Er peer-to-peer den næste revolution?

Klumme: Peer-to-peer kan få stor betydning for samfundsudviklingen, fordi den kan skabe forbindelser på tværs af etablerede skel.

Michel Bauwens, som 20. september holdt seminar i København, har startet en fond, der hedder The P2P Foundation.

Formålet med denne fond er at bringe mennesker, der arbejder med peer-to-peer, i kontakt med hinanden og sætte turbo på udvekslingen for at øge mængden af den samlede viden.

Peer-to-peer handler som bekendt om at bruge ny teknologi til at udveksle filer, programmer, erfaringer og ideer. Dette sker ikke som en clientserver-relation men som udveksling mellem ligeværdige peer nodes.

Denne udveksling kan få stor betydning for den fremtidige samfundsudvikling, fordi den gør det muligt at skabe forbindelser på tværs af de etablerede skel og at generere nye pengestrømme.

Fremkalder sociale processer

Michel Bauwens forklarer det således: Peer-to-peer fremkalder tre nye sociale processer: peer production; peer governance (hvordan disse grupper styrer sig selv), og peer property (fælles ejendom).

Pointen med internet/web er, at det gør det muligt at skabe globale mikrostrukturer, der består af mange, små cyberfællesskaber. De er autonome, men kan koordinere globalt. De er styrken og det transformative potentiale ved peer-to-peer.

Michel Bauwens fortsætter og definerer peer-to-peer på følgende måde: Når mennesker frit kan indgå forbindelser med hinanden og indgå i fælles projekter uden tvang, så har man en peer-to-peer dynamik.

Det gælder for computere, inden for fildeling og, nok så vigtigt, også for mennesker. Men mens små grupper af mennesker fysisk kan have forbindelse i et peer-to-peer-arrangement, så er brugen af teknologi afgørende for store grupper.

Peer-to-peer har politisk indflydelse

Jeg mener, at peer-to-peer er meget tæt på at blive et vægtigt element i det politiske liv.

Det første område, der kan blive ramt, er miljøet. Al Gores film “An Inconvenient Truth” om den globale opvarmning, og hvordan det påvirker det globale miljø, kan vise sig at få en større betydning for de politiske partier og de dagsordener, de er nødt til at forholde sig til, end vi tidligere har set, fordi peer-to-peer fungerer som en katapult for budskabet.

Med peer-to-peer-redskaber kan borgerne få adgang til den information, de har brug for, de kan møde andre, som har samme holdning til tingene som dem selv, og de kan planlægge aktioner sammen med disse personer.

Det betyder, at de får redskaber til hver især at gøre en forskel. Når man kombinerer dette med, at kun tre procent af befolkningen har tillid til, at politikerne kan løse miljøproblemerne, som Mandag Morgen påpegede 18. september, får man den eksplosive cocktail, som revolutioner er gjort af.

To elementer mere peger i denne retning: Den målrettede udveksling af information vokser i øjeblikket eksponentielt. Når sådan en høj udviklingstakt møder en stor samfundsmæssig krise, som den globale opvarmning er, kan det slå store gnister.

Vi vil ikke længere affinde os med, at miljøpolitik handler om at regulere udledning af kvælstof fra landbruget. Nej, den største miljøudfordring kan blive, hvordan vi hurtigst muligt får reduceret afhængigheden af den petrokemiske industri. Det andet element, der peger på, at vi står overfor en massiv forandring er, at pengestrømmene ændres.

Michel Bauwens siger: Det interessante ved peer-production er, at selv om det er en indgroet del af markedet, styres det hverken af prissætning eller virksomhedshierarkier.

Det er helt centralt at se på effekterne af dette, for når pengestrømme ændres, øges usikkerheden, og når den øges, reduceres handlekraften. Det betyder, at det etablerede system paralyseres, og nye systemer får nemmere ved at tage over. Ønsker vi dette?

Pouline Middleton er direktør for Crossroads Copenhagen, et netværk for kultur, medier og kommunikationsteknologi. Denne klumme stammer fra avisen Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere