Egen Windows-server via ADSL

En del læsere er trætte af at læse, hvordan man laver en gammel pc om til en Linux-server. De vil køre Windows - også på hjemmeserveren. Det kan da også lade sig gøre for få kroner, bortset fra udgiften til styresystemet. Her er metoden.

Faciliteter

Vi har tidligere vist, hvordan man bruger en privat ADSL-forbindelse til at lave et komplet netværk, og hvordan man laver en gammel pc om til en server via styresystemet Linux.

Det har en del læsere brokket sig over. De vil nemlig køre Windows på deres server. Og det kan lade sig gøre. Vi har fundet et produkt, der ligner E-Smith til Linux. Det vil sige, at det er et næsten gratis server-produkt, der indeholder de mest nødvendige komponenter. Og så er det baseret på Windows.

Produktet hedder Sambar Server, og det kan hentes fra vores download-sektion. En bemærkelsesværdig ting er, at dette produkt kører på alle 32-bit versioner af Windows. Det vil sige, at det kan køre på alt fra en oldnordisk Windows 95 til en dugfrisk Windows XP.

Når vi skriver, at Sambar Server er næsten gratis, mener vi, at der er to versioner af produktet. Der er en lille udgave, der er helt gratis. Dertil kommer en større kommerciel version med flere faciliteter, der koster 99 dollar. Lad os straks slå fast, at den lille gratis version ikke er synderlig komplet sammenlignet med E-Smith, mens den kommercielle version er.

Sambar Server indeholder mange af de funktioner, som E-Smith og andre small business servere også indeholder. Det vil sige DHCP-server, DNS-server, FTP-server, mail-server (SMTP, POP3 og IMAP), proxy-server, webserver samt fjernstyring via Telnet.

Sambar har ikke en database-server, men man kan naturligvis bare installere MySQL, som E-Smith også bruger. Andre oplagte mangler er indbygget firewall, SSL og VPN.

Sambar har dog andre ting, som E-Smith ikke har. Det gælder for eksempel fuld-tekst søgemaskine. Her skal man udvide E-Smith med htdig, hvis man vil have noget tilsvarende. Det samme gælder frasortering af for eksempel reklamer eller porno i proxy-serveren. Det er indbygget i Sambar. E-Smith har dette som en udvidelse kaldet SquidGuard.

Der er naturligvis ingen fil- og print-server, der modsvarer E-Smiths indbyggede Samba, men det behøves heller ikke her, for det er jo indbygget i Windows. Sambar har heller ikke en LDAP-server, men det er også uden betydning - i hvert fald til en server i hjemmet.

E-Smith bruger PHP som scripting-sprog til internet, hvor Microsofts Internet Information Server (IIS) naturligvis bruger ASP. Her bruger Sambar sit eget sprog kaldet CScript. Det er et minus, når nu Microsofts ASP er de-facto standard under Windows. Webserveren understøtter i øvrigt CGI, ISAPI og Perl - og man kan installere PHP, hvis man ønsker det.

Produktet kan styres fuldstændigt via en browser fra en anden computer, som det også er tilfældet med E-Smith.

Som næsten programmer i Windows er Sambar nemt at installere og hurtigt at få til at køre. Man vælger, hvilke komponenter der skal følge med - og man vælger det sted, programmet skal installeres.

Administration

Sambar får sig eget ikon yderst til højre i proceslinjen, så man kan se, at det kører. Man kan senere konfigurere programmet til at starte op som en NT service, hvis man kører Windows NT, Windows 2000 eller Windows XP.

For at komme ind i selve administrationsdelen, skal man gå ind via adressen 127.0.0.1 i for eksempel Internet Explorer, som er den eneste måde man kan komme ind på serveren foreløbigt, idet alt andet er spærret.

Her kommer man til en velkomstside, der giver nyttig information, hvis man ikke har brugt Sambar før. Senere kan denne side ændres.

Man skal herefter logge ind for at kunne manipulere med systemet, og som standard er kontoen "admin", der endnu ikke har et kodeord tilknyttet, aktiveret til dette. Det er anbefalelsesværdigt, at man går ind og ændrer administrators login og kodeord som noget af det første.

Hele layoutet i Sambar er web-baseret og kan konfigureres fra browseren. I shareware-versionen er visse tjenester slået fra som for eksempel DHCP, DNS, mail-serveren, telnet, TFTP samt proxy-serveren.

Det betyder i al sin enkelthed, at der ikke er meget tilbage. Shareware-versionen rummer hovedsagligt en webserver og FTP-server. Men man kan se, hvordan de andre tjenester virker i den kommercielle version, så man kan prøve sig frem, inden man køber.

I administrationsdelen oprettes brugere, og man giver dem rettigheder her. Det vil sige, at de for eksempel får deres egen mappe, som de kan have FTP-adgang til. De kan også få en post-konto i den kommercielle version. En mindre heldig detalje er, at Sambar ikke er integreret med Windows. Det vil sige, at brugere i Windows er ikke automatisk brugere i Sambar - og omvendt.

Sambar Server har også et dansk forum, man kan benytte sig af, hvis man støder på problemer med opsætning, programmering eller andet.

For en fuld version af Sambar Server, skal man punge ud med 99 dollar, men så har man også en server med mange funktioner, der efter vore erfaringer er meget stabil. Vi har været meget tilfredse med Sambar. Produktet er let at bruge, brugergrænsefladen er nem og ren, produktet virker hurtigt - og det er stabilt.

I de foregående artikler om E-Smith har vi gennemgået, hvordan man konfigurerer netværk og Cisco 677 routeren, der følger med ADSL hos for eksempel Tiscali og Cybercity. Disse råd og tips virker naturligvis også med denne installation. Det er uden betydning, om serveren kører Linux eller Windows.

Gør det selv

Hvis du ikke bryder dig om Sambar, og du vil fastholde Windows som styresystem på din server, så kan du selv sammensætte pakken. Det kræver lidt mere manuelt arbejde, men det kan lade sig gøre. Man kan stort set få alle tænkelige serverprodukter i gratis versioner.

E-Smith og andre Linux-baserede systemer bruger typisk Apache som webserver, PHP som scriptingsprog - og MySQL som databaseserver. Disse tre produkter findes også til Windows. Vi har tidligere beskrevet, hvordan man bruger disse programmer til Windows.

Linux bruger ofte SendMail eller Qmail som postserver, og disse programmer findes ikke til Windows. Vi har dog fundet andre gratis postservere. Firmaet Argosoft har for eksempel lavet en. Vi har også tidligere beskrevet den.

Postserveren har det minus, at der er en lille gratis version med visse begrænsninger - og et par større versioner uden begrænsninger. En af begrænsningerne i den gratis version er, at man kun kan sende og modtage e-mail, der fylder mindre end fem megabyte. Og den gratis version kan ikke bruge IMAP, og den kan ikke køre som service under Windows NT/2000/XP.

Men man får ellers en komplet postserver, der understøtter POP3 og SMTP. Den understøtter også SMTP Authentication, så kun de brugere, der er logget på, kan sende.

Det er også muligt at få en gratis FTP-server til Windows. Vi har for eksempel fundet programmet CesarFTP, der understøtter alle 32-bit versioner af Windows. Programmet fylder kun lidt mere end en megabyte, det er freeware, og det kan hentes hos ACLogic.

En anden kandiat er GuildFTPD, der kan hentes her. En tredje mulighed er Fictional Daemon, der har den fordel, at programmet også er en Telnet-server.

Der findes en række kommercielle produkter til Windows, der er lavet i mindre begrænsede udgaver, der er gratis. Det gælder også for Proxy+ fra firmaet Proxynet. Proxy+ er både en proxy-server, en firewall og en postserver. Men den gratis version understøtter kun to samtidige brugere.

Vi har fundet andre gratis proxy-servere til Windows, men de kan kun bruges til at dele en internet-forbindelse mellem flere brugere. De kan ikke bruges til at øge ydelsen på netværket. Der findes dog en række shareware-produkter, der gør dette, men de koster penge. Et eksempel er Allegrosurf, der koster cirka 40 dollar.

I vores hurtige søgen efter gratis serverprogrammer fandt vi ingen DNS-server, men en sådan behøves jo heller ikke til netværket i hjemmet. Man kan blot bruge den DNS-server, som internetudbyderen har. Vi fandt en enkelt gratis DHCP-server, men igen er det ikke nødvendigt. I vores opsætning bruger vi Cisco 677 som router, og den har indbygget DHCP.

OpenSSH er flyttet til Windows, og der er produktet også helt gratis. Det kan downloades hos Network Simplicity.

Man kan også fjernadministrere via VNC, som vi tidligere har beskrevet. VNC er helt gratis, og programmet giver mulighed for at fjernstyre en pc med Windows inde i en browser.

De sidste ting, som vi mangler og ikke kunne finde, er PPTP-server (altså VPN-server) samt LDAP-server.

Det bør selvfølgelig også nævnes, at Microsoft faktisk har et produkt til mindre servere. Styresystemet Small Business Server 2000 er en pakke, der rummer Windows 2000 samt en række serverprogrammer. Pakken understøtter op til 50 brugere. Produktet koster cirka 16.500 kroner for en licens til fem brugere, og yderligere fem brugere koster cirka 3.000 kroner.

For de penge får man naturligvis selve Windows 2000. Hertil kommer firewall, proxy-server, databaseserver (SQL Server), webserver (Internet Information Server) samt postserver (Exchange).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere