.

- En komplet ILM-løsning skal dække det hele. Der bør ikke være data, der er udenfor ILM-systemets kontrol. Noget af det mest omtalte for tiden er email-arkivering.

Email-arkivering kan komme til at fungere rigtig godt, men det er kun email, som håndteres.

Der er så alle mulige andre data som ikke bliver arkiveret, mener Claus Egge.

Claus Egge har en fortid som it-konsulent i et dansk forsikringsselskab, hvor han for omkring 15 år siden stødte på noget nær en komplet ILM-løsning.

Den var dog begrænset til mainframe-platformen.

Skal spænde over mange platforme

- IBM's DFSMS-løsning var tæt på, hvad man ønsker at opnå med ILM i dag. Alle filer på mainframen blev kategoriseret på en eller anden måde. Softwaren migrerede automatisk data mellem storage-lag ud fra forskellige klassifikationer, fortæller Claus Egge.

I dag skal ILM-løsningerne dog spænde over mange platforme.

- Klassifikation er blevet meget sværere end for 15 år siden. Nu skal man gøre det på kryds og tværs af alle mulige platforme. Arkiverings- og migreringsværktøjer fungerer i dag, men ikke på tværs af platforme og ikke som en samlet ILM-løsning, siger Claus Egge.

Det skaber en del udfordringer for it-chefer.

- Spørg en hvilken som helst it-mand om han har styr på alle sine data. Han vil ryste på hovedet, lyder det fra Claus Egge.

- Jeg ser ikke noget værktøj, der spænder over alle de forskellige operativsystemer og storagesystemer, siger Claus Egge og tilføjer optimistisk: - Det kommer henad vejen.

Samarbejdsapplikationer rykker

Et af de nye områder som kan give it-afdelingerne ekstra arbejde med at håndtere data, er de webbaserede samarbejdsapplikationer som groupcare.dk og projectplace.co.uk.

Det er dog noget, som endnu ikke har den store udbredelse.

- Webbaserede samarbejdsapplikationer som groupcare og writely har været meget omtalt, men det ser ikke ud til, at det er noget som bekymrer it-cheferne endnu, oplyser Claus Egge.

Han mener, at en it-afdeling ikke vil tage ansvaret for data i denne types webbaserede løsninger. En it-chef skal begynde at definere regler for brugen og ansvarsplacering, hvis han finder ud af, at brugen af webbaserede løsninger breder sig i en virksomhed.

Bjarne Madsen har heller ikke hørt, at webbaserede samarbejdsapplikationer uden for it-afdelingens kontrol anvendes i stor stil, så SNIA har ikke praktiske erfaringer med håndtering af den slags data.

Han forestiller sig dog, at virksomhederne fremover skal tage stilling til anvendelsen af den slags applikationer og definere processer for håndtering af applikationernes data.

Faktaboks – SNIA's definition på ILM

Storageorganisationen SNIA (Storage and Network Industry Association) udgav i 2004 en definition på ILM:
“ILM består af politikker, processer, praksis og værktøjer der anvendes til at tilpasse forretningsværdien af information med den mest passende og omkostningseffektive it-infrastruktur fra tidspunktet informationen bliver født til dens destruktion.”

Læs mere på:
www.snia.org

SNIA's vision for ILM [pdf]

Infoworld-artikel om SNIA's definition på ILM

Faktaboks – DS484

Staten har indført DS484, som er den danske version af ISO-standarden 17799. Standard for informationssikkerhed . Alle statslige institutioner skal have indført DS484 inden 1. januar 2007.
Oplysninger om DS 484 og ISO 17799 kan fås hos Dansk Standard www.ds.dk




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager

Bunker Holding A/S

Director of Technology

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Systemejer med teknisk flair
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere